Dodaj do ulubionych

POLENTA - kto i jak robi? nt.

09.05.05, 01:06

Obserwuj wątek
    • ampolion Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 09.05.05, 04:12
      apyrhyta.notlong.com
      Są tu rozmaitości do sprawdzenia.
    • kikkera Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 09.05.05, 07:51
      Osobiście do polenty się nie dotykam. Za to robi ją i to całkiem nieźle M,
      tylko trzeba nie być na diecie, bo ilość kalorii jest zabójcza... Wiem, że
      pełno tam sera, grzybów i białego wina.
      Jeżeli życzysz sobie dokładne proporcje, to się dopytam i wpiszę dziś wieczorem.
    • lunatica Ktoś? Coś więcej? nt. 09.05.05, 10:09

      • Gość: nalewka_figowa Re: Ktoś? Coś więcej? nt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 10:20
        Skladniki:kaszka kukurydziana,sol,pieprz,tarty parmezan,oliwa(lub maslo)
        proporcje:na 200g kaszki przygotowac 1,2 litra wody
        praca: zagotowac wode, na wrzatek sypac rowno kaszke , mieszac
        jak wszystko wsypane-zmniejszyc ogien,mieszac dokladnie
        dodawac stopniowo sol , pieprz i oliwe
        proces gotowamia i mieszania trwa ok.20-30 minut
        wylac do zasygniecia-tu sprawa jest indywidualna(ja wylewam do
        formy do tart,potem kroje na 8 lub 12 trojkatow, odgrzewam
        w piekarniku na grillu, podaje na talerzach po 2-3 trojkaty
        kazdy z duza kropla oliwy i kilkoma listkami bazylii)
        Klasyczny dodatek do watrobki(cielecej) po wenecku(fegato alla
        veneziana), w Wenecji robia tez polente z kaszy manny.
        U mnie w domu zawsze z watrobka j.w
        Pozdrawiam
        • jswm Re: Ktoś? Coś więcej? nt. 09.05.05, 10:32
          nie jestem pewna czy 1,2 to poł litra czy litr i 0,2
        • lunatica Nalewko 09.05.05, 10:53
          - o to własnie mi chodziło - szczególnie na grilu :-) wyjaśnij tylko proszę
          kwestię wody: 1,2 litra czy 1/2 litra :-) Dziękuję!
          • Gość: nalewka_figowa Re: Nalewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:03
            Wyjasniam: 1,2 l to jeden litr i 200 ml
            to sa proporcje do kaszki kukurydzianej
            do maki beda inne-radze zaczac przy mace od 1 litra wrzacej wody
            i sypac, mieszac i patrzec jak gestnieje-rozne stopnie twardosci
            mozna tak osiagnac.
        • andzia-nie-ania Re: Ktoś? Coś więcej? nt. 09.05.05, 12:00
          Ja robie jak nalewka_figowa, tyle, ze dodaje tarty parmezan od razu i wylewam
          na plaska blache na grubosc +/- 1 cm. Z zastygnietej polenty wycinam romby
          wielkosci ravioli, posypuje jeszcze parmezanem i pod grill. Z salata to juz
          jest danie obiadowe, ale lubie tez z ragout grzybowym na czerwonym winie.
          Polenta doskonale pasuje do wszelkich potrawek na winie - wolowiny po
          burgundzku & co.
          • jswm Re: Ktoś? Coś więcej? nt. 09.05.05, 12:24
            to ja poproszę o wołowine po burgundzku, można?
            • andzia-nie-ania Re: Ktoś? Coś więcej? nt. 09.05.05, 12:30
              Bylo calkiem niedawno :

              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23082335&a=23082335
              Uprasza sie o uwzglednianie poprawek ;)))
              • jswm Re: Ktoś? Coś więcej? nt. 09.05.05, 12:33
                dzięki, nie widziałam tego
    • gracjella Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 09.05.05, 11:55
      Klasyczny wloski przepis na polente przewiduje 500 g maki kukurydzianej na
      poltora litra wody, z tego wypadaloby wiec robic 250 g maki na 0,75 litra wody,
      ja robie na litr, bo inaczej robi sie za twarda i ciezko mieszac. Zagotowuje
      sie wode z sola i sypie sie cienkim strumieniem make. Gotowac na malym ogniu
      ciagle mieszajac przez minimum 40 minut, az zacznie odchodzic od garnka (jesli
      gotuje sie krocej, jest mniej strawna), wywala sie na drewniana deske i
      pozostawia do ostygniecia, potem mozna kroic sobie w trojkaciki, opiekac na
      grillu, jak sie chce. Moja tesciowa (Wloszka) dla wzbogacenia polenty pod
      koniec gotowania dodaje kawalki serow, ktore pozostaja jej w lodowce. Polente
      je sie tutaj zamiast ziemniakow jako dodatek do miesiwa i tutejszych kielbasek
      (salamelle).
    • marghot Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 09.05.05, 11:55
      polecam polentę taką sama bez dodatków. Odstawić do stężenia i pokroić w paski
      grubości ok. 1,5cm a następnie zgrilować.
      zankomity dodatek do mięs z sosem np. grzybowym lub do różnych różności na
      grillu :)
    • lunatica Dziękuję bardzo... 09.05.05, 12:25
      ...już wszystko wiem, teraz pora na testy ;-)
    • ampolion Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 10.05.05, 14:48
      Ale polenta to jeszcze nie danie, to podstawa dania tak jak i "ryż",
      "ziemniaki". "makaron"...
      www.courmayeur-mont-blanc.com/Ricettevaldostane/secondi/polenta.jpg
      • ampolion Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 10.05.05, 14:59
        Kupuję czasem taką błyskawiczną (instant), prawie bez gotowania. Tę właśnie:
        www.risoberetta.com/PAGES/hp7.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka