Dodaj do ulubionych

Pierś z kurczaka

07.03.05, 10:47
Co można zrobić na obiad z piersi kurczaka, oprócz tradycyjnych smażonych
kotletów, które trochę się już przejadły. Proszę o jakieś przepisy, tylko nic
trudnego, coś co można szybko zrobić. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: Pierś z kurczaka IP: *.acn.waw.pl 07.03.05, 10:51
      Potrawki lubisz? Jesli tak to z czym? Np pomidory albo musztardoa i śmietrana..
      albo cytrusy
      albo coś a la chińszczyzna

      Mozna też nadziać róznymi róznosciami i smazyć (lub piec)
      mozna zmielić i zrobić puplety smażone
      mozna zmielic i zrobić sos do makaronu

      i dziesiatki innych pomysłów

      Drób to wdzięczne mieso ;)
      • madzilka Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 14:16
        Uwielbiam potrawki, tylko że nie za bardzo umiem je robić. Mam straszną ochotę
        na potrawkę z kurczaka w sosie chrzanowym. Może znasz prosty przepis na to
        danie?
        • marghe_72 Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 14:25
          niestety na chrzanowy nie:(
          • madzilka Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 14:40
            To może ogólnie napisz mi jak zrobić potrawkę a z sosem to sobie jakoś poradzę.
            • marghe_72 Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 14:44
              Napisze jak ja robię:)
              Kurczaka (preferuję piersi) kroje w spora kostkę
              obsmazam na oliwe (zazwyczaj z czosnkiem.. mozna i z cebulą), podlewam białym
              winem, odparowuję. Doprawaiam i dodaję wszelkie dodatki - np śmietanę i
              musztarde gruboziarnistą:)
              (myslę ,ze w sumie mozesz postąpić podobnie tylko zamiast musztardy dodac
              chrzanu..)
              • jacek1f dubel, czyli prawda :-))))) n/t 07.03.05, 14:44
          • jacek1f w chrzanowym... lub musztardowym.. 07.03.05, 14:42
            Podłaczam przepis, a na koniec do śmietany lub jogurtu dodaj 2-3 łyżki chrzanu
            i zagrzej wszystko jeszcze przez 5 minut.
            www.gotowanie.wkl.pl/przepis6556.html
            Generalnie, to gotujesz potrawke lub podduszasz kurczaka i dodajesz przed koncem
            "białe" (jogurt, śmietana) zaprawione chrzanem i soloa, cukrem, pieprzem.

            Nigdy nie jadlem kurczaka w sosie chrzanowym! :-)
            Możesz tak samo zrobic "musztardowego"... Powodzenia.
            • madzilka Re: w chrzanowym... lub musztardowym.. 07.03.05, 15:04
              Myślisz, że może być nie smaczne? Właśnie nie wiem czy pierś nadaje się do
              takiego sosu?
              • jacek1f musztardowy pasuje na pewno... 07.03.05, 15:22
                do kurczakowej potrawki - jak króliczej...

                Jak tak sobie wyobrażam, to mi pasuje delkatny taki chrzanowy smak, czemu nie?

                Popróbuj i opowiedz:-)
                • madzilka pierś z kurczaka w sosie chrzanowym.... 08.03.05, 11:32
                  Zrobiłam wczoraj na obiad!!! Trochę się wahałam czy będzie smakowało, ale
                  wyszło naprawdę super. Nie robiłam zbytnio ostrego sosu, taki raczej delikatny,
                  ale mi smakowało i mojemu mężowi również. Jakby było niedobre to by mi
                  powiedział :). Więc mogę polecić takie danie!
                  Pozdrawiam :)
                  • jacek1f w sosie chrzanowym.... gratulacje Madzilko! 08.03.05, 12:45
                    Czyli sprawdzone i klepnięte :-)
                    Zrobie niedługo. pozdrawiam.
      • 18lipiec sezam 08.03.05, 11:44
        Można w sezamie obtoczyć.
    • Gość: @neta Re: Pierś z kurczaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 10:56

      Pierś z kurczka przyprawiasz solą i pieprzem.Podsmażasz.
      Nagrzewasz piekarnik do 180C.Na blaszke przekładasz pierś na którą kładziesz
      połowke brzoskwini z puszki(dobrze odsączoną) i dość gruby plaster sera
      żółtego.Piec w piekarniu jakieś 10 min.do póki się ser nie roztopi..
      Do tego kuleczki ziemniaczane Aviko.
      Szybkie,proste i smaczne.
      • jacek1f Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 11:14
        Nadziewaj Madzilko, nadziewaj! Zrob kiesznkę i nadzienie jakie chcesz - serowe,
        pomidory suszone i feta, szpinak, papryka lekko upieczona wczesniej...
        • Gość: aga jak zrobić nadzienie ze szpinaku IP: *.aonet.pl / *.crowley.pl 07.03.05, 11:46
          w jaki sposób przygotować wcześniej szpinak do nadzienia ?
          • jacek1f nadzienie ze szpinaku 07.03.05, 13:57
            Na oliwie przesmazasz czosnek i cebule drobno pokrojone, dorzucaszszpinak,
            doprawiasz do samku i powoli podduszaj, zeby odparowalo jak najbardziej.
            Ostatecznie mozesz ostroznie odlac, jesli duzo plynu. Ja dodaje jajko i
            mieszam, ono jeszcze go scisnie troche. Jak wystygnie, to mozesz nadziewac:-)
      • dafni Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 11:15
        Proponuję faszerowaną pierś z kurczaka. Rozbijasz piersi i zawijasz w nie
        podsmażonego, cienko pokrojonego pora i szynkę.
    • Gość: kara Re: Pierś z kurczaka IP: 194.106.210.* 07.03.05, 11:58
      pierś z kurczaka kroisz w małe kawałeczki np. jak mięso na gulasz. Podsmażasz
      na niewielkiej ilości oleju (ja to robię w woku), potem dodajesz wody. w
      międzyczasie przyprawiasz w dowolny sposób, dodajesz dużo pokrojonej w talarki
      cebuli, pokrojoną w paski paprykę, czosnek. Duszisz pod przykryciem lub nie, aż
      mięso będzie miękkie. podajesz w takiej postaci albo dodajesz pomidory z
      puszki, przecier bądź koncentrat i masz kurczaka w sosie pomidorowym. można to
      robić na wiele sposobów, zawsze jest pycha. do tego pasuje ryż badź ziemniaczki
      z jakąś fajną surówką.
      pozdr
      • Gość: marghe_72 Re: Pierś z kurczaka IP: *.acn.waw.pl 07.03.05, 11:59
        kara.. a po co ta woda?
        Czosnek i cebulę warto obsmazyć przez wrzuceniem kurczaka/
        • Gość: kara Re: Pierś z kurczaka IP: 194.106.210.* 07.03.05, 16:22
          generalnie jadam chudo i zdrowo, nie lubię, gdy mięso ocieka olejem. woda w ten
          sytuacji (niewielka ilość) zdaje egzamin wyśmienicie. gdy cebulkę podsmażysz
          wcześniej na patelni to już nie będzie ten smak. chodzi o to, by kurczak
          nią "pszesiąkł" w czasie duszenia :)
          • marghe_72 Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 21:01
            żeby obsmazyć kurczaka wystarczy naprawdę niewiele oliwy:)
    • Gość: nancy Re: Pierś z kurczaka IP: 193.111.166.* 07.03.05, 14:06
      A ja nadziewam tak - w piersi robię taką kieszonkę i upycham do niej farsz:
      surowa drobiowa wątróbka rozgnieciona widelcem z namoczoną w mleku tartą bułką,
      dosypuję przyprawę do kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Pierś zaszywam
      białą nitką (niektórzy mówią, że można spiąć wykałaczkami, ale mnie ta sztuka
      jest niedostępna - ZAWSZE mi się rozpinają :(((( Potem z wierzchu też obsypuję
      przyprawami, obsmażam ze wszystkich stron, potem przykrywam, podlewam trochę
      wodą jak trzeba i duszę do miękkości. Dobre i na ciepło i na zimno (ładnie
      wyglądają pokrojone na zimno w plasterki).
      Farsz można zrobić w wersji na słodko - zamiast pietruszki - rodzynki, orzechy,
      brzoskwinie albo morele.
    • grazyna451 Re: Pierś z kurczaka 07.03.05, 21:13
      W oryginale jest kiełbasa,ale ja zastępuję ją piersią z kurczaka.
      50 dag piersi z kurczaka
      cebula
      puszka czerwonej fasolki
      puszka ananasów
      1 szkl rosołu(ja do tej potrawy używam z kostki)
      2 łyzki octu,ale można bez
      puszka koncentratu pomidorowego
      1/2 łyżczki maki ziemniaczanej
      sól,pieprz,szczypta chili
      Podsmażyc pokrojone w małe kawałki mięso kurczaka,a nastepnie cebulę.Dodać
      koncentrat pomidorowy.Wlać rosół i pół szklanki soku ananasowego.Wszystko
      wymieszać i gotować na małym ogniu 10 min.Dodać kawałki ananasa i odcedzona
      fasolę.Jeszcze chwilę pogotować .Zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej
      ilości zimnej wody.Doprawić przyprawami i podawać -najlepiej smakuje z ryżem.
      Robi się szybko,a najważniejsze jest to że wychodzi tego dość dużo.
    • chrenata Re: Pierś z kurczaka jeszcze innaczej 08.03.05, 11:51
      potrawa nazywa sie "żabie udka". Z całą pewnoscia zaintrygujesz domowników lub
      gości. Wykonanie b. proste.
      Robisz ciasto naleśnikowe /nieco gęściejsze/, dodajesz do niego przyprawy do
      kurczaka.
      Piersi kroisz na kawałki wielkości połowy palca wskazujacego, solisz,wrzucasz
      do ciasta i łyżka wykładasz pojedyncze "udka" na patelnię. Smakują rewelacyjnie
      na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzają sie w podróży / szczególnie z dziećmi/
      • monia_77 Re: Pierś z kurczaka jeszcze innaczej 08.03.05, 12:14

        Zapiekanka z piersi:



        Piersi z kurczaka rozbijasz na plasko i opruszasz ulubionymi przyprawami (np.
        majeranek, bazylia, tymianek, czosnek, papryka itp). Warzywa z mrozonek moga
        byc: brukselka, kalafior, brokuly, mini marchevki albo wszystko razem w
        mieszance. Piersi polewasz oliwa z oliwek, ukladasz na dnie naczynia zaro, na
        to ugotowane warzywa, potem znowu piersi i znowu warzywa i znowu piersi, tak a
        la lasagne. Wstawiasz przykryte do piekarnika i podpiekasz az piersi
        sie "ugotuja" w swoim sosie, nastepnie przygotuj beszamel z nieco wieksza
        iloscia maki (bo piersi i warzywa puszacz sporo sosu), zalej wszystko, posyp
        gore startym zoltym serem i zapiecz juz bez przykrycia.
        Smacznego.

        Aha b. dobre sa w sosie pomidorowym albo po prostu same obtoczone w pesto,
        posypane serem plesniowym.
        • poughkeepsie w sosie pomidorowo-śliwkowym 08.03.05, 12:21
          1 pierś
          1 cebula
          śliwki suszone
          puszka pomidorów
          ząbek czosnku
          sól, pieprz

          pierś kroisz w centymetrowe kawałki obsmażasz na oleju w osobnym naczyniu. Na
          patelni szklisz cebulę w piórkach, na to śliwki pokrojone w kawałki,
          rozdrobnione pomidory, wyciśnięty czosnek. Doprawić do smaku (ja na pikantnie).
          Wrzucić kurczaka, dusić razem, żeby mięso przeszło sosem. Podawać z ryżem,
          kaszą, itp.


          A man is incomplete until he is married. After that he is finished.
          • Gość: aniel Re: w sosie pomidorowo-śliwkowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 00:07
            paczkę szpinaku mrozonego podsmazyc na oliwie, odparować wodę, doprawić
            czosnkiem, solą, pieprzem, galką i ja dodaję jeszcze garam masalę.
            dwie piersi z kurczaka mocno rozbić, przyprawić czym lubisz, na to rozsmarować
            szpinak i zwinąć w roladki. folię aluminiową posmarować oliwą i zawinąć w nią
            roladki z kurczaka, (każdą z osobna) zapiekać 15-20 min

            pychota i zdrowe,
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka