monis23 15.03.05, 20:21 Jarosławski i babka ajerkoniakowa - mozesz podac przepisy, z ktorych skorzystasz. Ciekawa jestem jak to smakuje. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: @neta Re: Do @nety! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 11:41 Prosze bardzo:) BABKA AJERKONIAKOWA: -kostka masła -2 szklanki mąki -1 szklanka cukru -1 jajko -0.5 szklanki ajerkoniaku -skórka starta z cytryny -rodzynka(chyba,że ktoś nie lubi) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka cukru pudru Masło,cukier i ajerkoniak podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą.Odlewamy 0.5 szklanki i zostawiamy na polewę.Pozostałą mase studzimy ,wbijamy jajko i mieszamy.Lączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia,skórką cytrynową i rodzynami(lub bez).ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia.Pieczemy 50-60 min.w temp.180 stopni.Ciasto wyjmujemy z formy,polewamy masą maślano-alkoholwą (na ciepło łatwiej się wchłania.Jak wystgnie posypujemy cukrem puderem. JAROSŁAWSKI: Ciasto kruche: -3 szklanki mąki -0.5 szklanki cukru -1 margaryna -4 jajka -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0.5 łyżeczki sody Z produktów zrobić ciasto kruche i podzielić na pół.Blaszke wyłożyć ciastem,posmarować powidłami śliwkowymi,na powidła piane ubitą z białek(3 białka i 3 łyżeczki cukru),posypać orzechy i rodzynki.Piec ok.30-40 min w tem 180 stopni.W ten sam sposób upiec dwa ciasta. KREM: -2 żółtka -3 łyżki cukru -cukier waniliowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 szklanka mleka Zrobić budyń.Wystudzić.Zmiksować z 1 kostką masła.Dodać aromat. Oba placki złączyć kremem i pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej 24 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś