Dodaj do ulubionych

Obiad -piers kurza

17.04.05, 15:04
Tylko z czym i w jakim sosie?Powinno byc szybko smacznie i nietuczaco..Do
tego kartofelki albo ryz ;-)...
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: Obiad -piers kurza IP: *.acn.waw.pl 17.04.05, 15:09
      tiaa.. ale jaką kuchnie lubisz?
      ma byc "egzotycznie" czy "Swojsko"
      no i co masz w domu:)
      • moni692 Re: Obiad -piers kurza 17.04.05, 15:13
        Dzisiaj raczej swojsko i w miare mozliwosci bez alkoholu...
        Do dyspozycji mam do tego:
        -salata
        -brokuly
        -jajka
        -przyprawy wszelkiej masci...
        -musztarda
        • Gość: marghe_72 Re: Obiad -piers kurza IP: *.acn.waw.pl 17.04.05, 15:15
          nie wiem jak Wy ale my lubimy taką piers pokroić i zrobić w sosie smietanowo
          musztardowym

          do tego mozna by zrobic sałatkę - brokuły + jajko na twardo.. podane na
          sałacie :))
    • moni692 Re: Obiad -piers kurza 17.04.05, 15:23
      a jakbym w piekarniku ja zgrillowac?
      to ile stopni i jak dlugo?
      dzieki ;-)
      • Gość: marghe_72 Re: Obiad -piers kurza IP: *.acn.waw.pl 17.04.05, 15:24
        ja nei griluję, ja dusze w smietanie z musztardą:))
    • malaszaramysz Właśnie robię:-)))) 17.04.05, 15:32
      Zamarynowana w oliwie z estragonem, pieprzem, z odrobiną białego octu
      winnego.Upiekę w piekarniki w folii aluminiowej - 180 stopni - góra 20 min.
      Solić przed włożeniem do piekarnika.
    • hania55 Re: Obiad -piers kurza 17.04.05, 16:16
      Dzisiaj będzie u mnie pierś z kurczaka, marynowana od piątkowego wieczoru w
      jogurcie z czosnkiem i świeżym tymiankiem (pół piersi kurczaka pokrojonej w
      kostkę, mały kubek jogurtu, 2 duże ząbki czosnku i czubata łyżka posiekanego
      świeżego tymianku, szczypta soli i pół łyżeczki swieżo zmielonego czarnego
      pieprzu). Wszystko razem podusi się na małym ogniu. Do tego zblanszowany
      groszek cukrowy z sosem z oliwy i cytryny i szpinak. Pewnie pasowałby ryż albo
      kuskus.
      • Gość: siwa Re: Obiad -piers kurza IP: *.adsl.solnet.ch 17.04.05, 17:57
        polecam filety z kurczaka duszone w sosie cytrynowym

        skladniki:
        - 2 piersi kurczaka
        - 2 cytryny
        - 1 cebula sredniej wielkosci
        - 2 zabki czosnku
        - szklanka bulionu z kurczaka (moze byc z kostki)
        - 15-20 czarnych oliwek (niekoniecznie)
        - pol lyzeczki imbiru, szczypta szafranu lub pol lyzeczki kurkumy, sol, bialy pieprz
        - tluszcz do smazenia i maka do obtoczenia miesa

        piersi przekroic na pol i lekko rozbic tluczkiem. posypac sola, pieprzem i
        obtoczyc w mace. mieso zrumienic na rozgrzanym tluszczu (ok. 3 min. z kazdej
        strony) i wyjac. cytryny dokladnie umyc, sparzyc i pokroic na cwiartki. na
        rozgrzanym tluszczu zeszklic posiekana cebule i wycisniety czosnek. wlozyc
        mieso, wlac bulion dodac przyprawy oraz cytryny. zagotowac, a pozniej dusic pod
        przykryciem na niewielkim ogniu az mieso bedzie miekkie - ok. 20 min. jesli
        dodajesz oliwki, to wrzuc je do sosu po ok. 10 min. gotowania.

        podawac najlepiej z ryzem lub makaronem. natomiast brokuly ugotowala bym na
        polchrupko, podsmazyla na maselku bulke tarta i podala te brokuly polane
        buleczka na cieplo. to moja ulubiona wersja.

        bardzo dobre sa tez roladki z piersi kurczaka z pieczarkami
        - 2 piersi z kurczaka
        - strak czerwonej papryki
        - cebula sredniej wielkosci
        - 20 dag pieczarek
        - szczypiorek (niekoniecznie)
        - sol, pieprz, tluszcz do smazenia
        - maka, bulka tarta i 1-2 jajka na panierke

        piersi rozbic tluczkiem, dokladnie natrzec sola i pieprzem. pieczarki i cebule
        drobno pokroic i podsmazyc na oleju i zostawic do przestygniecia. pokroic
        szczypiorek i papryke, dodac do pieczarek z cebula i doprawic sola i pieprzem do
        smaku (powinno byc dosc pikantne). wylozyc farsz na kotlety, zawinac tak, zeby
        farsz sie nie wydostawal i spiac wykalaczkami. roladki obtoczyc w roztrzepanych
        jajkach i panierce i usmazyc na rozgrzanym tluszczu na zloty kolor.

        roladki lepiej smazyc na srednim ogniu, zeby sie zbyt szybko nie zrumienily, bo
        w srodku mieso bedzie surowe. mozna tez obsmazyc na zloto na dobrze rozgrzanej
        patelni, a potem zawinac w folie aluminiowa i wlozyc do nagrzanego piekarnika
        (200 stopni) na jakies 15 minut, zeby sie dopiekly. smacznego :-)
    • Gość: kiwi Re: Obiad -piers kurza IP: *.chello.pl 17.04.05, 19:07
      Szybko? Proszę bardzo:
      1. lekko ją rozbij, pokrop octem ryżowym, posyp sola i świeżym pieprzem. Wstaw
      ryż, machnij jakąś sałatkę (sałata+winegret) i po 10-15 minutach "leżakowania"
      wrzuć ją na oliwę. Trzy minuty z jednej strony, trzy z drugiej (gaz na tyle
      duży, by choc z drugiej strony się lekko zrumieniła. W tym momencie masz juz
      gotowy ryż. Podajesz, zjadasz i zaczynasz się zastanawiać, kiedy
      zrobic "powtórkę z rozrywki".
    • roseanne Re: Obiad -piers kurza 17.04.05, 20:10
      dzis byla piers z rusztu dla dziecka i uda curry tez z rusztu dla doroslych
      nap iers poszla ostra papryka , oregano i odrobinka soku z cytryny
    • amoniak2 z miodem- zaskakująco pyszne 19.04.05, 20:02
      Z miodem! (lub z miodem pitnym)

      Już po przysmażeniu dodoajemy miód przyprawy i czosnek - smażymy i czekamy aż
      cały miód wspaniale oblepi mięso.
      Najlepsze z ryżem.
      mniam

      • fanta-girl do miodu i miesa jakie przyprawy? 28.08.05, 15:37
        Macie jakis pomysl?

        Chce zrobic zeberka, ale dopiero na jutro, wiec chce je dzis czyms zalac.
        PAdlo na miod pitny, ale nie wiem czym i wogole to potem posypywac.

        Wydaje mi sie, ze cebula bedzie pasowac.
        Ale co jeszce?
    • ampolion A komu wy odpowiadacie? 28.08.05, 16:08
      Sobie?
      Pytanie wyraźne, nietucząco i swojsko.
      A tutaj smietana, curry, miód, nawet żeberka...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka