Dodaj do ulubionych

Mazurek królewski !!! Proszę o pomoc!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 12:21
Moi Kochani! Około 40 lat temu moja znajoma
zamawiała u starszej pani ciasta na święta.
Tam było ciasto które nazywało się Mazurek
Królewski. Starsza Pani zmarła i nigdy już
nie jadłam czegoś podobnego.Wszystkie mazurki
o tej samej nazwie już nie były takie same.
Przeleciałam wszystkie przepisy i nic podobnego
znaleźć nie mogę. Ciasto wyglądało tak: jak biszkopt
tylko bardzo ścisły i nic poza tym, o niebiańskim
smaku. Wiem że było bardzo drogie. I tyle.
Czy ktoś może zna jakiś przepis podobnego ciasta???
Wydaję się ż było to z mąki migdałowej.
Serdecznie proszę o pomoc!!!!
Obserwuj wątek
      • Gość: anka Re: Mazurek królewski !!! Proszę o pomoc!!!! IP: *.chello.pl 19.03.05, 21:14
        Wklepię tak bo coś źle wychodzi Mazurek migdałowy Nelly Rubinstein wydruk

        Czas wykonania:
        Trudność: bardzo łatwe
        Ocena przepisu [1-10]: 5
        Typ potrawy: Ciasta
        Źródło: www.kuchnia.3miasto.pl
        Wyświetlany: 218
        Komentowany: 0
        Drukowany: 16
        --------------------------------------------------------------------------------

        Wykonanie:
        45 dag migdałów,
        3 krople esencji migdałowej,
        45 dag cukru,
        białka z 2-3 jajek
        Mazurek może być prostokątny lub okrągły. Blachę o wymiarach 20 na 30 cm
        wysmarować masłem i wysypać mąką.
        2/3 migdałów zemleć w maszynce i utrzeć z połową cukru. Pozostałe migdały
        niezbyt cienko posiekać i odstawić.
        Resztę cukru wsypać do rondla o grubych ściankach. Do masy migdałowej dodać
        białka i esencję, mieszać tak długo, aż utworzy gęstą masę.
        Tę masę rozsmarować na przygotowanej blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika
        i piec ok. 45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i stwardnieje.
        Gdy ciasto dochodzi, przygotować polewę, bo ważne jest, aby smarować je jeszcze
        ciepłe.
        Polewa:
        na średnim ogniu stopić cukier wsypany do rondla z odpowiednią ilością wody (2
        części cukru, 1 część wody), cały czas mieszając.
        Trzymać na ogniu tak długo, aż będzie złotobrązowy. Po zdjęciu karmelu z ognia,
        należy natychmiast wrzucić do niego usiekane migdały, całość zamieszać i
        rozsmarować na ciepłym (koniecznie) cieście. "Uroda"

    • Gość: anka Re: Mazurek królewski !!! Proszę o pomoc!!!! IP: *.chello.pl 19.03.05, 21:36
      Znalazłam jeszcze coś takiegoMazurek staropolski zwany królewskim
      składniki: 35 dag najlepszego masła, 12 dag cukru pudru, 12 dag obranych
      migdałów, otarta skórka cytrynowa, 37 dag mąki, 4 żółtka ugotowane na twardo, 1
      żółtko surowe, szczypta soli, tłuszcz do blachy, 1 żółtko do posmarowania
      ciasta, owoce z konfitury (najlepiej, jeśli weźmie się różne gatunki).
      lukier: sok z 1 cytryny, 20 dag cukru pudru, 3-4 łyżki wrzątku.

      Masło utrzeć w donicy na pianę, dodać cukier puder, drobno posiekane (nie
      mielone) migdały, skórkę cytrynową, mąkę, ugotowane na twardo, przetarte przez
      sitko żółtka, 1 żółtko surowe, sól. Zagnieść gładkie ciasto i pozostawić w
      chłodnym miejscu na godzinę, aby "odpoczęło". 2/3 ciasta rozwałkować na grubość
      palca i wyłożyć nim natłuszczoną, oprószoną mąką blachę. Z pozostałego ciasta
      wytoczyć cienkie wałeczki ułożyć z nich kratkę na cieście. Placek posmarować
      rozkłóconym żółtkiem i upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Gdy mazurek
      ostygnie, w każdą kratkę włożyć owoc z konfitury (lub z kompotu): wiśnię,
      czereśnię, porzeczkę, agrest, małe truskawki. Całość polać lukrem cytrynowym i
      udekorować połówkami migdałów.

    • pynjeck Re: Mazurek królewski 19.03.05, 23:12
      Mazurek krolewski (przepis B. Adamczewskiej)

      0,25 g masla
      1 szklanka cukru
      1 1/4 szklanki maki
      50 g migdalow (slupki)
      6 zoltek
      polowki migdalow do dekoracji

      1. Maslo utrzec dokladnie mikserem.
      2. Ucierajac, dodawac po jednym zoltku
      3. Nadal ucierac, dodawac po trochu migdaly, cukier i make
      4. Mlacje wysmarowac masle, lub wylozyc pergaminem (ciasto przywiera)
      5. Rozsmarowac ciasto na grubosc palcs, przybrac migdalami i piec w letnim
      piekarniku do momentu, kiedy bedzie zlote (okolo 30 minut)
      6.Po upieczeniu pokroic w male kwadraciki

      Wydaje mi sie, ze to jest to ciasto o ktore pytasz. Pyszne. Smak zdecydowanie
      starodawny. Przepis stary, rodzinny mojej przyjaciolki AB.




    • Gość: kojkaczyliDorusia Re: Mazurek królewski !!! Proszę o pomoc!!!! IP: *.kom / *.kom-net.pl 22.03.05, 09:57
      prosze bardzo
      ciasto:
      250g maki krupczatki
      120g masła(ocieplonego)
      1 jako
      3 łyżki oleju
      2 łyżeczki proszku dopieczenia
      1/4 łyzeczki soli

      szybko wyrobić ,wyłozyć na blachę (duzą) i piec okolo 20 minut w 180 stopni

      masa jabłkowa
      100g cukru
      1 kg obranych jabłek pokrojonych w ósemnki(mniej wiecej ;)
      galaretka cytrynowa
      rozprazyć jabłka ze 100ml wody
      do gorących wsypać galaretkę .wymieszać dokłądnei .ostudzić i wyłozyc na placek

      masa makowa
      250g maku
      30g kaszy manny
      1 budyń waniliowy
      140g cukru
      200 ml mleka
      70 g masła
      2 jajka
      bakalie wg uznania

      mak zmielić i gotowac z dodatkiem pozostałych składników
      (około 10 minut,mieszając) dodac bakalie, ciepła masę wyłożyc na jabłka


      masa orzechowa
      150 g orzechów włoskich9mielonych)
      150 g cukru
      125 ml mleka
      200g masła
      1 łyżka spirytusu,albo innego mocnego alkoholu

      orzechy+mleko+cukier gotować około 7 minut mieszajac
      dodac masło,spirytus i wymieszać dokładnie .wyłozyc na masę makowa

      polewa czekoladowa
      100 g czekolady mlecznej
      100 g cukru pudru
      100 ml mleka
      1żółtko
      1 łyżka masła
      2 łyzki gorzkiego kakao
      wymieszac wszystko i podgrzac ,ale nie zagotować,
      polać i udekorowac ciasto
    • morechee do Kojki/Dorusi 23.03.05, 12:49
      Twój Mazur brzmi naprawdę królewsko - chyba się porwę na robienie. Jedno
      pytanko tylko: czy mak ma być zmielony na sucho? Mam bardzo nikłe doświadczenie
      z makiem;) Będę wdzięczna za odpowiedź!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka