Dodaj do ulubionych

Puszysty biszkopt?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 17:58
Może ktoś zna sprawdzony przepis na puszysty biszkopt. Bo moje biszkopty albo
wychodzą strasznie suche albo gniotowate.
Obserwuj wątek
    • Gość: nalewka_figowa Re: Puszysty biszkopt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 21:57
      Proporcje:na kazde 7 jajek bierze sie 20dkg cukru i 20 dkg maki i1 plaska
      lyzeczke proszku do pieczenia.
      Praca: Oddzielic bialka od zoltek.bialka schlodzic porzadnie.
      zimne bialka ubic na puch z odrobina soli.gdy bialka sa juz sztywne
      powoli dodawac cukier i ubijac dalej trzepaczka(ktora energicznie
      podnosimy do gory-w ten sposob napowietrzamy ciasto)
      w oddzielnej misce ubic zoltka(najlepsza jest tu trzepaczka-rozga
      lub po prostu widelec)
      zoltka dodajemy do piany, mieszamy delikatnie
      make przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia wprost
      na mase, mieszamy delikatnie ale starannie-nie moze byc grudek
      Pieczenie:pierwsze 20 minut temperatura nie moze byc wyzsza niz 160 stC
      nie otwierac drzwiczek
      jak ciasto urosnie zwiekszyc temp. do 180 stC
      piec jeszcze 15-20 minut



      • buttermilk Re: Puszysty biszkopt? 18.03.05, 13:12
        oryginalnie moze sie nie dodaje proszku, ale dzis wydzedl mi tak piekny
        biszkopt, ze bede trzymac sie tego przepisu :))
        Ja zwykle robie masy budyniowe (zimny budyn + maslo + dodatki - zalezne od
        smaku budyniu) albo grysikowe (zimny grysik ugotowany na mleku + maslo +
        wanilia lub kakao), a dzis - ubita kremowka z galaretka rozpuszczona w goracej
        zalewie z brzoskwin (galaretka oczywiscie prawie ze zastygnieta) + drobno
        pokrojone brzoskwinie
    • srren Re: Puszysty biszkopt? 18.03.05, 14:22
      ja zawsze robie biszkopt z przepisu mojej mamy:
      -wbijam do miski jajka (ilosc zalezy wielkosci formy i od tego, czy chcemy
      biszkopt kroic na kilka baltow)
      - na kazde jajko dodaje lyzke stolowa cukru zwyklego
      -ubijam mikserem na najwyzszych obrotach az masa stanie sie baardzo puszysta i
      zbieleje (dlugo, czasem reka boli od trzymania miksera:)
      -natepnie dodaje make - rowniez tyle lyzek maki ile jajek (polowa maki to maka
      tortowa, polowa - krupczatka tzn. jesli robie biszkopt z 6 jaj to dodaje 3
      lyzki maki tortowej i 3 krupczatki)proszek do pieczenia nie jest konieczny, ale
      jesli ktos chce byc pewien efektu, to mozna dodac na koncu noza, doslownie
      szczypte (wiem, nie powinno sie:)
      -delikatnie, ale skutecznie mieszam uwazajac zeby nie pozostaly w ciescie
      grudki
      - wstawiam do piekarnika i pieke jakies 30-40 min (w zaleznosci od wielkosci) w
      temperaturze 180 stopni.
      • Gość: wini3 Re: Puszysty biszkopt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 17:35
        Ja też uważałam że do biszkoptu nie dodaje się proszku do pieczenia. Efekty
        były różne. Teraz robie wg. przepisu znajomej raczej już nawet ,,na oko". Sedno
        sprawy to osobno ubijane białka z cukrem i odrobiną soli, żółtka niestarannie
        nawet rozbełtane z sokiem z cytryny lub octem i kilkoma łyżkami wody. Zmieszane
        to razem lekko i dodawana mąka z proszkiem/ niedużo proszku/ . Sok zabija
        posmak proszku a biszkopt wyrasta. Wszystkie odmiany biszkoptu tak robię -
        ciemny z kakao/ mniej mąki/ , orzechowy- orzechy, tarte biszkopty i odrobina
        mąki, kokosowy podobnie. Jeśli proszek to chlapnijcie soku z cytryny.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka