GoĹÄ: biszkopcik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 17:58 Może ktoś zna sprawdzony przepis na puszysty biszkopt. Bo moje biszkopty albo wychodzą strasznie suche albo gniotowate. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: nalewka_figowa Re: Puszysty biszkopt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 21:57 Proporcje:na kazde 7 jajek bierze sie 20dkg cukru i 20 dkg maki i1 plaska lyzeczke proszku do pieczenia. Praca: Oddzielic bialka od zoltek.bialka schlodzic porzadnie. zimne bialka ubic na puch z odrobina soli.gdy bialka sa juz sztywne powoli dodawac cukier i ubijac dalej trzepaczka(ktora energicznie podnosimy do gory-w ten sposob napowietrzamy ciasto) w oddzielnej misce ubic zoltka(najlepsza jest tu trzepaczka-rozga lub po prostu widelec) zoltka dodajemy do piany, mieszamy delikatnie make przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia wprost na mase, mieszamy delikatnie ale starannie-nie moze byc grudek Pieczenie:pierwsze 20 minut temperatura nie moze byc wyzsza niz 160 stC nie otwierac drzwiczek jak ciasto urosnie zwiekszyc temp. do 180 stC piec jeszcze 15-20 minut Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: biszkopcik Re: Puszysty biszkopt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 22:02 Dziekuje pięknie będę próbować o rezultatach postaram się napisać na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
buttermilk Re: Puszysty biszkopt? 18.03.05, 11:58 Wlasnie zrobilam biszkopt wg przepisu nalewki_figowej. Skorzystalam tez z porad innych osob z forum i nie posmarowalam brzegow tortownicy. Biszkopt udal sie jak nigdy - wyrosl pieknie, rowniutki jak stol i na dodatek sie nie skurczyl, jest idealny! A teraz zabieram sie za robienie masy. Bardzo dziekuje nalewko_figowa! moze w koncu przekonam sie do biszkoptow :)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nalewka_figowa Re: Puszysty biszkopt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 16:58 Gratuluje i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: P. Re: Puszysty biszkopt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 12:21 z tego co wiem do orginalnego biszkoptu nigdy nie dodaje się proszku do pieczenia.może podzielicie sie przepisami na masy do biszkootu.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
buttermilk Re: Puszysty biszkopt? 18.03.05, 13:12 oryginalnie moze sie nie dodaje proszku, ale dzis wydzedl mi tak piekny biszkopt, ze bede trzymac sie tego przepisu :)) Ja zwykle robie masy budyniowe (zimny budyn + maslo + dodatki - zalezne od smaku budyniu) albo grysikowe (zimny grysik ugotowany na mleku + maslo + wanilia lub kakao), a dzis - ubita kremowka z galaretka rozpuszczona w goracej zalewie z brzoskwin (galaretka oczywiscie prawie ze zastygnieta) + drobno pokrojone brzoskwinie Odpowiedz Link Zgłoś
srren Re: Puszysty biszkopt? 18.03.05, 14:22 ja zawsze robie biszkopt z przepisu mojej mamy: -wbijam do miski jajka (ilosc zalezy wielkosci formy i od tego, czy chcemy biszkopt kroic na kilka baltow) - na kazde jajko dodaje lyzke stolowa cukru zwyklego -ubijam mikserem na najwyzszych obrotach az masa stanie sie baardzo puszysta i zbieleje (dlugo, czasem reka boli od trzymania miksera:) -natepnie dodaje make - rowniez tyle lyzek maki ile jajek (polowa maki to maka tortowa, polowa - krupczatka tzn. jesli robie biszkopt z 6 jaj to dodaje 3 lyzki maki tortowej i 3 krupczatki)proszek do pieczenia nie jest konieczny, ale jesli ktos chce byc pewien efektu, to mozna dodac na koncu noza, doslownie szczypte (wiem, nie powinno sie:) -delikatnie, ale skutecznie mieszam uwazajac zeby nie pozostaly w ciescie grudki - wstawiam do piekarnika i pieke jakies 30-40 min (w zaleznosci od wielkosci) w temperaturze 180 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wini3 Re: Puszysty biszkopt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 17:35 Ja też uważałam że do biszkoptu nie dodaje się proszku do pieczenia. Efekty były różne. Teraz robie wg. przepisu znajomej raczej już nawet ,,na oko". Sedno sprawy to osobno ubijane białka z cukrem i odrobiną soli, żółtka niestarannie nawet rozbełtane z sokiem z cytryny lub octem i kilkoma łyżkami wody. Zmieszane to razem lekko i dodawana mąka z proszkiem/ niedużo proszku/ . Sok zabija posmak proszku a biszkopt wyrasta. Wszystkie odmiany biszkoptu tak robię - ciemny z kakao/ mniej mąki/ , orzechowy- orzechy, tarte biszkopty i odrobina mąki, kokosowy podobnie. Jeśli proszek to chlapnijcie soku z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś