mayessa 12.03.05, 13:33 M.Musierowicz.Jak chcecieprzepis to dam.Baardzo dobry Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kadia Re: tort z "kwiatu kalafiora" IP: *.devs.futuro.pl 12.03.05, 16:10 To ja bardzo poproszę,zainteresował mnie bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayessa Re: tort z "kwiatu kalafiora" IP: *.inds.pl / *.inds.pl 13.03.05, 13:00 To jest takie ciasto-tort.Pyyyyszne! 1 kostka margaryny+ 4 lyzki kakao + 4 lyzki mleka + 1 szklanka (mniej wiecej) cukru = roztopic na ogniu.Do ostudzonej masy dodac 1 zóltko.Wymieszac i odlac pól szklanki tej masy.Do reszty dolozyc 3 zóltka, póltorej szklanki maki, 1 proszek do pieczenia i wymieszac.Potem jeszcze daj ubita piane z 4 bialek. Upiecz i po upieczeniu pokryj to masa, która wczesniej byla odlana (te pól szkalnki). Ja pieke tak w temp. ok.160-170 stopni ok. 30-40 minut ale najlepiej wiesz jak chodzi Twoja kuchenka to cos dobierzesz Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: tort z "kwiatu kalafiora" 13.03.05, 13:12 U mnie w domu nazywało się to "Murzynek" i było pierwszym ciastem jakie nauczyłam się robić :) Ach, sentymenty... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka nobo 13.03.05, 13:23 to jest skrócony przepis na murzynka gabrysi z 'kwiatu kalafiora' musierowicz, a nie żaden tort:) ciasto jednakowoż kultowe dla paru pokoleń czytelniczych, wypadałoby nie kaleczyć nazwy Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: nobo 13.03.05, 13:57 A nie pamietasz, ze tam byl robiony jako tort na imieniny taty Borejko, w/g przepisu od ciotki? Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: nobo 13.03.05, 13:58 w kazdym razie bylo to podstawowe ciasto w kazdym domu w epoce średni gierek. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: nobo 13.03.05, 14:00 on nie był robiony 'jako' tort, tylko zamiast tortu, bo tego gabrysia - jako jednostka początkująca w kuchni - zrobić nie umiała:) więc ciotka dała jej przepis na ciasto-które-zawsze-wychodzi, no i jeszcze na babkę puchatkę w 'łasuchu literackim' mm, czyli książce zbierającej przepisy z 'jeżycjady', podane przez ciebie ciasto figuruje jako osobna pozycja pt. murzynek gabrysi Odpowiedz Link Zgłoś