Dodaj do ulubionych

przepis na polskie placki ziemniaczane

IP: *.eburwd1.vic.optusnet.com.au 24.06.05, 14:12
bardzo prosze o przepis
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: wersja podstawowa 24.06.05, 14:24
      Placki ziemniaczane
      danie dla 3-4 osób:
      1 kg ziemniaków , 3/4 szklanki mąki (są dwie szkoły dodające mąkę pszenną lub
      ziemniaczaną - sama wypróbuj) , 2 średniej wielkości cebule, sól, pieprz,
      ewentualnie inne przyprawy do ziemniaków, olej do smażenia .

      Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Następnie ścieramy cebulę - starta
      na grubej tarce będzie wyraźniejsza smakowo - i dodajemy do ziemniaków. Dodaemy
      mąkę. Mąki można wsypać nieco mniej lub nieco więcej - zależnie od gustu:
      placki mogą być bardziej ziemniaczane i kruche, lub bardziej mączne i zwięzłe.
      Następnie pieprz i sól.
      Rozgrzewamy olej na patelni (MOCNO!). Masę nakładamy na patelnię na skwierczący
      tłuszcz łyżką stołową, formując okrągłe, grube na niecały centymetr placki.
      Smażymy na patelni bez przykrycia z obu stron na złoty kolor wpadający w brąz.
    • Gość: j Re: przepis na polskie placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:24
      Ziemniaki obrac (okolo 1,5kg) , zetrzec na tarce( na miazge) , do tego utrzec
      jedna cebule .Mase wymieszac , dodajac cale jajko plus 3 lyzki maki pszennej ,
      sol , pieprz.Gdyby masa byla zbyt rzadka , dodac jeszcze lyzke maki. Rozgrzac
      olej , nakladac lyzka mase ziemniaczana , piec na zloty kolor z dwoch stron.
      To jest przepis na klasyczne placki ziemniaczane , moze dodawac np. tarta
      cukinie , kapuste kiszona , ale mi smakuja takie bez dodatkow.
    • edta_pietka Świetny przepis polecam 24.06.05, 14:47
      Placki ziemniaczane z farszem lub sosem grzybowym

      Farsz grzybowy:
      600 g świeżych grzybów: kurek, pieczarek, podgrzybków
      2 cebule
      1 łyżka masła
      3 łyżki dobrego oleju
      3 łyżki śmietany
      sól, pieprz
      ew. koperek
      Sos grzybowy:
      30 g suszonych grzybów – prawdziwków lub 200 g świeżych – prawdziwki, maślaki,
      podgrzybki itp.
      1 mała cebula
      1 łyżka mąki
      1 łyżka masła
      250 ml śmietany
      sól, pieprz
      ew. pół pęczka koperku

      Placki ziemniaczane możemy po zrobieniu odkładać w ciepłe miejsce, a następnie
      na połowie każdego placka kłaść nadzienie i przykrywać je drugą połową placka.
      Tak przygotowane placki podajemy z sosami, czy zestawami surówek, odpowiednimi
      do rodzaju nadzienia.
      Farsz grzybowy przyrządzamy w ten sposób, że grzyby najpierw dokładnie
      płuczemy, osączamy, a w przypadku podgrzybków, czy innych grzybów leśnych -
      obieramy. Grzyby drobno kroimy. Wyjątek stanowią kurki, które, jeśli są drobne,
      mogą być duszone w całości. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
      Podsmażamy cebule na oleju, dodajemy grzyby i razem dusimy. W przypadku
      pieczarek dusimy ok. 7–10 minut, a w przypadku innych grzybów trochę dłużej.
      Pod koniec duszenia dodajemy pieprz, sól, śmietanę i masło. Do kurek dobrze
      jest dorzucić trochę posiekanego koperku.
      Sos grzybowy: Suszone grzyby moczymy w niedużej ilości wody. Gotujemy je w tej
      wodzie aż do miękkości, z dodatkiem całej, małej i obranej cebuli. Następnie
      grzyby drobno siekamy. Wywarem – po usunięciu cebuli - rozprowadzamy łyżkę
      mąki, zagotowujemy, a gdy ostygnie dodajemy pokrojone grzyby, masło, sól i
      pieprz. Podobnie postępujemy ze świeżymi grzybami. Również gotujemy je w
      niewielkiej ilości wody z dodatkiem małej cebuli, którą potem usuwamy. Grzyby
      kroimy w paski. Podsmażamy łyżkę mąki z łyżką masła i zalewamy wywarem z
      grzybów. Łączymy z przyprawami, grzybami i śmietaną. Możemy dorzucić posiekany
      koperek.

      żródło: Strona Macieja Kuronia www.kuron.com.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka