Dodaj do ulubionych

Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nóg???

IP: *.bb.online.no 16.05.05, 11:11
nas bananowiec i pijak... mniam!
Obserwuj wątek
    • fruwam Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 16.05.05, 12:23
      tiramisu i wszystko co upieke (;
      • Gość: siwa Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó IP: *.adsl.solnet.ch 16.05.05, 14:43
        raz upieklam mezowi na urodziny "piersi murzynki", ktore zabral do pracy.
        niestety, nie dostalam odpowiednich biszkoptow, tylko jakies inne ciasteczka o
        odpowiednim ksztalcie. na dodatek, kiedy wszystko bylo juz niemal gotowe,
        okazalo sie, ze w domu mamy tylko stroch rum 80%. wylalam troche tego rumu na
        duzy talerz, ulozylam ciastka, a one momentalnie wciagnely caly alkohol. kolegom
        meza z pracy ciasto bardzo smakowalo, zwlaszcza gdy dowiedzieli sie, jak sie
        nazywa. tylko po zjedzeniu chodzili troche krzywo hehehe...
        • Gość: asik Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:56
          ananasowiec, miodownik, wuzetka tylko ze na w-z zgubilam przepis i nie moge
          znalezc tej mojej wersji nigdzie
          bananowca jeszcze gosciom nie serwowalam ale pyszny jest
    • camomille hiszpan i napoleon 16.05.05, 20:31
      mnie zawsze zwala z nog hiszpan i napoleon (krakowskie to ci to of course) jak
      jestem w domu u rodzicow, a moich gosci niezastapiony sernik i zawsze szarlotka
      • Gość: ola Re: hiszpan i napoleon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 22:11
        ciekawie brzmią te nazwy hiszpan,napoleon,ananasowiec, bananowiec.możecie podac
        te przepiosy,bo nie znam..
        • asiak44 Re: hiszpan i napoleon 16.05.05, 23:28
          też jestem ciekawa jak się je robi
        • asiak44 Re: hiszpan i napoleon 16.05.05, 23:29
          Poproszę o przepisy na te ciasta
          • camomille Re: hiszpan i napoleon 17.05.05, 16:25
            sorki, ale odpisalam troche ponizej na to samo pytanie, zerknij
        • Gość: asik Re: bananowiec IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:06
          Ma ten przepis od "kolezanki" z forum pychota
          wiec wklejam to co mam od niej

          <przepis na pyszne ciasto: bananowiec
          3/4 szklanki cukru
          3 banany
          kostka miekkiego masla
          2 galaretki cytrynowe
          1 galaretka agrestowa
          20 dag biszkoptow okraglych
          1 lyzka kakao

          maslo zmiksowac z cukrem i z pokruszonymi bananami. rozpuscic obie galaretki w
          1/2 litra wody i dodac krzepnaca galaretke do masy . zmiksowac. podzielic mase
          na 2 czesci do jednej dac kakao. wylozyc srednia blache biszkoptami wylac na to
          ciemna mase druga warstwa biskoptow i druga czesc masy na wierzch posypac
          rodzynki i wylac galaretke agrestowa rozrobiona na 400 ml wody
          Polecam sprawdzony przepis przeze mnie pycha deser na zimno szybko sie robi
          dluzej sie czeka na krzepniecie galaretki>

          bardzo dobre, polecam, dobre dla mam, ktore maja male dzieci. Szybko sie robi i
          dzieciaki tez lubia.
          • Gość: beza a co to jest dla Ciebie średnia blacha IP: *.ghnet.pl 17.05.05, 15:35
            podaj jakieś wymiary, a może być tortownica 28 cm czy za duża
            • Gość: asik Re: a co to jest dla Ciebie średnia blacha IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 19:58
              ja osobiscie robie w prostokatnej ok.21 cm x 18 wychodzi wysokie ale po prostu
              warstwy sa grubsze
              to chyba nie za duzy problem wielkosc blachy, ja tam wole z prostokatnej
    • roseanne Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 16.05.05, 23:40
      robilam tort, wzorem mojej babci :)
      orzechowy nasaczany nalewka z kremem czekoladowym z dodatkiem spirytusu
    • blum Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 17.05.05, 11:39
      ciasta w Verte w Łodzi, Tort Pavlovej w wykonaniu Kolezanki, cisato bananowo-
      bezowe w Tchibo - chyba legendarnej M. Zielińskiej.
      b
    • blum Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 17.05.05, 11:41
      w Verte w Łodzi, tort Pavlovej Gabrysi, bezowo-bananowe w Tchibo, tort Dominik
      w Delicji w Gdyni, tam są najlepsze torty, mama przysyłała mi je ekspresem z
      Gdyni do Krakowa...ach...
      b.
    • basiul fale Dunaju i szarlotka na kruchym cieście 17.05.05, 11:59
      z dużą ilością cynamonu i bitą śmietaną albo lodami.
      i murzynek najzwyklejszy.
      • beatam Re: fale Dunaju i szarlotka na kruchym cieście 17.05.05, 12:09
        Hej, podajcie jakieś przepisy, na ten bananowiec chociażby...
        • Gość: ola Re: camomile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:16
          podaj prosze przepisy na te twoje ciasta ,bardzo proszę..
          • camomille do oli 17.05.05, 16:20
            sama duzo bym dala zeby miec przepisy na te dwa ciastka, ja je kupuje w
            cukierniach w krakowie, w innych miastach nie spotkalam.
            hiszpan to sa dwie zgrabne bezy przelozone albo bita smietana albo taka
            specjalna rozowa puszysto-klejaca masa, nie wiem wlasnie jak sie ta mase robi.
            a na wierzch wisienka.
            napoleon to jeszcze bardziej skomplikowane, ciasto jakby francuskie a wsrodku
            ta fantastyczna rozowa masa. i tyle, wiecej nie wiem, jak bedziesz w krakowie
            obowiazkowo sprobuj? pozdr
            • Gość: amator ciasteczek Re: do oli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 12:53
              a takiego hiszpana to można w gdańsku w cukierni na ul.wajdeloty u
              paradowskiego nabyć.pyszne ,słodkie,brrr!!!
              i mimo,że jestem znad morza to nie mam problemu z odróżnieniem napoleonki od
              kremówki.te pierwsze uwielbiam,szczególnie w zakopcu.
              i ta fantastyczna różowa masa...!!!
    • Gość: kasia Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:48
    • Gość: Ania Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 13:15
      A nie masz czasem przepisu bo brzmi bardzo interesujaco :>??
    • Gość: olka hiszpan IP: *.jpk.pl / *.rotmanka.jpk.pl 17.05.05, 13:35
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23526338&a=23526338
      • fruwam juz sama nazwa kusi do sprobowania (: 17.05.05, 13:57
        • Gość: millie Re: juz sama nazwa kusi do sprobowania (: IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 17.05.05, 16:00
          przeciez to plesniak a nie zaden hiszpan???!!!
      • camomille Re: hiszpan 17.05.05, 16:28
        nie wiem czemu to ciasto nazywa sie hiszpan, nie ma bowiem nic wpolnego z tym o
        ktorym ja pisalam powyzej, kto z krakowa to wie o co mi biega.
        a tak wogole to wyglada mi ono na calkiem zjadliwe
        • biala81 ciasto z masą krówkową i orzechami włoskimi.. 17.05.05, 19:31
          jest słodziutkie i mniamuśne...jak ktoś chce przepis to na maila wysyłam :O)
          • Gość: Aneta Re: ciasto z masą krówkową i orzechami włoskimi.. IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 18.05.05, 18:17
            To ja poproszę przepis na to ciasto na ane77@tlen.pl Z góry dziękuję.
            • fruwam Re: ciasto z masą krówkową i orzechami włoskimi.. 19.05.05, 10:17
              to ja tez poprosze! krowki + orzechy = mmmmm kombinacja (: zrobie dla brata!


              fruwam@gazeta.pl
          • lena385 Re: ciasto z masą krówkową i orzechami włoskimi.. 19.05.05, 15:53
            proszę o przepis na to ciacho lena385@gazeta.pl
          • amika222 Re: ciasto z masą krówkową i orzechami włoskimi.. 21.05.05, 11:43
            Ja też poproszę przepis!!Brzmi ciekawie ! amika222@gazeta.pl
        • Gość: limba Re: hiszpan IP: *.mos.gov.pl 18.05.05, 15:03
          Teraz dopiero zaskoczyłam, że Hiszpan, to skrót od Tortu hiszpańskiego, na
          który mam szczegółowy przepis, podawany przez Pana Tadeusza Gwiaździńskiego w
          Domowej Kawiarence. Pan ten i program pochodzi z Krakowa, więc na pewno to jest
          to!
          Jeśli chcecie, to go odszukam i na jutro pewnie przygotuję.

          A teraz do Camomille nt. Napoleona:
          W Krakowie nigdy tego nie jadłam, ale znam ten smak z Zakopanego – tam nazywano
          to Napoleonką.
          Pyszne francuskie ciacho z puchatą, różową, kwaskową pianką, których potrafiłam
          tam zjeść i 10 na raz.
          W Warszawie to ciastko [tylko krem był biały i bardziej słodki] nazywało się
          Kremówką, a Napoleonka to ciasto francuskie przełożone z masą budyniową z
          żółtek.
          Wiem, że w Krakowie i okolicach, czyli również w Zakopcu jest na odwrót: czyli
          Kremówka to Napoleonka / Napoleon, a Napoleonka to Kremówka.

          Na Napoleona przepisu nie mam, ale domyślam się, że jest ono zrobione z piany z
          białek zaparzanej lukrem > z dodatkiem jakiegoś kwasku – mnie najbardziej
          pasowałby sok z porzeczek, bo truskawki i wiśnie są tak aromatyczne, a
          pamiętam, że żaden z tych owoców nie był wyczuwalny w tej piance.
          Camomille, czy to jest to?

          • thiessa Re: napoleonka, kremowka 18.05.05, 21:33
            To nie zupelnie tak. Ja pochodze z podkarpacia i jest u mnie tak samo jak w
            Krakowie. Napoleonka to jest takie wysokie, duze ciastko z pianka, z agarem i
            krokantem na wierzchu, a kremowka to cisto francuskie z masa budyniowa. Jak
            studiowalam w Poznaniu zauwazylam ze napoleonka nazywaja tam nasza kremowke, a
            napoleonki nie maja wcale. Teraz mieszkam we Wroclawiu i jest tak samo. Jak moj
            maz przyjechal do moich rodzico po raz pierwszy to od razy pokazalam mu jak
            wyglada prawdziwa napoleonka.
          • camomille Re: hiszpan i napoleon 19.05.05, 10:57
            limbo, dokladnie jest tak jak napisalas z napoleonem, a w warszawie to oni
            zawsze wszystko maja na odwrot, chyba z przekory, ale to juz inna bajka.
            a ta masa puch to, podobno tylko, jest z kisielem, ale zaden pewnik, zaden
            cukiernik nie chcial mi zdradzic tajemnicy jak sie to robi, jak by to jakas
            wielka tajemnica byla, pozdrawiam
            • Gość: limba Re: hiszpan i napoleon IP: *.mos.gov.pl 19.05.05, 15:45
              O to już jesteśmy dość blisko ...
              A cukiernik nigdy nie zdradzi, bo po co ma klientów tracić.
              A wiesz, że jak rozbierałam to ciastko na czynniki pierwsze – oczywiście tylko
              teoretycznie - to o tym myślałam, że może to być kisiel, bo jakoś nie
              wyczuwałam w tej piance żadnego wyraźnego smaku owoców. No i kolor oraz kwasek
              też mogą z tego składnika pochodzić.
              Tylko nie mogłam zgadnąć w jakiej postaci go dodają, bo nic surowego [kisiel -
              z mąki ziemniaczanej] nie wyczuwałam. A krem też z pewnością nie był zapiekany,
              bo zrobiłaby się z niego beza.
              Więc myślę, że to robi się tak:
              Gotuje się lukier z cukru i odrobiny kisielu [trzeba by spróbować, co z tego
              wyjdzie] - i tym zaparza się ubitą na sztywno pianę z białek.
              Potem może jeszcze żelatyna. Bo dam głowę, że był zestalany żelatyną, to dawało
              się wyczuć – ta pianka jest gęsta. Poza tym samo białko by padło – a ja
              trzymałam te ciastka w lodówce nawet i po dwa dni.

              Ale ponieważ mi przypomniałaś o tej wspaniałości, to jak tylko znajdę trochę
              czasu, będę eksperymentować. I jeśli tylko będą rezultaty > chociaż trochę
              podobne do oryginału, to podzielę się przepisem na forum – będzie to: NAPOLEON
              RÓŻOWY.

              A czy znasz przepis na HISZPANA, bo jak pisałam, skojarzyłam to ciacho z Domową
              Kawiarenką i mam przepis b.dokładny przepis? Pozdrawiam!.
              • camomille Re: hiszpan i napoleon 19.05.05, 15:48
              • camomille Re: hiszpan i napoleon 19.05.05, 15:57
                limbo, hiszpan jest mniej skomplikowany, robi sie okragle bezy i przeklada,
                albo bita smietana jako latwizna, albo co ja szczegolnie lubie, wlasnie ta
                rozowa masa z wisienka na wierzchu.
                jesli zas chodzi o napoleona, czy napoleonke, to sprawa jest bardziej
                skomplikowana, zaczac trzeba od tego krokanta na wierzchu, ale to jeszcze idzie
                pojac, ale ta masaaaaa, jak dasz rade to zglebic, nie omieszkaj dac znac, bede
                cie po pietach calowac, a ten kisiel to chyba na chlopski rozum taki
                sproszkowany daja, bo jak innaczej?
      • anula731 Re: hiszpan 19.05.05, 19:51
        Robiłam dzisiaj, mniam :)). Pleśniak się chowa. Pozdrówki
    • Gość: Kalina Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó IP: *.adslplus.ch 18.05.05, 20:43
      Tarta tatin, lekko ciepla. Nie potrzeba juz nic wiecej.

      pozdrawiam
      Kalina
    • Gość: amator ciasteczek Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 12:37
      co racja to racja
    • kaba65 Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 19.05.05, 14:53
      Rolada kokosowa bez pieczenia-ciemne ciasto z mielonych herbatników i biała masa
      z kokosu.NIEBO W GĘBIE!
      • fruwam blagam o przepis!!!! 19.05.05, 15:52
        kocham kokos!!!!!!!!
      • anet77 Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 19.05.05, 17:41
        Tą roladę robisz z wafli i mleka w proszku? Bo ja mam podobny chyba przepis.
        Wychodzi taka śmietankowo - kokosowa rolada, bardzo smaczna.
        • kaba65 Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 19.05.05, 18:17
          Nie,nie robię jej z wafli ale z mielonych herbatników/najzwyklejszych/ które
          wsypuję do zagotowanej wody+tłusz+kakao a potem wyrabiam.Ta rolada jest taka
          bardziej "pomadkowa" niż "ciastowa".
          • anet77 Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 19.05.05, 18:26
            To jesli byś mogła to ja poprosze bardzo dokładny przepis z proporcjami na
            ane77@tlen.pl
            • kaba65 Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 19.05.05, 20:01
              czy dobrze podałaś adres:anet77 czy ane77 ?
              • anet77 Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 19.05.05, 21:52
                faktycznie, przepraszam ane77@tlen.pl
              • fruwam Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 20.05.05, 09:54
                ja tez bardzo prosze o przepis! bylam pierwsza (:

                fruwam@gazeta.pl
    • orissa Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 19.05.05, 22:53
      Torcik z ajerkoniakiem, ciasto orzechowo-miodowe, sernik z wiśniami, mini
      rogaliki maślane z wiśniami i sernik na zimno.
    • Gość: klusia100 Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó IP: 195.20.110.* 20.05.05, 09:33
      Moich gości z nóg zwala mój orzechowy tort z czekoladowym kremem:)
      • Gość: ola Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:49
        rafaello z ajerkoniakiem
    • Gość: anew Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 22:42
      Podaj proszę kaba65 na forum ten przepis na roladę kokosową,dzięki z góry.
      • kaba65 Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 22.05.05, 14:44
        Cieszę sie że moja rolada wzbudziła zainteresowanie.Przepis na nią jest w mojej
        rodzinie conajmniej 30 lat ale nadal cieszy się powodzeniem wśród domowników i
        gości.Mam nadzieję że będzie też smakowała wszystkim,którzy jej spróbują.
        ROLADA KOKOSOWA/2 sztuki/
        Ciasto:
        1 szklanka wody
        1 szklanka cukru
        5 dag kakao/dobrego!/
        5 dag masła
        50 dag herbatników/typu petit bery/-drobno zmielić
        cukier waniliowy
        rum lub aromat rumowy albo arakowy
        Kakao,wodę,cukier i masło pomieszać w garnku i zagotować.Od czasu do czasu
        mieszać.Po zagotowaniu zestawić z palnika i wsypać zmielone herbatniki.Wyrobić
        na jednolitą masę-najpierw łyżką,potem jak przestygnie na tyle by nie
        parzyło-rękami.Otrzymana masa musi być lśniąca ,plastyczna i nie lepiąca się do
        rąk i wałka.
        Otrzymaną masę należy podzielić na 2 równe części.Najpierw jedną,potem drugą
        część rozwałkować i posmarować przygotowaną wcześniej masą kokosową.Następnie
        zrolować,owinąć w papier i wstawić do lodówki.
        Masa kokosowa:
        20 dag kokosu
        20 dag cukru pudru
        25 dag masła lub margaryny"Kasia"
        cukier waniliowy
        Masło utrzeć lub ubić mikserem,dodać cukier i na końcu kokos.
        UWAGI:
        -roladę trzeba robić szybko by ciemne ciasto nie wystygło ponieważ traci
        plastyczność
        -czasami zdarzało się że kupiłam herbatniki i mimo że miałam odpowiednią ilość
        masa była zbyt rzadka-dlatego kupuję zawsze 1 paczkę więcej by mieć w razie
        czego do dodania.Ostatnio robiłam z herbatników "Jutrzenki" i było OK.
        • Gość: ewa Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 09:29
          muszę spróbować, bo uwielbiam po prostu wszystko, co ma smak kokosowy
    • ampolion Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó 22.05.05, 15:14
      Ponczowe.
      • Gość: renia Re: Jakie ciasta zwalają Was i Waszych gości z nó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:59
        a jak to robimy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka