Dodaj do ulubionych

MAM 1 KG MIELONEGO MIĘSA JAK ZROBIĆ PULPETY

18.03.05, 21:31
Obserwuj wątek
    • Gość: bozena Re: MAM 1 KG MIELONEGO MIĘSA JAK ZROBIĆ PULPETY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 21:43
      dodajesz 2 bulki namoczone w mleku i przekrecone przez maszynke ,do tego
      podsmazona cebulke,sol,pieprz i inne przypprawy,ze 2 jajka surowe,wszystko
      razem wyrabiasz na gladka mase i rekami robisz kuleczki,rece mozna moczyc woda
      to lepiej sie formuja,wrzucasz to na wrzaca wode z dodatkiem jarzynki i
      gotujesz okolo pol godziny,ja zawsze robie sos pomidorowy z tego wywaru
      • iwonesik Re: MAM 1 KG MIELONEGO MIĘSA JAK ZROBIĆ PULPETY 18.03.05, 21:50
        Dziękiza szybką odpowiedź jutro zrobię wg twojego przepisu. PA
      • ampolion Re: MAM 1 KG MIELONEGO MIĘSA JAK ZROBIĆ PULPETY 19.03.05, 03:09
        Te pulpety można też piec - "szwedzkie kulki".
        • ampolion Pulpety szwedzkie 19.03.05, 03:23
          Kontynuuję wcześniejszy post.
          Robi się jes zazwyczaj z mieszaniny 3 mięs: wołowiny, cielęciny i wieprzowiny,
          po równych częściach. Można i z polska dodać bułkę tak jak do pulpetów. Piecze
          się w pikarniku pod sosem lub bez. Doskonały jest nasz sos grzybowy.
          Jest to świetny dodatek do makaronów, kuskusu, kasz i ryżu, ziemniaków, nawet
          fasoli.
          Przykład:
          www.stefmike.org/mt-blogs/daxiang/images/meatballs.jpg
    • Gość: Agnieszka Re: MAM 1 KG MIELONEGO MIĘSA JAK ZROBIĆ PULPETY IP: *.waw.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 21:48
      Jak bym miała kilogram mięsa mielonego to bym narobiła takich malusich
      pulpecików (wielkości orzecha włoskiego) w co najmniej dwóch sosach. Pierwsze
      obowiązkowo w pomidorowym, przyprawione na ostro papryką, drugie w
      musztardowym, albo chrzanowym, albo grzybowym. Połowę mięsa +1 jajko + papryka
      mielona słodka w dużej ilości + cebula (albo posiekana i przesmażona, albo
      starta na tarce) + bułka tarta + sól, pieprz - wyrobić, formować malutkie
      pulpeciki, obtoczyć w bułce, obsmażyć i wrzucać do gotującego się bulionu (może
      być z kostki). Bulionu tyle żeby przykrył pulpeciki. Dodać przecier pomidorowy,
      dużo papryki ostrej mielonej, pieprz sól - dobre do chlebka, makaronu, kaszy.
      Drugą połowę przyprawić podobnie (jajko, bułka, cebulka + ze dwa ząbki czosnku)
      z pulpecikami postępować podobnie jak w pierwszym przypadku - do grzybowych
      można dodać do środka grzyby suszone np. zmielone, albo namoczone i posiekane.
      Sos musztardowy bądź chrzanowy zagęścić odrobiną mąki. Można mrozić. Można
      dodać natkę pietruszki do mięsa - ja sobie zazwyczaj o natce przypominam jak
      pulpeciki już siedzą w garnku.
      • Gość: w_joanna jaka bułka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 12:17
        czy zamiast normalnej buły jadalnej namoczonej może być bułka tarta?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka