Dodaj do ulubionych

Mazurek zarchiwizowane wyciągam :-)

10.03.05, 20:11
Mazurek kajmakowy wg. Neli Rubinstein za Hanią55

"Co prawda p. Rubinsteinowa nazywa tę polewę "waniliową", ale zrobiłam ją w
zeszłym roku i wyszedł najpyszniejszy w świecie kajmak, więc podaję przepis:

1 laska wanilii
2 szklanki (1/2 litra) śmietany
2 szklanki (400 g) cukru

Cukier i śmietankę gotować w ciężkim rondlu, cały czas mieszając aż cukier się
rozpuści. Dodać wanilię i gotować dalej, aż masa zgęstnieje (na zimnej
powierzchni kropla powinna zastygać w twardą lecz elastyczną kulkę [mój
komentarz, mnie zajęło to chyba z godzinę, jeśli nie więcej]). Uważać aby masa
się nie przypaliła. Wyjąć wanilię. Masę rozsmarować na upieczonym, jeszcze
ciepłym kawałku kruchego ciasta. Gdy polewa całkiem ostygnie, pokroić na małe
kwadraty.

Komentarz: masy z tych proporcji wystarczyło mi na 2 mazurki upieczone z
podwójnej porcji kruchego ciasta

120 g masła
2 żółtka
pół łyżeczki soli
3 łyżki cukru (do kruchego na słodko)
czubata szklanka mąki

Masło utrzeć z żółtkami na jednolitą masę. Dodać cukier (w wersji na słodko) i
utrzeć razem. Mąkę wymieszać z solą i dodać do masy maślano-żółtkowej. Szybko
ugnieść w kulę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Taka ilość ciasta
wystarcza na spód do tarty / szarlotki / itd. na tortownicę 19-20 cm. Można je
przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać lekko widelcem. Piec w temperaturze
200C około 10-12 minut (po 10 minutach sprawdzaj czy robi się złote, jeśli tak -
czas wyjąć). Z tego ciasta można też zrobić pyszne ciasteczka, tylko nie można
zbyt cienko rozwałkować bo kruszy się w rękach.

Powodzenia i smacznego!

PS. Wanilię zastąpiłam odrobiną cukru waniliowego."
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11721312&v=2&s=0
Obserwuj wątek
    • lunatica Mazurki Dziuuni 10.03.05, 20:12
      MAZUREK BOŚNIACKI
      11 białek ubić ze szczyptą soli na sztywno,dodawać następnie 25 dkg cukru pudru
      i cukier waniliowy aż piana będzie lśniąca.Wmieszać ok.25 dkg bakalii w/g
      uznania(u mnie to najczęściej migdały i orzechy,czasem też trochę daktyli)i 10
      dkg gorzkiej czekolady w malutkich kawałkach.Wyłożyć najlepiej na wafel
      rozsmarować i piec ok.40 min. w 160 stopniach.Można później pokryć lukrem
      czekoladowym lub lepiej nitkami roztopionej gorzkiej czekolady.

      MASA ORZECHOWA DO MAZURKÓW
      Rozpuścić w garnku 15 dkg masła z 10 dkg cukru(może być brązowy)i 2 łyżkami
      miodu,dodać 30 dkg orzechów laskowych(lub innych)w całości lub
      rozdrobnionych.Smażyć ok.5 minut.Jak nabierze brązowego koloru i karmelowego
      zapachu wyłożyć na spód z kruchego ciasta i rozsmarować.

      POMADA ŚMIETANOWA
      1 szklankę kwaśnej śmietany 30%(można zakwasić słodką śmietanę z kartonika
      dzień wcześniej dodając do niej 1 łyżkę kwaśnej śmietany 12 lub 18% i zostawić
      w temp.pokojowej na noc)i 2 szklanki cukru gotować 11 minut od momentu
      zawrzenia.Ucierać chwilę dodając 1 cukier waniliowy i ew.4 łyżki kakao.Jeszcze
      ciepłą wylewać na kruchy spód.

      MAZUREK MIKADO
      1 woreczek ryżu(ok.12dkg) rozgotować na b.miękko,dodać do ostudzonego 15dkg
      startej lub roztopionej czekolady,8 żółtek,12dkg cukru i utrzeć na gładko.Wylać
      na wafel lub podpieczone kruche ciasto i piec ok.30 min.w 175 stopniach.Polać
      po ostudzeniu polewą z 15dkg czekolady roztopionej z łyżką masła i 70 ml mleka.

      KAJMAK
      1/2 litra mleka tłustego lub śmietany i 1/2 kg cukru gotować na niedużym ogniu
      ok.45 minut.Mieszać często ale ostrożnie bo lubi wykipieć.kiedy kropla
      spuszczona na zimny talerzyk będzie wypukła nierozlewająca się,a kolor będzie
      lekko brązowy zestawić z ognia i dodać 10 dkg masła oraz 1 cukier
      waniliowy.Utrzeć dokładnie ale krótko i wylać na spód z kruchego ciasta.

      za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11721312&v=2&s=0
      • dziuunia Re: Mazurki Dziuuni 10.03.05, 20:32
        Mazurek a la Linzentorte(w zasadzie to jest po prostu Linzentorte,ale spokojnie
        może byc tez mazurkiem:))
        Przepis pochodzi z książki 'Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd'
        Christiana Teubnera i Anette Wolter

        składniki na jedną tortownicę o średnicy 24 cm.

        200 g cukru
        250 g zmielonych migdałów
        200 g maki
        1 czubata łyzka kakao
        1 łyżeczka cynamonu
        1 torebka cukru waniliowego
        szczypta zmielonych goździków
        1 jajo
        1 kieliszek wódki z wiśni(albo zwykłej wódki)
        250 g masła
        300 g marmolady malinowej
        1 żółtko
        masło do wysmarowania formy

        Wysmarować masłem tortownicę.
        Wymieszać cukier,migdały,makę,kakao,cynamon,cukier waniliowy,goździki.Dodać
        jajo,kieliszek wódki i masło.Zagnieść ciasto,przykryć je i wstawic na godzinę
        do lodówki.
        Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
        Dwie trzecie ciasta rozwałkować i wyłozyc nim dno tortownicy.Uformować brzeg
        wysoki na ok.2 cm.Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć nożem lub
        radełkiem na paski.Spód pokryć marmoladą.Z pasków ciasta ułozyć na wierzchu
        ukośną kratkę i posmarować ją rozmąconym żółtkiem(moja uwaga-łatwiej najpierw
        posmarować paski żółtkiem i dopiero układać na marmoladzie).
        Ciasto piec ok.1 godziny.Po upieczeniu lekko ostudzic i wyjąć z formy.
    • lunatica Mazurek cytrynowy Figi 10.03.05, 20:15
      MAZUREK CYTRYNOWY
      przepis z ksiazki "Porady Babuni czyli o urokach zycia w dworku polskim"
      Autorzy Ewa i Andrzej Zielinscy

      " utrzec skorke z 1 cytryny
      cytryne ugotowac i przez sito przetrzec
      dodac szklanke cukru
      dodac 6 zoltek ale po jednym na przemian z maka kartoflana( 1/2 szklanki)
      utrzec wszystko , a na koncu piane ubita dodac lekko
      i dodac obtarta skorke cytrynowa
      lekko wymieszac i na wysmarowanej tluszczem blasze upiec na zloty kolor.
      tak samo mozna robic pomaranczowy mazurek "
      tyle cytat , ja robie wlasnie tak mazurek pomaranczowy
      i ozdabiam jak nizej:
      leje cieniutko polewe czekoladowa jak galazki
      galazki tworza bukiet
      platki migdalow to biale bazie
      polowki orzechow pistacjowych(obranych starannie) to liscie zielone
      biala polewa np. marcepanowa sluzy do esow floresow dookola w 3 rzadkach
      i cienkim strumieniem rysuje tez kokarde do tej wiazki bazi
      na pomaranczowym tle wyglada super

      za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11721312&v=2&s=0
    • lunatica Mazurek Cygan Figi 10.03.05, 20:16
      Mazurek CYGAN ( wg. starej receptury)
      przepis wyciety z gazety , jakiej i kiedy - nie wiem!!!

      sklad:4 jaja,20 dag cukru pudru, 10 dag maki,
      po pol lyzeczki : startej skorki pomaranczowej
      galki muszk
      mielonego cynamonu
      10 dag rodzynkow , 10 dag migdalow , 10 dag suszonych sliwek
      10 dag suszonych jablek lub moreli
      2 wafle do wylozenia blachy
      praca: jaja ukrecic z cukrem do bialosci
      wsypac po trochu make , ucierajac non stop
      zalac wrzatkiem migdaly , zdjac skorke , posiekac
      rodzynki namoczyc w rumie lub koniaku
      wsypac do ciasta rodzynki migdaly pokrojone w paseczki sliwki i jablka
      pomieszac
      nakladac grubo na prostokatna blache wylozona waflami
      piec w srednio goracym piekarniku 30 min.
      skoro sie zrumieni - wyjac

      za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11721312&v=2&s=0
      • Gość: Isia Re: Mazurek Cygan Figi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 13:57
        od 20 lat robię podobny mazurek wedle ksiązki kucharskiej mojej mamy

        tyle ze zamiast 4 jaj daję 5, bo tak jest w przepisie, do tego 20 dag cukru, 10
        dag mąki i 0,5 kg bakali rozmaitych, w oryginalnym przepisie są figi, daktyle,
        rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa i cykara (nigdy nie
        dodawałam, bo nie wiem co to)
        oczywiśącie ciasto wykladam na wafel

        polewam go polewą czekoladową i zdobię
    • lunatica Mazurek czekoladowy Wydry10 10.03.05, 20:18
      Nie pamiętam, czy taki sam już był. Chyba większość przepisów na czekoladowy
      uwzględnia śmietanę, akurat ale u mnie w domu z babci-prababci stosowało się
      to, co poniżej:
      Spód kruchy według znanych przepisów, cienki raczej
      Polewa
      12,5 dkg masła
      12,5 dkg cukru
      niepełna szklanka mleka czyli pewnie ok 200 ml
      1 tabliczka czekolady GORZKIEJ
      2,5 dkg kakao
      Mleko + czekolada w kawałkach + cukier + masło + kakao
      Gotujemy na małym ogniu. Kiedy osiągnie konsystencję odpowiednią (cokolwiek to
      znaczy), polewamy i rozsmarowujemy na kruchym cieście. Pyszne - gorzkie a
      jednocześnie słodkie. Można przybrać np migdałami, ale uważam, że najlepsze
      jest samo w sobie.
      pzdrw
      W

      za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11721312&v=2&s=0
    • lunatica Mazurek Sudecki Werbeny 10.03.05, 20:19
      MAZUREK SUDECKI
      kruche ciasto szybko zagniesc (szybko, zeby sie nie rozpuscilo pod wplywem
      ciepla rak): posiekana kostka margaryny, 25 dkg maki, utarte 2 zoltka z 10dkg
      cukru - wlozyc do lodowki na 1/2 - 1 godziny- wylozyc cienka warstwa na plaska
      blache wysmarowana margaryna, ponakluwac widelcem, piec w nagrzanym dosc mocno
      piekarniku, probowac zapalka czy sie upieklo.
      Posmarowac ciasto cienka warstwa dzemu (nie moze byc za slodki i za wodnisty bo
      ciasto nasiaknie, np aronia, porzeczka), wylozyc na to piane z 5 bialek
      zmieszana z 10dkg cukru, na wierzch bakalie (orzechy wliskie, skorka
      pomarancz.; rodzynki moga sie zbyt wysuszyc), suszyc w 80 st. w piekarniku.
      Po wystudzeniu pokroic w male kostki na 2-3 ugryzienia, z bitej piany robi sie
      ciagnaca beza:))
      Bardzo smakowite :))

      za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11721312&v=2&s=0
          • Gość: Finka Re: Mazurek z mlekiem w puszce IP: *.acn.waw.pl 22.03.05, 12:07
            2,5 godziny zdecydowanie a nawet jeszcze troche mozna dociagnac do 3 :)...mleko
            skondensowane slodzone RAZEM Z PUSZKA GOTOWANE...zawsze uzupelniac wode w w
            czasie gotowania...nie otwierac puszki dopoki nie ostygnie...lekko ciepla mase
            rozsmarowac na mazurku...

            Francuzi, Hiszpanie tez bawia sie w takie mleko skondensowane gotowane :)
            • Gość: Maria Re: Mazurek makowy IP: *.inpoland.pl 22.03.05, 15:45
              25 dag maku
              25 dag mąki pszennej
              25 dag masła
              20 dag cukru pudru
              2 łyżki dobrego miodu
              2 jajka
              1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
              po szczypcie utłuczonych goździków, tartej gałki muszkatołowej i cynamonu
              Mak sparzyć i zemleć dwa razy w maszynce. Utzeć masło z cukrem, dodać jajka,
              mąkę, mak i przyprawy. Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek do wielkości
              blachy. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Ostudzony mazurek udekorować
              dowolnie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka