Dodaj do ulubionych

KUSKUS do czego?

IP: *.crowley.pl 08.05.05, 20:38
nie chce wyjsc na ignorantke..:) ale raz tylko jadlam jakas salatke z kaszka
kuskus calkiem niezla zreszta, i chcialabym cos przygotowac z kuskus, ale nie
znam zadnych fajnych przepisow! Doradzcie! a tak przy okazji ile kosztuje
paczka takiej kaszki? kompletnie sie nie orientuje, dziekuje
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: KUSKUS do czego? 08.05.05, 20:46
      ceny nie pomnę ale4 duzo nie ksztuje:)

      a co mozna? sporo :)
      zerknij tu
      www.google.pl/search?hl=pl&c2coff=1&q=kuskusem&spell=1
      ja jestem monotematyczna.. lubię sałatkę a' la tabouleh (pomidor, ogórek, natka
      itp)
      • amika222 Re: KUSKUS do czego? 08.05.05, 20:55
        Ja kupuję kuskus z "Haliny" bez gotowania za 2,6zł. Sporadycznie jem ziemniaki,
        zazwyczaj ryż, a ostatnio robię własnie kuskus prawie do każdego dania.
        Zalewasz gotującą wodą, chwilę pod przykryciem i gotowe.
    • grida Re: KUSKUS do czego? 08.05.05, 22:35
      moja propozycja to:
      podsmazyc pieczrki z cebulka,
      ugotowac groszek z marchewka (ja mialam mrozone)
      moze byc koperek albo jakas inna zieleninka,
      zrobic kuskus jak to wczesniej napisano czyli zalac kuskus woda lub bulionem
      (polecam) - wlac tej wody wiecej, okolo 1 cm nad kuskus (bo ja za pierwszym
      razem wlalam za malo i przywarlo ;P - ale czlowiek sie uczy ba bledach),
      do tego kuskusu wsypac pieczarki, groszek marchewke...i w zasadzie co tam sie
      jeszcze chce...te skladniki to takie minimum, chwile to pozostawic na palniku i
      polac sokiem z cytryny (daje taki fajny posmak)
      no i to tyle - takie male eksperymentowanie a cieszy :)
      Pozdrawiam
      • Gość: Lilka Re: KUSKUS do czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 00:23
        Ja gotuję taką niby zupę arabską:
        Gotuję kawałek pręgi wołowej z kostką. Jak jest na wpół miękka, dorzucam
        pokrojone w słupki: marchew, seler naciowy, por, kalarepkę, białą rzodkiew,
        młodą cukinię ze skórką i czerwoną paprykę. Gotuję taką zupę warzywną, do
        której pod koniec dokładam harisę albo papryczkę do zaostrzenia smaku.
        Osobno do garnuszka wsypuję kaszkę, solę ją, dokładam łyżeczkę masła, zalewam
        wrzątkiem i mieszam (1 cm ponad pow. kaszki). Przykrywam pokrywką i czekam, aż
        kaszka wchłonie płyn. Jak kaszka jest za twarda, dolewam kapkę wrzątku.

        Na głęboki talerz nakładam porcję kaszki, leję zupę i do każdej porcji dokładam
        kawałek gotowanego mięsa. Bardzo pożywny posiłek.
        • energeia Re: KUSKUS do czego? 09.05.05, 09:59
          Gość portalu: Lilka napisał(a):

          > Ja gotuję taką niby zupę arabską:
          > Gotuję kawałek pręgi wołowej z kostką. Jak jest na wpół miękka, dorzucam
          > pokrojone w słupki: marchew, seler naciowy, por, kalarepkę, białą rzodkiew,
          > młodą cukinię ze skórką i czerwoną paprykę. Gotuję taką zupę warzywną, do
          > której pod koniec dokładam harisę albo papryczkę do zaostrzenia smaku.
          > Osobno do garnuszka wsypuję kaszkę, solę ją, dokładam łyżeczkę masła, zalewam
          > wrzątkiem i mieszam (1 cm ponad pow. kaszki). Przykrywam pokrywką i czekam, aż
          > kaszka wchłonie płyn. Jak kaszka jest za twarda, dolewam kapkę wrzątku.
          >
          > Na głęboki talerz nakładam porcję kaszki, leję zupę i do każdej porcji dokładam
          >
          > kawałek gotowanego mięsa. Bardzo pożywny posiłek.


          Robię podobnie, tylko bez mięsa.

          Papryka, marchew, cukinia młoda, cebula, kapusta (wszystko pokrojone w duże kawałki) i pomidory -
          duuuużo pomidorów (świeże lub z puszki; drobno pokrojone). Wychodzi taka smakowita zupa, do
          której to zupy podaję kuskus ugotowany bez żadnych dodatków, tylko na wodzie.
          Harissę podaję osobno, żeby każdy sobie dodał wedle uznania (ja lubię bardzo ostre jedzenie, ale
          wiem, że nie wszyscy maja taką smą tolerancję na przyprawy jak ja:)).

          pozdrawiam
    • a0017 DO WSZYSTKIEGO ;-) 09.05.05, 07:52
      Kuskus używam często zamiast ryżu, np. jako dodatek do mięsa albo do zupy. Kubek
      kuskus wsypuję do miseczki z taką samą objętością (czyli kubek) rosołu (z
      kostki), mieszam i zostawiam na minutkę. Potem jeszcze raz mieszam i dodaję
      kawałeczek masła. To wszystko. Udaje się zawsze, jest błyskawicznie gotowe - i
      wszystkim smakuje!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka