Dodaj do ulubionych

Zrobiłam dziś pierwszy raz tortillę...pycha!!!

14.05.05, 13:02
Może to narcystyczne stwierdzenie ale jestem zachwycona swoim wyrobem.
Usmażyłam opanierowane filety z kurczaka po czym pokroiłam na
paseczki.Zrobiłam sos czosnkowy ( do jogurtu naturalnego dałam dwa drobno
starte ząbki czosnku,pół łyżeczki granulowanego, sól i pieprz),porwałam
sałatę, poddusiłam pokrojoną w piórka cebulę i pokrojona w paseczki czerwoną
paprykę.Zrobiłam nieśmiało ciasto i usmażyłam placki,nadziałam pysznościami i
poczęłam konsumować...to było baaaaaaaaardzo przyjemne doznanie.
Warto było całe razo biegać za mąką kukurydzianą.Pozdrawiam wszystkich
amatorów dobrego jedzenia!!!
Obserwuj wątek
    • alex113 Re: Zrobiłam dziś pierwszy raz tortillę...pycha!! 16.05.05, 06:16
      Tortilla to suchy placek, jak juz sie w niego cos zawinie to powstaje z tego
      Burrito.
      (madrze sie bo mieszkam w rejonie gdzie prawie 20% populacji to Meksykanie i
      meksykanskie jedzenie jest dla nas codziennoscia)


      Kilka propozycji na zrobienie burrito:

      Placki Tortilla (tlumacze zywcem z angielskiego wiec proporcje moga sie wydac
      dziwne):

      5 szklanek maki (szklank ma 200 ml)
      1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli
      1/2 szklanki smalcu
      1/2 szklanki cieplej wody

      Ze wszystkich ww skladnikow wyrob ciasto (jak na pierogi) rozdziel na 12
      kawalkow. z kazdego kawalka zrob kulke i rozwalkuj niezbyt cienko. Kladz na
      goracej plaskiej patelni na ok 1 minute po kazdej stronie. Zawin w sciereczke
      bo maja byc miekkie a nie chrupiace.


      NADZIENIA:
      Jak juz masz tortille to mozesz w nich zawijac duzo roznych rzeczy:
      1. na sniadanko jajecznica z zasmarzanymi ziemniakami, moze kielbaska (ale to
      raczej forma przyprawionego mielonego miesa a nie wedzona wedlina)szynka,
      kawalkami pieczeni + ser, sos chille

      2. Mieso wolowe, wieprzowe, kurczak (przyprawione duza iloscia ostrej papryki,
      oregano, czosnku, cebuli, koledry, kminu rzyskiego)

      3. Ryby, owoce morza

      4. fasola i rozne inne warzywka

      5. ryz (zazwyczaj "po hiszpansku" z pomidorami)

      Oczywiscie wszelkie powyzsze mozna mieszac i kombinowac razem.

      Najczesciej spotykane miesne (bo tanie) jest burrito z mielona wolowina.
      Nie podaje proporcji bo zawsze robie to "na oko".

      Na patelni zasmarzam posiekana cebule, czosnek i mielone mieso. Stale to
      wszystko mieszajac zeby nie bylo w miesie posklejanych grud. Do tego wrzucam
      przyprawy: sol, papryke, chili, oregano, koledre, koper rzymski, pietruszke
      (lubie duzo przypraw) jak juz mieso sie zbrazowi to dodaje przecier
      pomidorowy, czasem gotowane i rozdrobnione marchewki, seler itp
      Wszystko to wymieszam i dusze przez kilka minut zeby sie "przegryzlo"
      Jesli mieso jest tluste to przed dodaniem pomidorow zbieram to co sie wytopilo.

      Podobnie mozna przyprawic rozgotowana i rozdrobniona (na wlokna) wieprzowine

      Fasola;
      Fasole gotuje sie dlugo i jeszcze dluzej (najlepiej namoczyc przez noc) jak
      jest juz miekka to sie z niej robi puree, przyprawia i tez dodaje do burrito.

      Dodatki:
      Meksykanie do wielu rzeczy dodaja zolty ser. Tak wiec tortille napelnisz
      miesem lub fasola (albo obydwoma) posypies to tartym serem i zawiniesz.
      Zaswyczaj calosc polewa sie sosem chille (czerwonym lub zielonym, ale o nim w
      nastepnym poscie) na wierzch kladzie sie posiekana cebule lub szczypior,
      pomidory, posiekana salate, lyzke gestej smietany, awokado (lub guacamole
      czyli paste z awokado)ewentualnie sypie ponownie tartym serem.

      SOS CHILI:
      Najczesciej wystepuje w dwoch wersjach czerony lub zielony. Oczywiscie jest
      cala gama ostrosci od lagodnego do palacego zywcem :-)

      czerwony zazwyczaj robiony jest z mielonej papryki/chile, zielony zamiast
      proszku zawiera kawalki opieczonego i obranego chili.
      Pod koniec lata jak sie zbiera papryki wszelkich masci to sa specjalne
      opiekacze bebnowe w ktorych sie te papryki prazy az sa na wewnatrz ugotowane a
      skorka opalona i latwo odchodzaca. Kupuje wtedy cale mnostwo, obieram,
      wyciagam nasiona i wsadzam do zamrazarki. Jak mi brakuje to kupuje puszkowe :-)

      Zaczynamy od rosolu z kury lub wieprzowiny i oczywiscie warzyw. (mam nadzieje
      ze wiesz jak sie robi rosol i nie bede sie wdawac w szczegoly)
      Na patelni robie biala zasmazke. Rozprowadzam ja rosolem, do tego dodaje
      rozgniecione na miazge warzywa z rosolu, do tego posiekane chili (lub prosze w
      przypadku czerwonego) i drobne kawalki gotowanego miesa. Sos ma byc dosyc
      zawiesisty. Oczywiscie sol, (pieprz) oregano, czosnek swieza koledra do smaku.

      Polewa sie tym pieknie zawiniete burrito i zajada z apetytem.
      Smacznego
      • j-lee tortille 16.05.05, 10:16
        znałem ten przepis, był już chyba na FK - i na cholerę tam jest ten proszek do
        pieczenia????

        a poza tym co to za tortilla bez mąki kukurydzianej... tak tak można
        odpowiedzieć że pszenna - i co z tego - tortilla powinna mieć posmak kukurydzy
          • audrey222 Re: tortille 16.05.05, 15:46
            wiem jedno nieważne jak nazywa się to co zrobiłam ;) ale było rewelacyjne mam
            coraz większą ochotę znów zrobić.Pozdrawiam Audrey.
            • alex113 Re: tortille 16.05.05, 16:25
              Audrey ciesze sie ze w kuchni poza przyprawami posiadasz tez poczucie humoru,
              moim zdaniem to podstawa ;-)))
              I masz racje jak zwal tak zwal, grunt zeby bylo smaczne.
              Pozdrawiam z Dzikiego Zachodu.
          • j-lee Re: tortille 16.05.05, 16:50
            wiadomo...

            ale tortille trzeba wysuszyć by stała sie taco - to dodatkowy proces...

            jak dla mnie to właśnie tortille kukurydziane są bardziej popularne.

            ale te proszek do pieczenia > to jakieś zabójstwo
            • alex113 Re: tortille 16.05.05, 18:37
              j-lee napisał:
              > ale te proszek do pieczenia > to jakieś zabójstwo

              Przykro mi ze twoja wersja nie jest jedyna sluszna i prawdziwa, ale nie oznacza
              to ze musisz innych odrzegnywac od czci i wiary ;-)
              Mnie nie przyszlo by do glowy dodawanie do tortilli oliwy (Meksykanki dodaja
              smalec), ale z czystej ciekawosci sprobuje twojego przepisu.
              A proszek do pieczenia powoduje ze na placku w trakcie prazenia robia sie
              bable, ciasto sie rozwarstwia przez co staje sie lzejsze i mniej gumowate.
              • j-lee Re: tortille 16.05.05, 19:00
                hehehe.... ;-)

                smalec... i oliwę z oliwek... wydawało mi się że są równi w kuchni meksyku

                jak dla mnie oczywiście, właśnie powinno być gumowate/elastyczne by łatwo się
                zawijało... a bąble i tak się pojawiają > przynajmniej w tortillach mojego
                przepisu - i w następstwie czarnieją

                natomiast proszek - tak przy wypiekach jest konieczny > ale ta soda > bleeee
                jak nie trzeba > to nie używać, takie jest moje zdanie
                • Gość: ASIK Re: tortille IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:35
                  j-lee
                  Bardzo bym prosila zebys krok po kroku dokladnie opisal jak robisz tortille.
                  Czy skladniki mieszasz robotem np. Jakos jak zobaczylam Twoje zapiekanki takie
                  smakowite to sklaniam sie ku Twoim radom i opiniom. Jutro mam urodzinki i
                  chcialabym zrobic tortille dla Meza. BArdzo prosze. Tylko krok po kroku.

                  z gory dziekuje
                • allexamina Re: tortille 16.05.05, 19:48
                  Ja tez mam pytanie: z tego watku-
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23939857 wynika, ze w Polsce jest
                  dostepna w sklepach masa harina (maseca). Dlaczego wiec jej nie uzyc i robic
                  tortille jak powinny byc robione, tj. z samej maki kukurydzianej instant (masy
                  harina) i cieplej wody - bez dodatkow tluszczu, proszku do pieczenia, czy
                  czegokolwiek innego? (Tylko do torilli z maki pszennej dodaje sie tluszcz.)

                  Nota bene, taco to nie suszona tortilla tylko smazona w glebokim tluszczu
                  zlozona na pol tortilla. Taco jest wymyslem amerykanskim (tex-mex).
                  • ampolion Re: tortille 16.05.05, 22:02
                    Czy tacos są wymysłem Wujka Sama pozostaje kwestią do dyskusji. Załączam
                    stwierdzenie ambasady meksykańskiej co do ich meksykańskiej przynależności:

                    Mexican food is popular throughout the world. But the kind you're probably used
                    to -tacos with guacamole, quesadillas, enchiladas and carnitas- is only a small
                    part of this country's culinary repertoire.

                    Oczywiście, taco może mieć rozmaitości w sobie zawarte, niektóre z nich bardzo
                    amerykańskie.
                    • allexamina Re: tortille 16.05.05, 23:21
                      OK, Ampolionie, poprawie sie:

                      Taco w Meksyku oznacza po prostu kanapke, czyli tortille zawinieta wokol
                      jakiegos nadzienia, czesto zlozona w pol z przyklepanymi brzegami. Taco to np.
                      tortilla z kawalkami kurczaka w srodku, zlozona na pol i opieczona na grillu.
                      Jest to tez swiez zawinieta tortilla z serem i marynowanymi papryczkami. Itd. Itp.

                      To specyficzne taco, o ktorym mowa w tym watku: zlozone w pol, smazone w
                      glebokim tluszczu i nadziewane czymstam, wywodzi sie z terenow Nowego Meksyku i
                      Teksasu, ktore - jak wiadomo - byly terenami meksykanskimi zanim zostaly
                      terenami USA. To na tych terenach powstala kuchnia tex-mex (mieszanka
                      meksykansko / indiansko / anglosaska). Taco z naszego watku jest wymyslem
                      kultury meksykanskiej z tych terenow. Swiadczy o tym chocby to, tex-mex taco
                      pojawia sie w dzisiejszym Meksyku (poza restauracjami fast food i tymi dla
                      turystow) rzadko.

                      Pisze sprostowanie, zeby bylo jasne, ze w zadnym wypadku nie chcialam
                      insynuowac, ze taco to 'amerykanski' wynalazek (so much for Uncle Sam's
                      influence) ale by zauwazyc wartosc kuchni tex-mex.

                      J-lee, co do masy harina – owszem to maka instant. Juz o tym pisalam tu:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23579132&a=23789321

                      Na prawdziwe tortille wyjscia sa dwa: zrob wlasny nixtamal i go zmiel, lub kupuj
                      make kukurydziana instant. Tortille wychodza smakowo wychodza podobne do
                      oryginalnych. Pomimo ze nic sie nie rowna masa de maiz, glowe dam, ze tortille z
                      masa harina sa bez porownania lepsze niz z jakichkolwiek zastepczych przepisow.
                      Warto kupic masa harina (maseca)! Naprawde warto.
                        • allexamina Re: tortille 24.05.05, 00:39
                          Maka kukurydziana robiona jest z calego ziarna kukurydzy. Tortille robione sa z
                          ziaren pozbawionych luski. Roznica w smaku jest taka jak roznica pomiedzy
                          kaszka kukurydziana a grits (grys? nie wiem jak sie tlumaczy na j. polski, gdzie
                          Ampolion albo Andzia-nie-Andzia jak ich potrzeba?). Ten kto jadl wie ze jedno i
                          drugie wyglada i smakuje zupelnie inaczej, pomimo ze obydwie kaszki sa z
                          kukurydzy. Nie tylko kolor nie ten sam rowniez roznica w smaku kolosalna. Takze
                          maka kukurydziana NIE wystarczy do osiagniecia oryginalnego smaku szczegolnie ze
                          dodajesz don tluszcz i make pszenna. Polecam raz jeszcze mase harine i przepis
                          na jej opakowaniu.
                  • j-lee dziewczęta... 16.05.05, 22:11
                    nie wiem czy jest dostępna masa harina w polsce, bo korzystam ze zwykłej mąki
                    kukurydzianej... nie znam tej masy

                    instant tzn. gotowe "od razu" - szczerze mówiąc jestem przeciwnikiem rzeczy
                    instant

                    alekso, masz rację jeśli chodzi o taco...

                    asiu tu jest link gdzie opisuję jak zrobić tortille i prosty farsz który
                    zaspokoji osoby nie znające się na kuchni mex:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22643387&a=22652899
                    jak będziesz miała jakieś pytanie - to pytaj chętnie wyjaśnię

                    BTW: tex-mex to chyba przede wszystkim chilli con carne...
                    • j-lee Asiu... 16.05.05, 22:30
                      bo to co podałem nie jest krok po kroku więc - może dokładniej:
                      do miseczki wsypujesz obie mąki, pół na pół (dalsze proporcje - tak po szklance
                      z każdej z mąk)
                      potem dolewasz oliwy, tak nie za dużo, średnio z jedną-dwie łyżki
                      ze dwie szczypty soli
                      dolewasz wody - ciepłej - można nawet wrzątku
                      zagniatasz ciasto, patrzysz jaką ma konsystencję, musi być tzw. gładkie - tzn
                      odchodzidź od rąk, byź żółte w kolorze, miękkie, klarowne, cholera sam nie wiem
                      jakie bo to się czuje, wybacz... nie może się lepić aczkolwiek - ale w środku
                      jest nieco lepiące, dlatego należy posypać mąką wałek

                      więc jak masz takie ciasto, dzielisz na części w zależności jak dużą masz
                      patelnię i jak duże mają być tortille - ja lubię take ze 25cm - to są w sumie
                      duże tortille... grubość rozwałkowania: jakieś 2-3mm

                      więc patelnia musi mieć tzw. grube dno - żeby być sucha tzn żeby ją nie trzeba
                      było natłuszczać podczas prażenia - i taka jest najlepsza
                      jak jest cienka - trzeba dodać na nią tłuszczu przynajmnie trochę

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka