Dodaj do ulubionych

Tort Pinacolada-specjalnie dla Siostryheli :)

22.03.05, 10:11
Biszkopt-proporcje na tortownicę min.26 cm ale lepiej 28 cm

8 jajek
szklanka cukru pudru
1,5 szklanki mąki
szczypta soli

Krem budyniowy

2 budynie smietankowe lub waniliowe
600 ml mleka
1 szklanka cukru-mozna dać 3/4 szkl.jak ktoś woli mniej słodkie
2 kostki masła czyli 40 dkg
10 dkg wiórków kokosowych
puszka ananasów

Do nasączenia

sok z ananasów
sok z 1 cytryny
kieliszek 50 ml rumu albo olejek rumowy ale rum lepszy

Do wykończenia

1 litr śmietany 30%
2 łyżki cukru
4 śmietan-fixy DrOetker
lub

Polewa czekoladowa

200 g czekolady gorzkiej
100 g śmietany 30%
3 łyżki masła

Dodatkowo

150 g wiórków kokosowych
orzech kokosowy
ew.ozdoby z czekolady


Oddzielić żółtka od białek.Ubijać białka z solą dodając pod koniec połowę
cukru ale stopniowo,ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.W drugiej misce
ubić żółtka z resztą cukru,dodać do piany.Przesiać część mąki na żółtka i
mieszać wszystko delikatnie łyżką a najlepiej trzepaczką rózgą.Przesiać
resztę mąki,wymieszać.Wlać do wyłozonej papierem do pieczenia tortownicy i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni,a następnie stopniowo
podwyższać temperaturę do 180 stopni.Piec ok.40 minut.

Biszkopt pieczemy dzień wcześniej i zostawiamy bez przykrycia do obeschnięcia-
lepiej będzie się kroił

Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia
nakrywając szczelnie cienką folią-wtedy na wierzchu nie zrobi się twarda
skórka.
Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń.Na
końcu dodajemy wiórki kokosowe.
Ananasa dokładnie odsączamy na sitku zachowując sok na później.Kroimy plastry
na małe kawałki i dodatkowo odsączamy na ręczniku papierowym-musi być gruba
warstwa ręcznika.

Biszkopt przekrawamy na 3 części.Nasączamy dolną część.Na to wykładamy 1/4
kremu i połowę ananasów,znowu wykładamy 1/4 kremu i przykrywamy
biszkoptem.Następną warstwę robimy w taki sam sposób-
nasączanie,krem,ananasy,krem i biszkopt.Wierzchnią warstwę też nasączamy.

Wierzch mozna wykończyć bitą śmietaną.Można tez zrobić polewę czekoladową z
czekolady gorzkiej.
Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni,a wierzch
plastrami orzecha kokosowego pocietymi nożykiem szczelinowym do warzyw i
ozdobami z czekolady.

W mojej galerii tort Pinacolada to tort nr 4.Różni się tym od powyższego
przepisu,że ma wierzch wykończony kremem waniliowym bez wiórków i ubitą
śmietaną.
Obserwuj wątek
    • siostraheli Re: Tort Pinacolada-specjalnie dla Siostryheli :) 22.03.05, 10:26
      dzieki ci Dziuuniu, brzmi tak pieknie, ze sie skusze i zrobie synowi na
      urodziny. Jesli wyjdzie niezle - zobaczysz w galerii.
      • dziuunia Re: Tort Pinacolada-specjalnie dla Siostryheli :) 22.03.05, 10:41
        Mam nadzieję,że się uda i że będzie smakował :)
    • Gość: miszam Zjeść Tort Pinacolada i umrzeć:) IP: *.chello.pl 22.03.05, 10:40
      Choć ja nie Siostra, za przepis bardzo dziekuję.
      Niniejszym moje plany co do świątecznych wypieków legły w gruzach.
      Pyszny to ten tort musi być baaardzo.
      BTW ciekawe, ile setek tysięcy kalorii zawiera jeden kawałek? Chyba lepiej nie
      wiedzieć.
      Pozdrawiam Cię Dziuuniu serdecznie:)
      • dziuunia Re: Zjeść Tort Pinacolada i umrzeć:) 22.03.05, 10:41
        Miszam,no co Ty tu o jakichś kaloriach??? ;)
        Pozdrawiam również :)
        • siostraheli Re: Zjeść Tort Pinacolada i umrzeć:) 22.03.05, 11:39
          widzial kto kiedys kalorie? Nawet pod mikroskopem elektronowym sie nie da
          zobaczyc. Kalorie to wirtualna rzeczywistosc.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka