Dodaj do ulubionych

Jak dokładnie robi się kopytka?

IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 25.04.05, 09:42

No właśnie, próbuje znaleźć przepis w poprzednich wątkach, ale nie bardzo mi
się to udaje. Prosze zatem o przepis na kopytka i jakis sosik do tego. Bardzo
chciałabym zrobic je dziś na obiad, więc licze na Wasz szybki odzew. Z góry
dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Aśka
Obserwuj wątek
    • siostraheli Re: Jak dokładnie robi się kopytka? 25.04.05, 10:11
      kopytka najlepsze wychodza z przepisu na kluski slaski: 1 kg ziemniakow
      ugotowac i przepuscic przez praske, dodac 1/4 objetosci maki ziemniaczanej i 1
      jajo. Wyrobic gladka mase, uformowac waleczki, pociac ukosnie na kopytka,
      gotowac we wrzatku osolonym do wyplyniecia.
      Oczywiscie jest wiele szkol, czy jajko, czy zoltko, czy ziemniaki cieple czy
      zimne. Ile gospodyn tyle przepisow. Ale spokojnie mozesz skorzystac z tego.
      • Gość: Aśka Re: Jak dokładnie robi się kopytka? IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 25.04.05, 13:52
        Dzięki serdeczne! Gotuję już ziemniaczki i ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie:)
        Pozdrawiam
        Aśka
        • greglis Re: Jak dokładnie robi się kopytka? 25.04.05, 17:31
          Tylko że z tego przepisu wyjdą kluski śląskie w formie kopytek.Do kopytek nie
          dodaje się mąki ziemniaczanej tylko pszenną.Niestety nie znam proporcji
          • Gość: nesca Re: Jak dokładnie robi się kopytka? IP: *.block.alestra.net.mx 25.04.05, 17:39
            tak, maka pszenna bezwzglednie.

            a sos? np. gulaszowy, choc ja najchetniej jem okraszone skwarkami z wedzonego boczku (koniecznie
            drobnymi) i kapusta zasmazana z pieprzem ziolowym.
          • e_r_i_n Re: Jak dokładnie robi się kopytka? 25.04.05, 18:44
            Do kopytek dodaje sie make pszenna, ale tez i lyzke (lub dwie - zalezy, z
            jakiej ilosci ziemniakow) ziemniaczanej. Wtedy maja najlepsza konsystencje.]

            Moj przepis - zmielone ziemniaki, lyzka maki ziemniaczanej, jajko, sol i maka
            pszenna w ilosci takiej, jaka sie wgniecie (raczej mniej niz wiecej, zeby nie
            byly za twarde).
            • Gość: nesca Re: Jak dokładnie robi się kopytka? IP: *.block.alestra.net.mx 25.04.05, 19:03
              nigdy nie dodawalam maki ziemniaczanej, kopytka bez niej sa bardziej "kruche" (to nie jest
              najtrafniejsze okreslenie, ale nic lepszego nie przychodzi mi do glowy). Ale podejrzewam, ze dodanie
              maki ziemniaczanej pozwala latwiej "zapanowac" nad kopytkami, tzn. zeby nie byly za twarde, ale tez
              zeby sie w gotowaniu nie rozwalaly. Bez wprawy i bez tej maki jest to niekiedy trudne, bo duzo zalezy
              od gatunku uzytych ziemniakow.
    • baklar Re: Jak dokładnie robi się kopytka? 25.04.05, 18:00
      Na cztery osoby i jeszcze zostaje:1kg ziemniakow ugotowac, zemlec, 2,5
      szkl.maki+0,5szkl. kartoflanki+2jaja.Wyrobic, zrobic waleczek, kroic. Kluski
      slaskie:ziemn. ugotowac, zemlec. Mase podzielic na 4 czesci, 1 wyjac w to
      miejsce wsypac kartoflanki, dodac wyjete ciasto. Toczyc kulki. kciukiem zrobic
      dolek. Gotowac. Smacznego.
      • jadwiga_r Re: Jak dokładnie robi się kopytka? 26.04.05, 09:36
        Na kopytka nadają sie ziemniaki,które po ugotowaniu i odcedzeniu, potrząśniesz
        w garnku i rozsypują się.
    • aww2 Re: Jak dokładnie robi się kopytka? 26.04.05, 10:45
      a ja do ciasta dodaję jeszcze drobno pokrojony koperek, pietruszkę i / lub
      szczypiorek - są o niebo lepsze!!! Spróbujcie. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka