iskax 18.04.05, 23:58 czy ktoś może pamieta przepis na to ciasto, które w dziesiejszym (tj. 18.04) Pytaniu Na Śniadanie robiła jedna pani? To były: banany, biszkopty i napewno mleko skondensowane. I co dalej? Bo nie obejrzałam :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: g Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: 81.15.226.* 19.04.05, 00:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13040784&v=2&s=0 podawalam dawno tem,u. zareczam ze digestives sa duzo lepsze niz biszkopty w tym zestawieniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
iskax Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani 20.04.05, 00:40 dziękuje bardzo :) Mam pytanie: - co to sa za ciastka? - ile cukru trzeba dać na 0,5 l śmietanki kremówki? - czy mleko gotujemy 2 godziny? - czy ten spód - karmelowo-ciasteczkowy nie bedzie sie przyklejał do spodu?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eliza Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 07:38 Ale ten przepis z pytania na sniadanie byl troche inny. Moze jednak ktos pamieta dokladne proporcje na tego bananowca? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga31 Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: *.azory.net.pl 20.04.05, 08:59 Ja ogladalam. 1 paczka biszkoptow dlugich 2 puszki mleka skondensowanego slodzonego(gotowac 2 godziny) banany mocny napar kawy z alkoholem Biszkopty nasaczyc w naparze i ulozyc w naczyniu.Na to banany na to mase znowu banany i na gore bita smietana. Gore mozna posypac kawa. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eliza Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:21 Czyli jest tylko jedna warstwa biszkoptów, masa, banany, masa, banany i smietana. A te banany to pokrojone na cwiartki? I ile tego ponczu do nasączenia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga31 Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: *.azory.net.pl 21.04.05, 07:30 Banany w plastry byly pokrojone.A ilosci naparu nie podali.Tylko ogolnikowo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eliza Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 07:54 Dzięki Aga.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: g Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: 81.15.226.* 21.04.05, 19:30 - cistka digestive mozna kupic praktycznie wszedzie - sa takie slodko=slonawe - idealne do wymieszania z karmelem - do ubijania kremowki nie dodaje zadnego cukru - tak, mleko trzeba gotowac ok. 2 h (radze poczekac az wystygnie przed otwarciem puszki, bo moze byc niespodzianka :) - spód nie bedzie sie przyklejal - karmel stężeje, ciastka go "wzmocnią" - wszystko bedzie ok! nie ogladałam rzeczonego programu, dlatego odświeżyłam przepis na znaną mi wersje - mogę tylko zachęcić do wypróbowania, bo banofee jest pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
iskax Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani 21.04.05, 23:29 dziekuje bardzo!!! Trzeba będzie koniecznie wypróbowac:) to wszystko brzmi cudownie smacznie!!! Ciekawe ile kalorii :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: g Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: 81.15.226.* 22.04.05, 00:14 o kaloriach lepiej nie myśleć! ale do kawy cudo, cudo! aaa - jeszczwe jedna rzecz- to zzawsze wychodzi! życze miłych wrażen. g Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:28 jak tak mówisz, to chyba się załapię, bo rzadko mi coś wychodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eliza Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 07:58 Zrobiłam ten z biszkoptami. Poncz do nasączenia zrobiłam z 3 łyżeczek rozpuszczalnej(neski) i 2 łyżeczki wódki na półtora filiżanki wody. Wyszło trochę mało, następnym razem zrobię więcej i alkoholu też dodam sporo(tym razem małoletnia siostra była w domu). Trzeba porządnie nasączyć te biszkopty wtedy przełamują baaardzo słodki smak karmelu. I chyba nastepnym razem zamiast jednej warstwy biszkoptów dam dwie, na spód i między warstwami masy bo tego karmelu wyszło dużo. Bananów zużyłam 6. Ale i tak pochłonęliśmy wszystko w szybkim tempie. Przymierzam się też do tego deseru z ciasteczkami digestive, też musi być pyszne.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Bananowiec....pytanie 22.04.05, 08:13 kochane piszecie o gotowaniu ZAMKNIĘTYCH puszek z mlekiem skondensowanym rozumiem, że z otworami w wieczku, zeby płyn sie redukował? Odpiszcie proszę bo mam zamiar dziś wypróbować ten przepis, z gory dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Re: Bananowiec....pytanie 22.04.05, 13:50 podnosze wątek, proszę o odpowiedź, zgóry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Madzia.W Re: Bananowiec....pytanie IP: 213.17.227.* 22.04.05, 13:54 moim zdaniem, bez otworów ja robie z gotowanego mleka mase do wafelkow i zamknieta puszke gotuje, a potem troche musze odczekac, co by puszka nie "wybuchla" ale to moja taka dygresja ..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: antycyponek Re: Bananowiec....pytanie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.04.05, 15:21 Puszki zdecydowanie gotuje sie zamknięte, gotowania otwartych nie polecam, muszą byc całkiem przykryte wodą i nie należy ich otwierać dopóki nie ostygną! A stygną parę godzin. Też nie wiem, jak to dziala, ale sprawdzone i działa, po otwarciu puszki siedzi w niej pyszna karmelowa krówka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Re: Bananowiec....pytanie 22.04.05, 15:54 dzięki serdeczne, dziś przystępuje do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: g Re: Bananowiec....pytanie IP: 81.15.226.* 22.04.05, 20:30 absoultnie zamknięte! pogotowane z 2 godziny i "odeczekane" zeby nie wybuchly :) wspanialy karmel wychodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
juropka Re: Bananowiec....pytanie 23.04.05, 20:54 dziewczyny zrobiłam tego bananowca ale jest taki bardzo miękki, co mogłam źle zrobić? Może za dużo 1 1/2 puszki karmelu na paczkę biszkoptów, dodałam 5 bananów i trzymam w lodówce ale ukroić to go nie mogę :( Czy te biszkopty muszą być mocno nasączone, bo ja tak zrobiłam dość mocno je nakropiłam, może przez to? Poradźcie proszę, dzięki bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Re: Bananowiec....pytanie 23.04.05, 21:07 ja zrobilam ale z ciasteczkami digestives, jeszcze nie kroiłam ale wydaje mi sie, ze masa karmelowo-ciasteczkowa będzie OK, jak rozsmarowywałam jeszcze leciuteńko ciepłą to byla dość mocna, no a jeszcze w lodowce stężeje Odpowiedz Link Zgłoś
juropka Re: Bananowiec....pytanie 24.04.05, 10:34 Ja też miałam masę mocną a potem w lodówce jakby popłyneła, kurcze już sama nie wiem co jest nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
nxo Re: Bananowiec....pytanie 24.04.05, 14:39 Ja zrobiłam i mnie zemdliło... Za słodkie to wszystko, za mdłe, mimo że porządnie nasączałam biszkopty alkoholową kawą. Więcej nie zrobię. A z otwarciem puszki kajmaku ugotowanego ze skondensowanego mleka nie trzeba czekać kilka godzin, wystarczy włożyć ją potem do garnka z zimną wodą, wystygnie szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina1968 Re: Bananowiec....pytanie 24.04.05, 14:44 puszke też studzilam w wodzie, kilka minut. A co do smaku to mój mąz jest zachwycony dla niego nigdy nic nie jest za słodkie. Zrobilam mniejsza porcje w małej tortownicy i połowy już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
agucha27 Re: Ciasto zainspirowane Bananowcem 24.04.05, 14:49 Przepis na bananowca zainspirował mnie do zrobienia przepysznego ciasta. Upiekłam dwa kruche spody, przełożyłam je ubitą śmietaną 36% na to pokrojone w plasterki banany, na wierzchnim spodzie znowu plastry bananów, na to karmel, posypane orzechami... Palce lizać. Kto lubi naprawdę słodkie ciasta to polecam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: britney Re: Ciasto zainspirowane Bananowcem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 21:14 jeszcze nigdy nic nie upiekłam, ale kiedyś trzeba zacząć ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: x Re: Ciasto zainspirowane Bananowcem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 09:46 up Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: banofee na jak dużą formę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 11:24 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 17:01 up - na jaką formę? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: g Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: 81.15.226.* 26.05.05, 18:31 powinna wyjsc z tego normalna, prostokątna blacha. zawsze robie w takiej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: przepis na bananowca <pytanie na śniadani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:41 dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś