Dodaj do ulubionych

przepis na "skubanca"

IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 01.06.05, 08:49
Prosze! Czy ktos zna przepis na "skubanca"?Tak sie na to ciasto mowilo w moim
domu, ale podobno "chodzi" rowniez jako "plesniak".Pamietam, ze bylo to tarte
ciasto dzielone na 2 czesci, te druga skubalo sie na koniec na wylana mase
bialkowa.
Obserwuj wątek
    • Gość: mati Re: przepis na "skubanca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 09:23
      1 słoik powideł
      6 jaj
      4 i pół szklanki mąki
      półtora kostki margaryny
      pół szklanki cukru pudru
      2,5 łyżeczki proszku
      olejek migdałowy

      ( 2 szklanki cukru pudru do białek)

      żółtka,mąkę,margarynę,cukier,proszek,olejek posiekać nożem ,zagnieść.Podzielić
      na 3 części do jednej dodać 1 łyżeczkę czubatą kakao.Jasną część położyć na dno
      blachy, dobrze się rozprowadza gdy mamy tłuste ręce,pozostałe części dobrze
      jest schłodzić.Na pierwszą warstwę smarujemy powidła,na to ścierać na tarce na
      grubych oczkach ciemne ciasto,na to wyłożyć ubite białka i zetrzeć pozostałą
      warstwę. piec ok.35-40 min. 180 stopni.
    • e_katt w Krakowie 01.06.05, 09:27
      jadłam takie ciasto pod nazwą "drapaniec": z powidłami śliwkowymi, orzechami
      włoskimi i rodzynkami - pyszne

      u mnie w domu (centrum Pol.) jada się "pleśniak" wg poniższej receptury:

      CIASTO:
      - 4 szkl. mąki
      - 25 dag masła
      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      - 4 żółtka + 4 białka
      - szczypta soli
      - 2 łyż. kakao
      - dżem (czarna porzeczka, śliwka, agrest - grunt, żeby był kwaskowaty)
      - 1 szkl. cukru
      - 1 łyż. soku z cytryny

      Z mąki, masła, żółtek, soli, proszku do piecz. (beż cukru!) zagnieść ciasto.
      Podzielić na 3 części (jedną większą schłodzić godzinę w lodówce + dwie
      mniejsze: jedną mniejszą częśc zagnieść z kakao - obie małe kulki ciasta
      zamrozić).

      Natłuszczoną blachę (ok. 25x30) wylepić ciastem z lodówki, nakłuć widelcem,
      podpiec (180 st., 5-7 min.), wyłożyć dżem, zetrzeć na tarce kakaowe ciasto,
      wyłożyć sztywno ubitą pianę z białek (z cukrem i sokiem cytrynowym), zetrzeć
      ostatnią jasną kulkę ciasta. Piec (ok. 45 min, 180 st.).
      • Gość: gonia Re: w Krakowie IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 01.06.05, 09:51
        Dzieki wszystkim za przypomnienie przepisu.
      • Gość: nika Re: w Krakowie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.06.05, 11:59
        tez robie w takim mniej wiecej proporcjach
        tylko ze nie podpiekam spodu i nie smaruje blachy
        tez wychodzi:)
    • Gość: limba Re: przepis na "skubanca" IP: *.mos.gov.pl 01.06.05, 11:50
      A ja poznałam to ciasto pod nazwami:
      kruszon,
      kruszonka,
      skubaniec,
      strzępiec,
      fuga,
      spleśniak,
      pleśniak
      a nawet nie wiem czemu : gagarin > czy od nazwiska kosmonauty, jeśli tak to
      dlaczego?
      Teraz doszła jeszcze jedna nazwa "drapaniec" - ciekawa kolekcja, jak na jedno
      ciasto!
      Pozdrawiam!
      • yfcia Re: przepis na "skubanca" 01.06.05, 11:56
        To ja jeszcze słyszałam "zapleśniak" i "piętrus":)Ale ja to nazywam "pleśniak".
        Mam też przepis na pleśniaka z serem. Daje się ciasto, masę serową, dżem lub
        owoce, pianę z białek i starte ciasto.
      • Gość: nadia Re: przepis na "skubanca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 12:03
        u mnie znane jako "rzucane" bo kawaleczki ciasta rozrzuca sie na pianie ;)
      • e_katt kiedy 01.06.05, 13:32
        zamawiałam w kawiarni owego "drapańca", nie miałam pojęcia czego się
        spodziewać, ale miła kelnerka objaśniła skład i wyjaśniło się, że zjem
        znajomego "pleśniaka" (tylko z nieco innym niż zazwyczaj farszem) --
        "drapaniec" jak wyżej napisałam - pycha był..
        pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka