GoĹÄ: Mayka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:57 może ktos pomóc?? Wiem że jest podlewana winem, ale nie mam pojęcie co jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: jui Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? IP: *.server4free.de / *.inaddr.intergenia.de 22.04.05, 23:45 www.kamis.pl/x.pro/ModRecipes/ShowRecipe/205/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Panna Andzia Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? IP: *.fbx.proxad.net 23.04.05, 08:28 Pare rzeczy jest do poprawki w cytowanym powyzej przepisie. 1) Seler ma byc naciowy, absolutnie nie korzen - smak zupelnie inny. 2) Marynowac trzeba przez co najmniej 8 godzin, obracajac od czasu do czasu, albo cala noc i dodac do marynaty pieprz w ziarenkach, i bouquet garni (listek laurowy/pare galazek pietruszki i tymianku w calosci - nie siekane), a nie mieszanke ziol prowansalskich, bo jak sama nazwa wskazuje, wolowina jest po burgundzku, a nie po prowansalsku. 3)Czosnek w zabku, nie granulowany. Obrany zabek czosnku polozyc na desce, na to trzonek noza i nacisnac az chrupnie - wiecej aromatu daje, a nie ciapcia sie jak przeciskany. 4)I NIE DODAWAC papryki - ta przyprawa jest rzadko uzywana w klasycznej kuchni francuskiej. 5)Jak juz sie przesmazy mieso i warzywa, a przed dodaniem wina z marynaty, mozna oproszyc 1-2 lyzki maki i chwile pomieszac, a potem na to dopiero wino - sos bedzie gesciejszy, a maka zwiaze oka tluszczu. Acha, dodam, ze mieso kroi sie w duze kostki tzn 4-5 cm, a boczek w male kosteczki i jesli ktos ma szybkowar, to doskonale ulatwia sprawe - w normalnym garnku mieso dusi sie 4 do 6 godzin, po 2.5 godzinie jak w przepisie to jeszcze podeszwa. Mozna podawac z tagliatelle, mlodymi ziemniaczkami albo podsmazonymi plastrami polenty. Ladny link ze zdjeciami ponizej : www.chefsimon.com/ragboeu2.htm Smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? 23.04.05, 08:45 no i marchewka, zapomnialas panno andzio, obowiazkowo musi byc. sa takie szkoly robienia gdzie pod koniec duszenia dodaje sie bezposrednio surowe ziemniaki do miesa, ale to wcale nie jest konieczne. przepis kamisa jest niedokladny i dostosowany do ich przypraw, panna andzia ma racje, a o papryce trzeba zapomniec, to nie gulasz, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Panna Andzia Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? IP: *.fbx.proxad.net 23.04.05, 08:54 Ale marchewka juz jest w przepisie Kamisu, ja tylko uscislilam go _nieco_ ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? 23.04.05, 08:59 sorki, bardziej skupilam sie na twoim przepisie a kamisa tylko przelecialam z zasady, ze przepis firmowy jest mocno nietrafiony. i widze teraz ze tam pory jeczsze kaza dodawac, ja nie znam z porami, a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Panna Andzia Re: Wołowina po burgundzku- kto ma przepis? IP: *.fbx.proxad.net 23.04.05, 09:11 W moim przepisie sa pory ! Odpowiedz Link Zgłoś