Dodaj do ulubionych

canelloni - przepis na nadzienie potrzebny :)

21.03.05, 16:00
U znajomych jadłam pyszne coś a'la canelloni. Ale zamiast makaronu nadzienie
było zawinięte w cienkie naleśniki, polane sosem beszamelowym, posypane serem
i zapieczone. Dzięki naleśnikom było trochę inne ... Naleśniki umiem
zrobić :), więc brakuje mi tylko przepisu na dobre nadzienie ( z mięskiem )...
Obserwuj wątek
    • ditka Re: canelloni - przepis na nadzienie potrzebny :) 21.03.05, 16:41
      Może będę mogła Ci pomóc. Posiadam przepis- zapożyczony nie pamiętam już skąd
      na: Cannelloni po polsku

      Składniki:
      - mąka pszenna,
      - jajko,
      - proszek do pieczenia,
      - woda,
      - sól,
      - oliwa z oliwek,
      - mięso wolowe,
      - marchewka,
      - cebula,
      - czosnek,
      - zioła: tymianek, bazylia, oregano,
      - chilli,
      - wegeta,
      - koncentrat pomidorowy,
      - mleko,
      - masło,
      - serek topiony.

      Jak przyrządzić?
      Zaczynamy od usmażenia naleśników ale nie na mleku lecz na wodzie i możliwie
      jak najmniejszej ilości tłuszczu. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki maki
      roztrzepać z jajkiem, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, płaska łyzeczką soli i
      taką ilością wody aby uzyskać niezbyt gestą konsystencję. usmażyć nalesniki na
      niezbyt dużej ilości oliwy z oliwek. po usmazeniu nalesników lub w trakcie ich
      smażenia nalezy przygotować farsz, którym naleśniki będą nadziewane. Farsz
      przygotowujemy poprzez rozgrzanie na patelni oliwy i dodanie do niej 2
      pokrojonych w kostke cebul i 3 zabkow czosnku. cebulę i czosnek smażymy do
      zeszklenia, nastepnie dodajemy 2 marchewki pokrojone w kostkę, dolewamy
      szklankę wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. po upływie tego czasu
      dodajemy mieso (według uznania ); wystarczy ok. 400g i całość dusimy do czasu
      gdy mięso się zrumieni (rozgnieść każda grudkę widelcem). nastepnie dodac
      przecier pomidorowy, bazylie, oregano, tymianek, chilli i doprawić wegetą do
      smaku.przygotowanym farszem napełnić nalesniki (zwijając w rulony) tak
      napełnione naleśniki układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym
      ciasno jeden obok drugiego. kolejną czynnościa bedzie przygotowanie sosu
      beszamelowego, słuzacego do zapieczenia potrawy. sos beszamelowy: 2 łyzki masła
      stopić na patelce (rondelku) i dodać do niego mąkę (3 łyzki)i smażyć mieszajac,
      nastepnie dodać szklankę mleka, serek topiony i ciagle mieszać aż wytworzy się
      kleisty sos. posolić do smaku. tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu
      naleśniki. zapiekać odkryte cannelloni przez 25 minut w piekarniku o
      temperaturze 180 stopni Celsjusza. po zapieczeniu mozna polać sosem pomidorowym
      przygotowanym samodzielnie, z torebki, ketchupem lub zajadać się gotowym
      daniem.
      Smacznego :D

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka