Dodaj do ulubionych

potrzebuje przepis na gęś... powalający:D

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 00:48
Plizzzzzz bo obiecałem ze jutro zrobie gęś ale jeszcze nie mam pojęcia jaką... :/
stawiam piwo:D
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: potrzebuje przepis na gęś... powalający:D 29.06.05, 07:36
      Gęś po malajsku

      pół gęsi,
      cebula,
      sok z połowy cytryny,
      łyżka wiórków kokosowych,
      pół szklanki śmietany,
      4 banany,
      po pół łyżeczki do kawy zmielonego cynamonu, imbiru,
      goździków i kardamonu,
      łyżeczka curry,
      olej, pieprz, sól,

      Gęś oczyścić, umyć i osuszyć, podzielić na małe porcje.
      Natrzeć sokiem z cytryny, solą, zmielonym cynamonem, goździkami, imbirem i
      kardamonem. Odstawić na pół godziny. Olej rozgrać na patelni, obsmażyć porcje
      gęsi,
      dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu. Cebulę
      posiekać, podsmażyć i przełożyć do gęsi. Zalać wszystko
      śmietaną wymieszaną z curry i wiórkami kokosowymi.
      Miękkie mięso przełożyć na żaroodporny półmisek, obłożyć plasterkami bananów,
      zalać sosem z duszenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać około 15
      minut. Podawać z ryżem.

      Gęś po wiejsku z kapustę

      1 młoda gęś (3-4 kg)
      150 g wędzonego boczku
      100 g bekonu lub kiełbasy
      1 łyżka majeranku
      po 10 ziaren ziela angielskiego i jałowca
      2 listki laurowe
      sól, pieprz, ostra papryka
      500 g kiszonej kapusty
      1 cebula
      3 łyżki oleju
      Gęś umyć, osuszyć, odkroić szyję i skrzydła. Połowę ziaren zmiażdżyć. Tuszkę w
      środku i na zewnętrz natrzeć solą, pieprzem, roztartymi ziarnami, majerankiem,
      odstawić na co najmniej 2godz. Boczek i bekon pokroić w plastry. Kapustę
      posiekać. Cebula obrać, pokroić w kostka, dodać całe ziarna jałowca i ziela,
      listek. 2 łyżki oleju rozgrzać w brytfannie, obrumienić gęś, wstawić do
      piekarnika, piec 1 godz. polewając sosem z pieczenia. Boczek i bekon lekko
      zrumienić na patelni, wyjąć. Resztę oleju rozgrzać, krótko przesmażyć kapustę i
      cebulę. Boczek z bekonem i kapustę z cebulą włożyć do brytfanny z gęsią, piec
      jeszcze 20 min.

      Gęś faszerowana kasztanami
      400g kasztanów jadalnych, 1 gęś (ok. 5 kg), 2 jabłka, serce i wątroba z gęsi, 1
      bułka, 1 łyżka masła, 1 żółtko, 2 łyżki oleju, 3 łyżeczki soli, 1/8 l piwa, 1/8
      wytrawnego czerwonego wina, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1/4 łyżeczki oregano,
      1/4 łyżeczki estragonu.

      Kasztany naciąć ukośnie po zaokrąglonej stronie, włożyć do wrzącej, osolonej
      wody i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Ugotowane kasztany osączyć i
      ostudzić. Gęś nasolić. Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę. Oczyszczone serce
      i wątróbkę osuszyć i pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie
      odcisnąć. Podsmażone na maśle podroby wymieszać z jabłkiem, bułką, żółtkiem,
      solą i pokrojonymi w ósemkę kasztanami. Farsz doprawić oregano i estragonem.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Napełnić gęś farszem, otwór w brzuchu
      zaszyć nicią. Ułożyć gęś na ruszcie i polać ją olejem. Gęś piec przez 3-3,5
      godziny. Po połowie pieczenia przewrócić gęś na jeden bok i wlać na blachę 2
      filiżanki gorącej wody. Po 2 godzinach położyć gęś na grzbiecie i nakłuć
      wielokrotnie najgrubsze miejsca udek, aby wyciekł nadmiar tłuszczu. W czasie
      ostatnich 30 minut pieczenia pokropić gęś kilkakrotnie piwem. Upieczoną gęś
      pozostawić na ruszcie, w wyłączonym piekarniku, przez 20 minut. Tłuszcz z
      blachy rozprowadzić gorącą wodą, przelać do garnka, doprawić solą, pieprzem,
      oregano i czerwonym winem.


    • Gość: fizzo Re: potrzebuje przepis na gęś... powalający:D IP: *.devs.futuro.pl 29.06.05, 08:27
      kaczka duszona w kapuście

      1 1/2 kg kaczki
      1/2 kg bialej lub czerwonej kapusty
      1 cebula
      sol, pieprz i majeranek
      3 dag smalcu

      Kaczkę umyc, osuszyc i podzielic na porcje. Natrzec sola i majerankiem odstawic
      na godzine. cebule obrac, umyc, przekroic na wiartki a nastepnie pokroic w
      plasterki. na patelni rozgrzac troche tluszczu, wlozyc cebule lekko zrumienic.
      rozgrzac reszte tluszczu, obsmazyc mieso na rumiano, podlac woda, udusic.
      kapuste poszatkowac i ugotowac w otwartym garnku do miekkosci. gdy jest juz
      miekka, dodac cebule, doprawic sola i pieprzem. wlozyc kawalki kaczki, dusic
      razem ok. 5 min. Do kapusty mozna wlozyc cwiartki jablek i troche kminku.



      podam jeszcze pare nazw przepisow jak cos wyda ci sie ciekawe to podam przepis.

      kaczka z grzybami
      kaczka z brzoskwiniami
      kaczka z jablkami
      piers kaczki z pieczonymi jablkami
      piers kaczki z glazurowanymi cebulkami
      kaczka nadziewana suszonymi owocami
      kaczka z pomaranczami i likierem
      kaczka z pomaranczami
      kaczka z pomaranczami i ziolami
    • an20 Re: Gęś w pomarańczach 29.06.05, 11:22
      Polecam ges w pomaranczach wlasnie Kuronia. Robilam ja osobiscie na imieniny
      mamy i wszytkim smakowala i mnie osobisice tez. Smak + wyglad + eleganckie
      podanie = powali na kolana gosci :))))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka