IP: 213.17.227.* 22.04.05, 13:50
Czy wiecie jak go mozna dobrze zjeść?
Jak w ogóle sie go robi? Mam torebke kuskusa i nie wiem do czego go
wykorzystać.
Dodam, że jest on drobny.
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: Kuskus 22.04.05, 13:54
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21823537&a=22892584
    • marghe_72 Re: Kuskus 22.04.05, 13:54
      Mój ulubiony - najbanalniejszy
      zalac osolonym wrzatkiem, odstawić
      jak wchłonie wodę.. podziobac widelacem, wcisnac naprawde duzo cytryny, wkroic
      ogórka i pomidora..ew,. sporo natki
    • Gość: ditka Re: Kuskus IP: 217.79.151.* 22.04.05, 13:55
      przepis zapożyczony- nie pamiętam skąd :(
      składniki (do wyboru):


      kuskus
      kurczak (np. podsmażone kawałki piersi, albo inne elementy)
      papryka (kolory dowolne)
      pomidor
      cebula (biała, czerwona)
      czosnek
      rodzynki
      suszone śliwki
      kapusta pekińska
      szynka
      cukinia
      oliwki
      sok z cytryny
      natka pietruszki
      świeże liście mięty
      oliwa
      imbir
      sól, pieprz

      koszt ok. 4 porcji: 6-14 zł

      1. Suszone śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić w wodzie.
      2. Przygotować kuskus zalewając kaszę wrzątkiem tak, aby woda kryła kuskus na
      ok. jeden centymetr. Po 5 minutach kasza powinna być gotowa. Dodać kilka łyżek
      oliwy i trochę soku z cytryny.
      3. W tym czasie: podsmażyć na oliwie kurczaka lub szynkę, lub warzywa, lub i to
      i to i to. Kolejność jest podyktowana logiką - to co jest jadalne na surowo
      można wrzucić na końcu. A więc zaczynamy od kurczaka, który potrzebuje paru
      minut, jak jest prawie gotowy - rozdrobnione: cebula, papryka, cukinia itp.
      Warzywa smażymy na małym ogniu, żeby się nie przypalały, to chyba jasne. Z
      przypraw dobry czosnek i imbir, można np. wycisnąć i chwileczkę podsmażyć, ew.
      użyć imbiru w proszku. Można dodać także odrobinę ziół prowansalskich.
      4. Pomidory pokrojone dodajemy na patelnię na końcu i zaraz potem zasypujemy
      wszystko kuskusem i mieszamy, dodajemy odcedzone rodzynki i śliwki i dużo natki
      pietruszki, ew. świeżą mięte. Sok z cytryny i oliwę jeśli za mało.
      Gotowe, to tak długo wygląda, ale robi się w 10 minut, nie ma nic szybszego.
    • nchyb Re: Kuskus 22.04.05, 13:56
      Do tabule - ostatni przewijał się taki wątek o sałatce, lub na słodko z np.
      rodzynkami jako deser, lub do dań z mięsem np. zamiast ziemniaków, kaszy lub
      ryżu...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka