Dodaj do ulubionych

Lśniąca polewa czekoladowa do mazurka - jak?

IP: 213.17.230.* 21.03.05, 14:45
Trafia mnie coś lekko na myśl, że znowu zrobię polewę do mazurków, która
będzie smaczna, ale matowa. Daję gorzką czekoladę, trochę mleka, masło i jest
matowe. Ponoć lśni po dodaniu śmietany. Czy to prawda i jakie są sensowne
proporcje?
Obserwuj wątek
      • kasia.lambert Re: Lśniąca polewa czekoladowa do mazurka - jak? 21.03.05, 22:50


        jasne, lsni po dodaniu smietanki

        nawet calkiem sporo mozna dodac

        postaw garnek z goraca woda (na dnie wody tylko)
        na malutkim gazie
        i na to postaw miske, tak zeby nie dotykala wody
        czekolada dobrze zeby byla jak najlepsza, 70% minimum
        powolutku CI sie roztopi
        i wtedy wlewasz smietanki, ja daje na 100g czekolady 100ml smietanki gestej,
        najlepiej takiej do ubijania
        i wszystko mieszasz i to wszystko

        to jest przepis Nigelli Lawson, ja uzywam i uzywac bede juz zawsze, rewelacja
        www.nigella.com/recipes/recipe.asp?article=225

        Gość portalu: mati napisał(a):

        > podaję przepis na inną polewę ,ale też lśniącą
        >
        > 5 łyżek słodkiej śmietany
        > 4 łyżki cukru
        > 3 łyżki kakao
        > 2 łyżki masła
        > wszystko podgrzać i dobrze wymieszać

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka