Dodaj do ulubionych

kartofle w rękawie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 11:54
Korci mniezeby spróbować , ale może ktoś ma to już za sobą ? Jakby tak z
boczkiem wędzonym i cebulką ? Hę ? Albo inaczej ?
Obserwuj wątek
    • Gość: beataaas Re: kartofle w rękawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:15
      Ja zawsze robię w brytfannie. Kartofle obrane, zalewam wodą, zagotowuję,
      odcedzam. Warzywa mrożony bukiet warzyw Hortexu wrzucam na wrzątek, chwilkę
      gotuję odcedzam lub jeżeli mam czas świeże warzywa kroję i chwilkę pogotuję (to
      co mam: marchewka, kalafior, zielony groszek, brokuły, itp). Do brytfanki
      wlewam troszeczkę oleju lub kawałki masełka, wysypuję wcześniej podgotowane
      ziemniaki i warzywa, solę, pieprzę, posypuję ulubionymi przyprawami, troszeczkę
      startego zółtego sera, masełka, wody z ziemniaków i zapiekam w piekarniku pod
      przykryciem aż będą miękie. Takie ziemniaczki najlepiej smakują mojej rodzinie
      ze schabowym i sałatą. Pozdrowienia.
    • Gość: wciąż poczatkująca Re: kartofle w rękawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 18:25
      Sprobowałam. Z kartoflami wlozyłam do rękawa dużo zeszklonej cebulki.
      Oczywiscie sol i przyprawa do dań z ziemniakow. Na koniec rozcięłam rękaw i
      lekko dopieklam, ale skorupa sie nie zrobiła, bo nie lubię tej skorupy na
      pieczonych. Przwdę mówiąc w ogole to wulgarne warzywo lubie tylko w plackach,
      ale gdybym byla glodna... Dzieci zjadly i to moj duuuzy sukces. Chyba będe
      kontynuować latem z sałatą itp.
    • Gość: madii Re: kartofle w rękawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 18:07
      Ja piekłam kilka razy. Do rękawa wkładałam kartofle, udka kury z
      przyległościami i przeciete na pół pieczarki (oczywiście przyprawione).
      Wychodziło b. dobre, wszystkie 3 składniki przechodziły swoim aromatem i
      nasiąkały sosem. Razu pewnego upiekłam bez kury, to były suche, nie polecam.
      To proste, szybkie (bo samo się robi), tanie danie. Tyle, że raczej zimowe :-)
      Pozdrawiam
    • jagoda85 Re: kartofle w rękawie 16.05.05, 20:36
      Ja robię w rękawie zapiekankę z ziemniaków, warzyw i mięso drobiowego.
      Ziemniaki tnę na tarce w plasterki, doprawiam sosem sojowym, oliwą, ziołami,
      czosnkiem, jarzynę(całą taką jak na rosół) ścieram na grubej tarce i też
      doprawiam jak ziemniaki, a mięso kroję jak na kotlety zbijam, trzymam trochę w
      zalewie z oliwy, soku z cytryny, czosnku, ziół, sosu sojowego. Oczywiście do
      ziemniaków i jarzyn dodaje dużo natki pietruszki. Potem układam w rękawie na
      spód połowę ziemniaków, na to kładę jarzyny, potem mięso i znowu jarzynę i na
      wierzch ziemniaki, zamykam to spinką, kładę na blaszkę i piekę 1 godzinę w 200
      st.C Pycha, nie trzeba już surówki.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka