Dodaj do ulubionych

"letni" makowiec?

IP: 212.244.54.* 05.06.05, 08:09
czy mozecie polecic mi przepis na makowca, ale zeby nie był on taki ciezki z
bakaliami jak sie piecze ne Boze Narodzenie. taki, zeby nadawał sie do
jedzenie przy takiej pogodzie jaką mamy w czerwcu?
Obserwuj wątek
    • Gość: beataaas Re: "letni" makowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 09:04
      A może teN;
      MAKOWIEC SZOGUN
      25 dkg maku (1,5 szkl)
      4 jajka
      1 szkl cukru pudru
      0,5 margaryny
      4 jabłka (75 dkg)
      5 łyżek kaszy manny
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      zapach waniliowy
      bakalie

      Mak sparzyć (lub zalać mlekiem, gotować 10 min i odstawić na 2
      godziny) i przekręcić 2 razy przez maszynkę. Jabłka utrzeć na grubej
      tarce. Mak połączyć z kaszą (surową), jabłkami, proszkiem i bakaliami. W
      osobnym naczyniu utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Następnie
      dodawać po łyżce masy makowej, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę
      i dodać do maku, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do prodiża wysmarowanego
      i mocno wysypanego bułką tartą. Upiec. Piec ok. 60 min. Jak ostygnie
      wierzch polać polewą lub roztopioną czekoladą.
    • Gość: g Re: "letni" makowiec? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 09:27
      babka makowo-kokosowa (przepis niewypróbowany)
      25 dag maku
      30 dag masła
      32 dag cukru
      cukier waniliowy
      sok i skórka z 1/2 cytryny
      6 jajek
      10 dag maki
      2 łyzeczki proszku do pieczenia
      2 białka
      12 dag wiórków kokosowych
      Mak zemleć na sucho.Masło utrzeć, dodać 20 dag cukru, cuk. waniliowy,skórkę,
      jajka, utrzeć.
      Wymieszać z mąką ,proszkiem i makiem.
      Piec 30 min w 175 st-keksówka 25 cm.
      Białka ubic z pozostałym cukrem,dosypac powoli wiórki i sok cytr.
      Ciasto wyjąć z piekarnika, naciąć wzdłuż na głebokośc 3 cm, przykryć piana
      kokosową, wstawić do piekarnika jeszcze na 40 min.
    • siostraheli a moze piegus? 06.06.05, 15:00
      1 szklamka maki
      1 szklanka maku
      1 szklanka cukru
      pol kostki masla (dawne pol czyli 12,5 dkg) roztopionego
      4 jaja
      1,5 lyzeczki proszku
      jesli sie komus nie chce ubijac jaj z cukrem i dodawac wszystkiego po kolei
      mozna zamieszac pare razy lyzka i tez wychodzi. Mozna wrzucic do tego kawalki
      owocow (nawet truskawek) albo rabarbaru. Piec 40 minut w 180 stopniach C.
    • Gość: g2 Re: "letni" makowiec? IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 06.06.05, 22:07
      Makowiec w cieście cytrynowym

      Ciasto
      30 dag mąki
      30 dag cukru
      18 dag masła
      6 jaj
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      sok i skorka z cytryny

      Masa
      30 dag maku
      3 jaja
      1 szkl. cukru pudru
      aromat migdalowy lub cukier waniliowy

      Mak zmielic i ugotowac. Utrzec 3 żółtka z cukrem, dodac aromat, mak i piane z
      3 bialek. Lekko wymieszac.

      Masło utrzec z cukrem i 6 żółtkami, Dodac skorke i sok z cytryny. Porcjami
      dodawac mąkę z proszkiem i nadal ucierac. Na koniec wmieszac w ciasto piane z 6
      białek. Na duzą tortownice lub blaszke wyłozyc połowe ciasta, na nie mase
      makową i znow ciasto. Piec ok. 50 min.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka