Dodaj do ulubionych

kasza kus-kus

IP: *.kornik.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 16:41
Co mozna z takiej kaszy przyrzadzic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Scan Re: kasza kus-kus IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 16:48
      Robi się couscous. Kuchnia arabska. Pois-chiche potrzebny,baranina,harissa i
      dużo jeszcze innego. Można i z kurczakiem. To je velmi dobre. W naszych
      realiach nie pasuje do schabowego.
    • momi Re: kasza kus-kus 28.06.02, 16:51
      Sałatkę libańską tabbouleh.Przyrządz kaszkę zgodnie z przepisem na opakowaniu,
      po ostudzeniu dodaj dużo, bardzo dużo posiekanej natki pietruszki, pokrojone
      pomidory i ewentualnie trochę mięty i czarnych oliwek.Do tego sok z cytryny ,
      dobra oliwa z oliwek i do lodówki.Po dwóch godzinach można jeść.Najlepsza jest
      w upalne dni.
      • miriam_73 Re: kasza kus-kus 28.06.02, 17:04
        ja do tabule dodaję jeszcze posiekaną drobno świeżą czerwoną paprykę i
        doprawiam estragonem oraz wrzucam garstkę rodzynek, natiomiast nie daję czanych
        oliwek.
        • momi Re: kasza kus-kus 28.06.02, 17:16
          Ja właśnie dlatego napisałam ewentualnie(dodaję oliwki ze względów
          kolorystycznych:żółta kaszka, czerwone pomidory, zielona natka i czarne oliwki-
          ładnie wygląda i smakuje też). Nieodzowna jest w tej sałatce kaszka, zielona
          pietruszka,oliwa no i pomidory(choć niektórzy i pomidorów nie
          dodają).Pozdrawiam.
    • roseanne Re: kasza kus-kus 28.06.02, 17:58
      ulubiony dodatek do rosolku dla mojej corci
      wypelniacz do obiadu - zamiast ziemniaczkow/ryzu - zwlaszcza do mies z grilla
      podstawa do salatek z surowymi lub gotowanymi na parze jarzynkami

      mozna tez wymieszac z miodem i suszonymi (namoczonymi) owockami na deser. W tym
      przypadku zalac kaszke tylko wrzatkiem
      • karelia Re: kasza kus-kus 30.06.02, 17:02
        masz racje Rozyczko, do grillowanego bardzo odpowiednie. Ja dodaje do tego
        podsmazona papryke , pora, pieczarki , mieszam troche oliwki .
        czasami lubie zjesc kaszke z mlekiem,albo z sokiem owocowym, tak jak kiedys
        sie ryz jadlo.
    • Gość: Scan Pracochłonny ale smakowity IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.06.02, 17:34
      kuskus marokański na 6 osób.
      1/2 kg couscous, 500g baraniny (lopatka,udziec) 250g wolowiny, 150g koncentratu
      pomidorowego, 4 obrane cukinie, 1 łodyga selera, 1 cebula naszpikowana
      gozdzikami, 1 papryka pokrojona na czastki,1 ostra papryczka, peczek zielonej
      pietruszki siekanej, 15g rodzynkow wymoczonych w wodzie, 25dkg pois-chiche (
      groch wloski)nieco szafranu, 2 lyzki harissy, 1 gałka muszkatolowa, sol,
      pieprz, swieza kolendra do przybrania.
      --------
      do duzego rondla 2,5l wody. osolic, dodac koncentrat, szafran, galke muszkat.
      Zagotowac, gotowac 15min na malym ogniu.
      Dodac pokrojone miesa (baranina koniecznie z koscia)
      Dodac miesa, przygotowane warzywa (oprocz grochu)pietruszke i reszte przypraw.
      Gotowac 0k. 40min. mieszajac.
      Przygotowac kuskus na parze albo zalac wrzatkiem. Groch (namoczony)ugotowac w
      bulionie.
      Rodzynki przelozyc do miseczki, zalac 1 lyzka wazowa goracego bulionu, dodac
      harisse, wymieszac.
      Kuskus ulozyc na polmisku, na wierzchu kawalki miesa, oblozyc gotowanymi
      jarzynami, obsypac grochem i listkami kolendry. Osobno sos i bulion.
      • Gość: Alka Pracochłonny mniej IP: *.chello.pl 01.07.02, 09:31
        W sobotę przyrządziłam wariację nt. kuskusu: uduszona jagnięcina ze śliwkami i
        morelami suszonymi oraz słupkami selera naciowego, przyprawiona kardamonem i
        pieprzem, do tego kuskus z rodzynkami (można wcześniej je namoczyć i dodać do
        kaszy w chwili jej zalewania)posypany posiekanymi listkami selera naciowego,
        marchewka i kalafior gotowane na parze z listkami mięty oraz cykorie zapiekane
        z plastrami pomidora (akurat miałam dwie takie, z którymi nie miałam co zrobić).
        wbrew pozorom pracy nie dużo, zwłaszcza że kuskus "robi się" sam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka