Dodaj do ulubionych

Kamienna czy warzona?

15.06.05, 15:35
Kiedyś słyszałam, że zdrowsza jest kamienna - nie pamiętam, dlaczego. Ale już
miałam dość użerania się z grubymi ziarnami, więc kupuję warzoną.
Jest jakaś różnica? Poza ziarnistością?

(Aha, kamienna nadaje się lepiej do peelingu do ciała, a warzona - do samej
twarzy :))
Obserwuj wątek
        • nchyb Re: Morska 16.06.05, 08:18
          Własnie chciałam to napisać. ja również w codziennej kuchni preferuję sól
          morską. Najchętniej gruboziarnistą, gdyż bardzo lubię sama ją sobie mielićna
          potrawę w młynku takim jak do pieprzu. Inna sprawa, że ta sól w Polscejest
          kilkukrotnie drższa od warzonej.
            • jagoda85 Re: Morska 16.06.05, 09:41
              Słuchajcie, może ja nie mam racji, ale tak na chłopski rozum, to nasza sól
              kamienna to chyba też jest morska. Bo przecież kiedyś na terenach Polski było
              morze. Wydaje mi się, że ona przynajmniej nie jest skażona.
              • nchyb Re: Morska 16.06.05, 10:30
                Co do skażenia, to teraz nie wiem, czy znajdziesz cokolwiek choćby minimalnie
                nie skażonego :-(

                Co do jej morskości - ona pewnie i była morska, ale przez czas jakiś
                skamieniała, więc się w kamienną zamieniła. W końcu węgiel to też było drewno,
                aż z czasem jakimś się w kamień zamieniło.

                A co to kosztowności - faktycznie - u siebie w markecie mogę kupić sól warzoną
                z ok. 50 gr za kilogram i morską zaok. 3,50 za pół kilograma. Różnica w cenie
                jest, podobnie ma się rzecz z tłuszczem: smalec za ok. 1 zł za kostkę i oliwa
                za min. 10-15 zł za litr. Różnica w cenie jest i dlatego każdy może wybrać sam.
    • jagoda85 Re: Kamienna czy warzona? 15.06.05, 18:39
      Zdecydowanie kamienna, ponieważ zawiera mnóstwo mikroelementów, których nie
      znajdziesz w soli warzonej. Kłopot z grubymi ziarnami można prosto rozwiązać.
      Trzeba sobie kupić młynek jak do pieprzu i problem z głowy. Ja właśnie tak
      robię. Używam tylko soli kamiennej. Wolałabym nawet taką ciemną jak była
      dawniej sól "Juliana", ale teraz już nie ma takiej w sprzedaży. Szczerze mówiąc
      nie wiem dlaczego.
    • qubraq Re: Kamienna czy warzona? 15.06.05, 20:32
      Biore z Klodawy kamienna gruboziarnista dostaje co jakis czas 5 kilo a poza tym
      wszystkie moje lampy solne sa z Klodawy! Jedna nawet wycieta w ogromnym niby-
      monokrysztale solnym - prawie przezroczystym, daje cudowne biale swiatło!
      Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka