Dodaj do ulubionych

udka kurczęce inaczej,

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 16:23
chciałabym jakos je zrobić inaczej,bo zawsze robię tradycyjnie /chyba /w
przyprawach i na patelnię,i żeby pasowały do ziemniaków bo mąż nie lubi
ryżu...
Obserwuj wątek
    • jacek1f moze cytrynowe - kopiuje z watku "greckiego" 12.03.05, 18:10
      Mozesz spokojnie zamiast podudzi lub innych kawalkow kurczaka uzyc ud-udek:-)
      • kotopulo lemonato (z cynamonem:)
      kwik 24.01.2005 10:34 + odpowiedz
      5-6 srednich ziemniakow
      4 podudzia kurczacze
      1 lyzka oliwy
      1 lyzka masla
      2 lyzki maki
      6 lyzek bialego wina
      2 szklanki wywaru drobiowego
      sok z 1 cytryny
      otarta skorka z polowki cytryny (bez bialego miazszu)
      1 lyzeczka mielonego cynamonu
      1 lyzeczka miodu
      sol, pieprz cytrynowy

      5-6 ziemniakow obrac i gotowac ok. 10 minut. Lekko posolic.
      Wyjac (jeszcze twarde) i pokroic w plastry. Rozlozyc na dnie naczynia
      zaroodpornego (1 warstwa, reszta pozniej).

      4 podudzia kurczacze oproszyc sola i pieprzem cytrynowym.
      Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy i 1 lyzke masla. Obsmazyc mieso z obu stron.
      Gdy lekko się zrumieni - wyjac i ulozyc na ziemniakach. Oblozyc pozostalymi
      ziemniakami (jesli sie uchowaly:)
      Do rozgrzanego tluszczu dodac 2 lyzki maki, energicznie mieszajac i smazyc
      przez 1 minute.
      Dodac wino, mieszac. Stopniowo wlewac wywar, caly czas mieszajac. Dodac sok z
      cytryny. Gotowac do zgestnienia, mieszajac. Wmieszac miod, cynamon i starta
      skorke cytrynowa.
      Polac sosem mieso. Ziemniaki oproszyc sola i pieprzem cytrynowym.
      Wstawic do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (az
      ziemniaki beda miekkie). Obrocic mieso, polac sosem w polowie czasu pieczenia.
      Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia.
      Posypac siekana natka pietruszki. I lampa wina! :)
      Re: kotopulo lemonato (z cynamonem:) Mniam!
      jacek1f 24.01.2005 10:52 + odpowiedz
      Swietnie mogę sobie wyobrazic i przypomniec ten smak! Poli nostimo! Dzieki.
      Mogę dodać, ze poniewaz Grecy używaja najczęściej do "mocnych" przepisów
      różnych mięs, to i my możemy podstawic zamiast podudzi kurczaczych różne miesa.
      Z pewnościa cielęcina w kawałkach wiekszych niz na gulasz będzie doskonała.
      Wołowine penie trzeba by dłużej obrabiac przed zalanie z kartoflami...
      Indyk - spokojnie.
      Robię w tym tygodniu, a co!
      I lampa! :-))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka