Dodaj do ulubionych

Co podać własnej mamie żeby ją zaskoczyć

IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.03.05, 22:59
Witajcie, pół roku temu wyprowadziłam sie z domu, i w końcu doczekalam sie az
mama zaszczyci mnie na dłużej, nigdy nie wierzyła w mój talent kulinarny,
który uwazam nie jest całkiem do bani. Chciałabym przygotowac obiad który ją
zaskoczy tzn bedzie smaczny, inny niz zawsze i w miare prosty w wykonaniu.
Wiecie taki co piesci zmysły, z lekka nutką dekadencji ....
Bede wdzieczna za rady, Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • nalewka_figowa Re: Co podać własnej mamie żeby ją zaskoczyć 15.03.05, 23:30
      A co Mama lubi?
      Dopasuj menu do takiego pomyslu: wszystko w jednym kolorze
      Np: na bialo
      zupa krem z selera
      piers z kurczaka w sosie smietanowo-serowym z kopytkami
      na deser wariacje z lodow waniliowych , bezow i bitej smietany
      i oczywiscie biale wino np. renskie
      na czerwono:
      zupa krem z pomidorow
      wolowina po burgundzku(z grubsza to kawalki dobrej wolowiny
      pokrojone w kawalki , obsmazone na szybko i potem duszone w czerwonym winie
      z pomidorami , jarzynami i przyprawami)
      pure ziemniaczane schowane pod paskami pieczonej papryki(czerwonej )
      sernik z galaretka(truskawkowa lub wisniowa)
      wino czerwone

      mozna poszalec tez na zolto(curry i szafran lub kurkuma pomoga)
      lub na zielono( salaty rozne w przewadze i zielony pieprz np.do ryby)

      Jak dobierzesz serwetki, swieczki , kwiaty na stol tez "pod kolor"
      to mysle , ze Mame nie tylko zaskoczysz ale i ucieszysz...
      powodzenia
    • janek53 Re: Co podać własnej mamie żeby ją zaskoczyć 15.03.05, 23:54

      Cos z kuchni hiszpanskiej - pierwsze dania ... moze cos z tego wybierzesz. Nie
      wiem czy Twoja mame zaskocza ale co najmniej .. beda niespodzianka.


      1. Bardzo proste, dekoracyjne i elganckie w wygladzie i smaku - biale szparagi
      1,5-2 cm srednicy, cale (nie konce), ulozone rownolegle jeden obok drugiego (4-
      5 sztuk), najlepiej w podluznej salaterce, z lyzeczka majonezu w czesci gdzie
      są uciete szparagi i listkiem pietruszki na majonezie.


      2. Guisantes salteados - zielony groszek zesmazony z szynka. Pokroic w kostke
      szynke wedzona i zarumienic dobrze na odrobinie oleju (lepiej z oliwek). Kiedy
      szynka już bedzie zesmazona, dodac lyzke stolowa masla i "przesycic" tym
      szynke. Kiedy "zasmazka" jest gotowa, dodac ugotowany zielony groszek i dalej
      smazyc mieszajac wszysto az się dobrze polaczy. Gotowe. Nie zapomniec o soli
      jesli groszek byl przygotowany osobno (gotowany). Polecam groszek już gotowany
      z puszek. Podawac w okraglym malym talerzyku lub w miseczkach ceramicznych.
      Ozdoba może byc tosta na brzegu talerzyka (najlepiej zrobic ja samemu, zeby
      byla jeszcze ciepla).


      3. Parrillada de verduras - warzywa na ruszcie (cos niesamowitego). Niestety w
      mieszkaniach nie mamy rusztu wiec polecam to robic w dwoch fazach.

      Potrzebne beda rozne warzywa. Typowe (w stylu hiszpanskim) bedzie to: 4-5
      szparagow ale zielonych, sredniej wielkosci papryka czerwona i zielona (okolo
      10-12 cm) pokrojona w 3 cm paski, pokrojona w duze kwadraty cebula (3x3 cm)(nie
      cala tylko rozdzielone warstwy, baklazan w 0,5 cm plasterkach. Kidy mamy to
      wszystko, proponuje zrobic tzw. kapiel Maryi (bano de Maria) tzn. ugotowac to
      wsystko ale na parze (chodzi o zachowanie skladnikow i zapachu). Kiedy wszystko
      bedzie miekkie (okolo 20 minut pod dosyc szczelnym przykryciem), odczekac
      chwile az odparuja troche warzywa i nastepnie smazyc z odrobina oleju na silnym
      ogniu (nawet lekko przypalic). Nic do tej pory nie mowilem o soli. Wlasnie to
      jest moment solenia .. ale gruba sola w krysztalach. Wyjac warzywa z patelni (z
      sola) odcedzajac olej u ukladac na goracych talerzach (podgrzac wczesniej w
      mikrofalowce) rozdzielajac warzywa proporcionalnie i dbajac o porzadek na
      talerzu ukladajac rozne warzywa. Podac za nastepne 5-10 minut bowiem teraz sol
      się rozpuszcza i ... dodaje smaku.


      4. Chodzi o "pimientos del piquillo rellenos de morcilla" co oznacza, papryka
      pieczona faszerowana kaszanka.

      Danie bardzo smaczne, eleganckie i tanie. Czas przygotowania okolo 45 - 60
      minut.

      Niestety do tego celu potrzebna jest papryka "del piquillo" tzn. papryka
      czerwona pieczona wczesniej i obrana ze skorki i nastepnie wekowana z kilkoma
      zabkami czosnku, odrobina oleju i wody (w sosie wlasnym). Istnieje kilka form
      tej papryki .. pokrojona w paski, podrobiona w paseczki i cala (ta ostatnia
      bedzie potrzebna do przyrzadzenia dania). Istnieje kilka rodzajow tego typu
      papryki. Najlepsza bedzie ta o ciemnym bordowym kolorze i nie ta pomaranczowa
      czy ciemnoczerwona. Jesli chodzi o pochodzenie, polecam ta z Tudela w sloiku i
      nie w puszce (jesli jest wybor) o dlugosci 6-8 cm.

      Do przygotowania tego dania (jako pierwsze danie) potrzebne bedzie: 1 duza
      cebula, 300-400 gramow kaszanki z ryzu, olej (lepiej z oliwek) i sol.

      Cebule pokroic w mala kostke i usmazyc na oleju. Polecam podlac co jakis czas
      woda zeby dobrze zeszklic cebule i nie przypalic. Nie zapomniec o soli. Kiedy
      cebula już bedzie zarumieniona, dodac rozdrobniona kaszanke. Wymieszac z cebula
      i smazyc jakies 5 minut tworzac jednolita mase. Chodzi o to, zeby masa nie byla
      zbyt wodnista stad podsmazac wyparowujac wode z mieszanki.

      Kiedy masa bedzie gotowa, odstawic zeby ostygla i nastepnie przystapic do
      faszerowania papryki (lyzeczka do herbaty). Nalezy to robic ostroznie bo
      papryka jest miekka i może peknac jesli się przesadzi z farszem. Nie nalezy
      wypelniac calej papryki. Jej brzegi musza się zamknac po faszerowaniu.

      Ta ilosc farszu pozwoli na przygotowanie okolo 14-16 papryk. Przygotowane
      papryki mozna odstawic i zakonczyc 10 minut przed podaniem (mozna je prygotowac
      dzien wczesniej i przechowac w lodowce do nastepnego dnia).

      Tuz przed posilkiem (10-15 minut) nalezy oproszyc (obtoczyc) faszerowana
      papryke w mace (nie za duzo) i usmazyc na oleju do momentu przyzlocenia.
      Usmazone, odkladac na osobnym talerzu z lisciem papieru kuchennego zeby
      odsaczyc olej. Podawac na cieplych talerzach. Talerz bez ozdoby. Bedzie się
      bronil sam. Palce lizac. Wino czerwone lepiej z Rioja .. crianza .. bardziej
      slodkie.

      Ryzyko, ze nie wyjdzie ... zadne. Smacznego.

      P.S. Jesli na drugie danie przygotujesz cos z mies, .. proponuje polozyc na
      talerzu nastepujace:

      Zabki czosnku smazone: nalezy uzyc od 10 do 15 zabkow czosnu (cala glowka) ale
      bez obierania ze skorki. Nalezy smazyc te zabki w skorce w oleju z oliwek (maja
      troche plywac) na malej patelni (w ten sposob nie bedzie potrzeba duzo oleju).
      Kryterium jakosci jest nastepujace: podcas smazenia (na wolnym ogniu), czosnek
      jako taki bedzie zmniejszal objetosc podczas gdy skorka (lupina) biedzie zawsze
      taka sama. Naciskajac lekko lupine, sprzwdzamy czy czosnek wewnatrz jest
      już "skurczony". Kiedy to nastapi, wyjac zabki z patelni. Pozostaly na patelni
      olej, niestety nie nadaje się do powtornego uzycia. Smazone zabki niech
      ostygna. Podawac w lupinie 4-5 na talerz jako dadatek do mies czerwonych.
      Lupina otwiera się bardzo latwo. Tak "pieczony" czosnek jest lekko
      przezroczysty, slodkawy i je się dokonale niezaleznie od potrawy. Jest to
      dodatek wysmienity i bardzo elegancki na talerzu (kilka zabkow ulozonych jeden
      obok drugiego). Jesli ktos chce urozmaicic ten dodatek (chociaz broni się sam
      doskonale) mozna dodac lekko zesmazona jedna paryke czerwona ale "del piquillo"
      tzn. taka jak w papryce faszerowanej kaszanka. Uwaga: ten sposob podania
      czosnku jest tak atrakcyjny smakowo, ze niektorzy przygotowuja go do
      jakiegokolwiek dania (doprowadza do nalogu).


Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka