Dodaj do ulubionych

Wołowina po burgundzku- kto ma przepis?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:57
może ktos pomóc?? Wiem że jest podlewana winem, ale nie mam pojęcie co jeszcze...
Obserwuj wątek
    • Gość: jui Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? IP: *.server4free.de / *.inaddr.intergenia.de 22.04.05, 23:45
      www.kamis.pl/x.pro/ModRecipes/ShowRecipe/205/
      • Gość: Panna Andzia Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? IP: *.fbx.proxad.net 23.04.05, 08:28
        Pare rzeczy jest do poprawki w cytowanym powyzej przepisie.

        1) Seler ma byc naciowy, absolutnie nie korzen - smak zupelnie inny.
        2) Marynowac trzeba przez co najmniej 8 godzin, obracajac od czasu do czasu,
        albo cala noc i dodac do marynaty pieprz w ziarenkach, i bouquet garni (listek
        laurowy/pare galazek pietruszki i tymianku w calosci - nie siekane), a nie
        mieszanke ziol prowansalskich, bo jak sama nazwa wskazuje, wolowina jest po
        burgundzku, a nie po prowansalsku.
        3)Czosnek w zabku, nie granulowany. Obrany zabek czosnku polozyc na desce, na
        to trzonek noza i nacisnac az chrupnie - wiecej aromatu daje, a nie ciapcia sie
        jak przeciskany.
        4)I NIE DODAWAC papryki - ta przyprawa jest rzadko uzywana w klasycznej kuchni
        francuskiej.
        5)Jak juz sie przesmazy mieso i warzywa, a przed dodaniem wina z marynaty,
        mozna oproszyc 1-2 lyzki maki i chwile pomieszac, a potem na to dopiero wino -
        sos bedzie gesciejszy, a maka zwiaze oka tluszczu.

        Acha, dodam, ze mieso kroi sie w duze kostki tzn 4-5 cm, a boczek w male
        kosteczki i jesli ktos ma szybkowar, to doskonale ulatwia sprawe - w normalnym
        garnku mieso dusi sie 4 do 6 godzin, po 2.5 godzinie jak w przepisie to jeszcze
        podeszwa.

        Mozna podawac z tagliatelle, mlodymi ziemniaczkami albo podsmazonymi plastrami
        polenty.

        Ladny link ze zdjeciami ponizej :
        www.chefsimon.com/ragboeu2.htm
        Smacznego !
        • camomille Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? 23.04.05, 08:45
          no i marchewka, zapomnialas panno andzio, obowiazkowo musi byc. sa takie szkoly
          robienia gdzie pod koniec duszenia dodaje sie bezposrednio surowe ziemniaki do
          miesa, ale to wcale nie jest konieczne.
          przepis kamisa jest niedokladny i dostosowany do ich przypraw, panna andzia ma
          racje, a o papryce trzeba zapomniec, to nie gulasz, pozdr
          • Gość: Panna Andzia Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? IP: *.fbx.proxad.net 23.04.05, 08:54
            Ale marchewka juz jest w przepisie Kamisu, ja tylko uscislilam go _nieco_ ;)))
      • camomille Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? 23.04.05, 08:59
        sorki, bardziej skupilam sie na twoim przepisie a kamisa tylko przelecialam z
        zasady, ze przepis firmowy jest mocno nietrafiony. i widze teraz ze tam pory
        jeczsze kaza dodawac, ja nie znam z porami, a ty?
        • Gość: Panna Andzia Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? IP: *.fbx.proxad.net 23.04.05, 09:11
          W moim przepisie sa pory !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka