Dodaj do ulubionych

jak piec w rękawie foliowym???

IP: *.ztpnet.pl 23.03.05, 18:54
Jak w temacie. Chcę upiec sztukę schabu i karkówkę w rękawe foliowym -
wkładam po prostu tam mięsko i do piekarnika? czy trzeba tam włożyć tłuszczu?
podlewać czymś? jak długo piec? Prosze o pomoc i rady
Obserwuj wątek
      • iwu Re: jak piec w rękawie foliowym??? 23.03.05, 19:03
        Nie musisz niczym smarować, bo wystarczająca ilość tłuszczu wytapia się z
        mięsa. Nacierasz je przyprawami, można włożyć do rękawa paprykę, pieczarki, co
        chcesz. Jeżeli już czymś podlać, to odrobiną wina, zrobi się potem doskonały
        sos. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Producent rękawa zwykle dołącza
        ulotkę z takimi informacjami.
    • Gość: Bill Re: jak piec w rękawie foliowym??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 10:09
      Ja pieke w rekawie tak samo dlugo jak i bez rekawa. Wkladam sztuke miesa
      (karczek, szynke, piers indyka, ostatnio nawet calego indyka) do rekawa,
      nastepnie zapinam go układam w naczyniu i podlewam. Wode, bulion lub cokolwiek
      innego wlewam do brytfanki a nie do woreczka. Mysle ze ciekawa propozycja jest
      polanie miesa winem, ewentualnie wlanie odrobiny wina do rekawa). Nalezy
      uwaznie pilnowac by caly plyn nie wyparowal. Jesli masz nieduzy pirarnik to
      zwoc uwage by podczas pieczenia gdy woreczek "rosnie" nie dotykal "gory"
      piekarnika gdyz moze peknac i spalic sie. W takim przypadku nalezaloby zrobic
      kilka otworkow by pieczen mogla "oddychac". Czasami warto rosciac taki rekaw
      kilka minut przed koncem pieczenia, by mieso nabralo rumiencow.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka