ampolion Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 09.05.05, 04:12 apyrhyta.notlong.com Są tu rozmaitości do sprawdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 09.05.05, 07:51 Osobiście do polenty się nie dotykam. Za to robi ją i to całkiem nieźle M, tylko trzeba nie być na diecie, bo ilość kalorii jest zabójcza... Wiem, że pełno tam sera, grzybów i białego wina. Jeżeli życzysz sobie dokładne proporcje, to się dopytam i wpiszę dziś wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nalewka_figowa Re: Ktoś? Coś więcej? nt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 10:20 Skladniki:kaszka kukurydziana,sol,pieprz,tarty parmezan,oliwa(lub maslo) proporcje:na 200g kaszki przygotowac 1,2 litra wody praca: zagotowac wode, na wrzatek sypac rowno kaszke , mieszac jak wszystko wsypane-zmniejszyc ogien,mieszac dokladnie dodawac stopniowo sol , pieprz i oliwe proces gotowamia i mieszania trwa ok.20-30 minut wylac do zasygniecia-tu sprawa jest indywidualna(ja wylewam do formy do tart,potem kroje na 8 lub 12 trojkatow, odgrzewam w piekarniku na grillu, podaje na talerzach po 2-3 trojkaty kazdy z duza kropla oliwy i kilkoma listkami bazylii) Klasyczny dodatek do watrobki(cielecej) po wenecku(fegato alla veneziana), w Wenecji robia tez polente z kaszy manny. U mnie w domu zawsze z watrobka j.w Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: Ktoś? Coś więcej? nt. 09.05.05, 10:32 nie jestem pewna czy 1,2 to poł litra czy litr i 0,2 Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Nalewko 09.05.05, 10:53 - o to własnie mi chodziło - szczególnie na grilu :-) wyjaśnij tylko proszę kwestię wody: 1,2 litra czy 1/2 litra :-) Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nalewka_figowa Re: Nalewko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:03 Wyjasniam: 1,2 l to jeden litr i 200 ml to sa proporcje do kaszki kukurydzianej do maki beda inne-radze zaczac przy mace od 1 litra wrzacej wody i sypac, mieszac i patrzec jak gestnieje-rozne stopnie twardosci mozna tak osiagnac. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Re: Ktoś? Coś więcej? nt. 09.05.05, 12:00 Ja robie jak nalewka_figowa, tyle, ze dodaje tarty parmezan od razu i wylewam na plaska blache na grubosc +/- 1 cm. Z zastygnietej polenty wycinam romby wielkosci ravioli, posypuje jeszcze parmezanem i pod grill. Z salata to juz jest danie obiadowe, ale lubie tez z ragout grzybowym na czerwonym winie. Polenta doskonale pasuje do wszelkich potrawek na winie - wolowiny po burgundzku & co. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: Ktoś? Coś więcej? nt. 09.05.05, 12:24 to ja poproszę o wołowine po burgundzku, można? Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Re: Ktoś? Coś więcej? nt. 09.05.05, 12:30 Bylo calkiem niedawno : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23082335&a=23082335 Uprasza sie o uwzglednianie poprawek ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
gracjella Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 09.05.05, 11:55 Klasyczny wloski przepis na polente przewiduje 500 g maki kukurydzianej na poltora litra wody, z tego wypadaloby wiec robic 250 g maki na 0,75 litra wody, ja robie na litr, bo inaczej robi sie za twarda i ciezko mieszac. Zagotowuje sie wode z sola i sypie sie cienkim strumieniem make. Gotowac na malym ogniu ciagle mieszajac przez minimum 40 minut, az zacznie odchodzic od garnka (jesli gotuje sie krocej, jest mniej strawna), wywala sie na drewniana deske i pozostawia do ostygniecia, potem mozna kroic sobie w trojkaciki, opiekac na grillu, jak sie chce. Moja tesciowa (Wloszka) dla wzbogacenia polenty pod koniec gotowania dodaje kawalki serow, ktore pozostaja jej w lodowce. Polente je sie tutaj zamiast ziemniakow jako dodatek do miesiwa i tutejszych kielbasek (salamelle). Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 09.05.05, 11:55 polecam polentę taką sama bez dodatków. Odstawić do stężenia i pokroić w paski grubości ok. 1,5cm a następnie zgrilować. zankomity dodatek do mięs z sosem np. grzybowym lub do różnych różności na grillu :) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Dziękuję bardzo... 09.05.05, 12:25 ...już wszystko wiem, teraz pora na testy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 10.05.05, 14:48 Ale polenta to jeszcze nie danie, to podstawa dania tak jak i "ryż", "ziemniaki". "makaron"... www.courmayeur-mont-blanc.com/Ricettevaldostane/secondi/polenta.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: POLENTA - kto i jak robi? nt. 10.05.05, 14:59 Kupuję czasem taką błyskawiczną (instant), prawie bez gotowania. Tę właśnie: www.risoberetta.com/PAGES/hp7.htm Odpowiedz Link Zgłoś