Dodaj do ulubionych

Jakie zimowe surówki robicie?

IP: *.ds14.agh.edu.pl 05.03.05, 20:31
Oj ciężko zimę przetrwać...Pomidory i ogóry bez smaku, poza tym kosztują majątek. Ja ratuję się:
1. kapustą pekińską pod różnymi postaciami
2. marrchewką pod różnymi postaciami, z jabłkiem, ew. chrzanem
3. selerem
4. buraczkami
5. mrożonkami (np. brokuły, ale też nie za często - koszty;((()Mrożonek używam raczej jako bazę do np.chińszczyzny

Ale szukam inspiracji do zrobienia czegoś nowego. Jak Wam udaje się przetrwać do wiosny??Czy ktoś ma jakies fajnepy na zimowe surówy?
Obserwuj wątek
      • paprotka-gd Re:Ampolion 05.03.05, 23:18
        tak , sprowadzają i to nie od wczoraj , mamy tu od paru ładnych lat i
        pomidory , ogorki , sałaty przerożne , cukinie , bakłazany , rzodkiewki ,
        truskawki , pietruszki , koperki
        ale co nam z tego jak smak nie ten ?
        taki sztuczny i bezwonny
        tęsknimy do tych naszych , gruntowych pieknie pachnących , świeżych i
        soczystych ogorasów , pomidorów i rzodkiewek , młodej kapusty i marchewki
    • tjarym Re: Jakie zimowe surówki robicie? 05.03.05, 23:26
      Ja lubie te z pekinskiej z dodatkiem marchewki, selera, porow i odrobiny
      cebuli. Do tego mozna dodac posiekane wloskie orzechy, mandarynki oraz mrozone
      przyprawy (bazylia, zielona pietruszka jak robie ta surowke u rodzicow to mam
      mrozone przyprawy bo moja mama mrozi przez cale lato z dzialki) do tego sos z
      oliwy lub majonezu, plus dobra muztarda pieprz i sol
    • mjankosik Surówka - przepis 06.03.05, 11:23
      Ja zrobiłam w sezonie surówki w słoikach z buraczkówi i papryki. Pychota. Moja
      mama, która zawsze coś ma do powiedzenia w sprawie mojej kuchni jak spróbowała
      surówki to nic nie powiedziała. A oto przepis:

      5 kg buraków,8 papryk czerwonych, 8 cebul
      Paprykę i cebulę zmiksować, dodać 2 łyżki soli, odstawić na 3 godz. Po 3 godz
      dodać 1 sklankę oleju, 1 sklankę niecał ostu, 2 szklanki cukru - dusić 40 min
      Buraki ugotować i zalać zminą wodą na pół h, obrać i zetrzeć na tarce
      jarzynowej. Nakładać gorące i wekować parę minut.
      Do mielonego jak znalazł tylko odkręcić przykrywkę i surówka gotowa. Oczywiście
      ocet można wg gustu mniej lub więcej.
      Pozrawiam m.jankosik
    • Gość: Apsik Re: Jakie zimowe surówki robicie? IP: 82.177.81.* 06.03.05, 11:28
      ja jak wiewiórka do przetrwania zimy przygotowuję się jesienią. Może to i
      staroświeckie ale robię przetwory w słoikach. Podstawą w moim domu jest sałatka
      szwedzka robi się ją szybko i łatwo oraz pomidory które miksuję (po wycięciu
      gniazd) w mikserze, zagotowuję z dodatkiem soli (do smaku) i gorące wlewam do
      słoików. zamykam, odwracam pokrywką na dół. Nigdy nie pasteryzuję i nigdy
      jeszcze się nic nie zepsuło.
    • mjankosik surówka z czerwonej kapusty 06.03.05, 11:30
      główka czerwonej kapusty, 4 marchewki, por , czerwona papryka, może być
      rzodkiewka (i co tam kto jeszcze sobie życzy :), majonez, sól, pieprz, cytryna.
      Kapustę sztkujemy, marchewki ścieramy na tarce jarzynowej, pora kroimy
      cieniutko, paprykę kroimy bardzo, bardzo drobno (właściwie może być też wg
      upodobań), rzodkiewkę też kroimy najlepiej w cienkie słupki. Wszystko mieszamy
      czystą ręką w misce. Nieprzyprawione można przechowywać 3-4 dni. Wychodzi tego
      dużo. Ja wkładam w pojemniki i mam surówkę na 4 dni. Przed podaniem solę,
      pieprzę, majonezuję i wciskam trochę cytryny. Pycha. Do każdej mięsnej potrawy.
      Nawet tej z grilla.
      Smacznego
      Pozdrawiam m.jankosik
    • Gość: lu Re: Jakie zimowe surówki robicie? IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 12:08
      Biala kapusta drobno poszatkowana + duzo czosnku w cieniutkich plasterkach +
      duzo natki piertruszki spore kawalki, tak zeby bylo widac forme listkow)+
      troche marchewki w cieniutkie paseczki (ladnie wyglada, ale niezbyt duzo).

      Wszystko w sosie na bazie majonezu. Dobrze jesli moze troche postac, zeby
      skladniki sie zmacerowaly.
      • monia_77 Re: Jakie zimowe surówki robicie? 08.03.05, 16:17
        Ja b. lubie w zimie buraki. Jak mam lenia to kupuje rewelacyjne zreszta
        buraczki w lidlu w sloikach. Sa bardzo dobrze doprawione, tak na slodko. Dodaje
        do nich czerwona cebule i fasole biala oraz sos musztardowy. Wychodzi bardzo
        dobra surowka.

        Inna wersja: ugotowac buraki, posiekac w drobne paseczki. Ugotowac fasolke
        szparagowa zieloną (pomysl zapozyczony od Pascala, bo wczesniej robilam bez
        fasolki), tworzy sie świetny kontrast kolorystyczny. Na to pokrojona w kostke
        feta i cebulka czerowona lub dymka, wszystko skropic sosem vinegret (mi pasuje
        na bazie oliwy, musztardy i kaparow), aha czarne oliwki tez bardzo pasuja.

        Marchewkowa na slodko (dzieci lubią).

        Na drobnej tarce zetrzec marchewke, na grubej jabluszko. Dodac smietane
        wymiąchaną z cukrem pudrem.

        Pieczarkowa:
        surowe pieczarki pokroic cieniutko i ulozyc na talerzu w sposob nachodzacy na
        siebie.
        Obficie skropic cytryna i posypac duza iloscia pieprzu i soli.
        Nastepnie dodac groszek z puszki na wierzch i pora w cienkie paseczki. Polac
        sosem vinegret lub czosnkowym.

        Paprykowa:
        Pieczona papryka, feta, oliwa z oliwek, kapary i duzo ziol.
      • Gość: marlena Re: Jakie zimowe surówki robicie? IP: *.escore / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 11:41
        1. kapusta pekińska, kolorowa papryka, kukurydza, sos do sałatek z oliwą
        2. kapusta pekińska, marchew, jabłko, por, sos z oliwą
        3. marchewka, jabłko, sok z cytryny, cukier, oliwa
        4. seler, śmietana, cukier
        5. pomidor, ogórek, ostry sos czosnkowo-śmietanowy

        na ciepło: brokuły albo brukselka albo marchewka uduszona albo uduszone
        buraczki albo jakakolwiek mrozonka warzywna krótko gotowana i ledwo,ledwo
        podduszona na masełku, żeby było miękkie i ładne, kapusta zasmażana biała albo
        czerwona

        słoiki: ogórki kiszone rządzą niepodzielnie (wydzielam już rodzinie bo niestety
        widać bliski koniec),sałatka z ogórków z chili i czosnkiem, sałatka tzw.
        szwedzka, papryka konserwowa, konserwowa kapusta czerwona ze sklepu

        wybór przeważnie zależy od mięsa, do którego się podaje, zawsze ma ładnie
        wyglądać razem na talerzu, bo wtedy się lepiej je i nie tęskni tak za polnymi
        warzywami
    • Gość: stasia Re: Jakie zimowe surówki robicie? IP: *.ed.shawcable.net 11.03.05, 04:20
      polecam Coleslaw ,to surowka z bialej kapusty , cienitko pokrojonej, dodac
      starta na duzych oczkach marchewke, ,troszke cebuli. teraz mozna zrobic dwa
      sosy. Pierwszy surowke mozna przechowywac do tygodnia w lodowce.
      Sos no 1
      2/3 szklanki bialego 5% octu
      1/3 szklanki cukru
      1/3 szklanki oleju
      1 lyzeczka soli
      troszke pieprzu i odrobina nasion celera[o ile mozna kupic]
      skladniki zagotowac do rozpuszczenia sie cukru,polac goracym sosem warzywa
    • Gość: stasia Re: Jakie zimowe surówki robicie? IP: *.ed.shawcable.net 11.03.05, 04:43
      Coleslaw no 2
      Kapuste przyrzadzic jak w przepisie no 1 tylko sos jest inny.
      Do majonezu dodac troszke czerwonego octu, lyzke oliwy,wymieszac i polaczyc z
      kapusta ,sol i pieprz do smaku.Nasiona selera dodaja smaku, ale uzyawc bardzo
      umiarkowanie.
      Ja zima uzywam duzo jarmuzu,dyni,robie salatki z gotowanej fasoli,brukwi,pomimo
      ze, mam mozliwosci kupienia warzyw caly okragly rok.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka