Dodaj do ulubionych

Baba Luksusowa-porażka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:32
Dzięki temu forum kulinarnie się rozwijam - a w zasadzie tak myślałam do
wczoraj.Jako że Wielkanoc za pasem , czterdziecha na karku, w dorobku
kulinarnym zadnej BABY, podjęłam się wyzwania i postanowiłam przećwiczyć
przepis na Babę LUKSUSOWĄ-jak spadać to z wysokiego konia- z ostatniego
dodatku GW.Muszę w tym miejscu dodać, że był to debiut jeśli idzie o ciasto
drożdżowe w ogóle.W swoim repertuarze mam sernik , który wszystkim smakuje i
kruche które najbardziej smakuje mi (czy mnie, nieważne).W każdym razie
zrobiłam zaczyn, postawiłam przy kominku, wzięłam do ręki przepis, w którym
czytałam ,że bardzo ważne jest utrafić w ten istotny moment kiedy zaczyn
podwoi swą objętośc, a nie np. potroi- bo wtedy BABA zalatywać będzie kwasem.
Jak się ocknęłam i zajrzałam pod ściereczkę po jakichś 10 min., to zaczyn był
już więcej niż potrojony...A ja myślałam ,że pół godz. oddechu przede mną!A
tu masło nie roztopione, jaja nie rozbełtane... Czyli już na etapie wstępnym
wkradł się element chaosu i paniki.Jak już te wszystkie składniki w
błyskawicznym tempie ze sobą połączyłam, to otrzymałam ciasto o konsystencji
smoły, które kleiło się do rąk, miski- a wkrótce i do uchwytów szafek
kuchennych, z których to wyciągałam swego do tej pory- niezastąpionego
pomocnika - robot Brauna.Ale i on nie dał rady- z silnika zaczął wydobywać
się swąd spalenizny...Jak mogło mi się nie zapalić w głowie czerwone
światełko skoro w przepisie było napisane, że ciasto trzeba
wyrabiać "długo ,oj długo"?!Przepisy z takimi sformuowaniami do dziś omijać
będę szerokim łukiem.
Widać nie dane mi Luksusy tego świata. Zainteresowanym wspomnę,ze Baba była
zjadliwa.A na Święta zrobię sernik i mazurek kajmakowy na kruchym
cieście.Babę- ewentualnie -zakupię w cukierni...
Obserwuj wątek
    • dar17_k Re: Baba Luksusowa-porażka 19.03.05, 17:45
      Uważam że przepis na babkę jest OK!
      Ja robię babki od kilku lat i zawsze wychodzą, robię wg przepisu Magdy Gesler (
      z Magazynu Wyborczej sprzed kilku lat) z pewną moją modyfikacją. A oto moje
      uwagi:
      - Rozczyn powinien stać w miejscu o temp. około 18-22 stopnie, w tym przepisie
      jest za dużo drożdży - ja na 45 dag mąki stosuję około 1,5 - 2 dag.( im więcej
      drożdży tym rozczyn i ciasto szybciej rosną ale tym babka szybciej się starzeje)
      - Rozczyn to drożdże + 150 ml mleka + 1 łyżka stołowa cukru + 1/3 mąki.Taki
      rozczyn pozostawiam na 25 - 30 minut aż podwoi objętość.Do rozczynu dodaję
      podgrzane w kompieli wodnej 3 żółtka+2 jajka + 6 łyżek stołowych cukru+
      szczypta soli + zapach do ciast (odrobinę)i resztę mąki.
      Wyrabiam ręką około 10 minut, i pozostawiam do wyrośnięcia aż ciasto podwoi
      objętość.(też w temo. około 18-22 stopnie).Po tym czasie dodaję 10 dag
      stopionego, letniego masła (masło dodaję w 3-4 porcjach). Dodaję bakalie -
      około 10 dag. Ale muszę przyznać że w zeszłym tygodniu przeczytałem że
      PAPIEŻOWI serwowano podczas jednego z lotów babkę tylko ześliwkami, zrobiłem
      taką - wydaje mi się że śliwki kalifornijskie - całe to najlepszy dodatek do
      ciasta drożdżowego, świetnie komponują się smakiem. Po dodaniu bakalii wk ładam
      ciasto do formy bagbkowej z kominkiem. Formą zawsze smaruję nasłem i wysypuję
      mąką krupczatką. Czekam aż ciasto wypełni formę do około 1 cm poniżej brzegu i
      wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 30-40 minut.
      Smacznego.


      • Gość: Bea Re: Baba Luksusowa-porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 18:36
        Nie krytykuję przepisu i dziękuję za cenne (dla innych forumowiczów ) uwagi.
        Jak dla mnie Baba (ta tradycyjnego wyrobu) jest zbyt pracochłonna. Musiałabym
        poćwiczyć mięśnie rąk na siłowni, zarwać z pół nocy, żeby się ze wszystkim-
        przed świętami- wyrobić! Stawiam na prostotę i ... dobrych cukierników!
        • allexamina Re: Baba Luksusowa-porażka 19.03.05, 19:02
          Mozesz jeszcze postawic na 550-watowy mikser! Mam taki. KitchenAid. Kreci
          podwojny (!) piernik Apolki bez jeku. 2 bochenki ciezkiego polskiego chleba
          robi na raz. Nawet nie trzeba sie przygladac jak kreci. Wystarczy nastawic
          budzik! Ubija bialka na sztywna piane w mgnieniu oka (doslownie). Coz to dla
          niego taka Wielkanocna baba. :o)

          Ja juz bede robic trzecia z kolei (w komunizmie mnie uczyli ze nauka jest
          najwazniejsza: no to sie ucze! ;o)). Tym razem wedle przepisu podanego przez
          Miszam (p. Neli Rubinstein) – mowa o wszystkim tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21789654
          Sporo tam bardzo madrych uwag o robieniu bab i ciast drozdzowych - warto
          przeczytac bo o tym w zadnym przepisie nie ma mowy.
            • allexamina Re: Baba Luksusowa-porażka 21.03.05, 17:33
              W USA tez cena z kosmosu. Pewne rzeczy sa po prostu strasznie drogie, wszedzie.

              Za to, gdyby byl tu gdzies jakis watek pt. "bez czego nie wyobrazasz sobie
              swojej kuchni" wpisalabym tam moj 550 watowy mikser. Jakies 50% moich zdolnosci
              kuchennych zawdzieczam jemu. Za pewne rzeczy bym sie nawet nie zabierala gdybym
              nie byla jego posiadaczem.

              Niniejszym, moje glebokie wyrazy szacunku dla tych wszystkich Pan i Panow,
              ktorzy robia babke drozdzowa wlasnymi rekami (doslownie)!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka