Dodaj do ulubionych

Jaka jest wasza ulubiona zupa?

IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 21:48
Bo moja to rosół.
Obserwuj wątek
    • Gość: kluba1 Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? IP: *.we.client2.attbi.com 02.08.02, 21:57
      Gość portalu: Greg napisał(a):

      > Bo moja to rosół.
      Wiec znowu zaczynamy zupy ? Przewiduje, ze nastepne pytanie powinno byc :
      rosol z czym ?

      W zasadzie lubie wszystkie : rosol, pomidorowa , barszcz ukrainski, zwykly
      barszcz czysty z pasztecikami, grzybowa, krupnik, fasolowa , kartoflanka,
      ogorkowa, grochowke, jarzynowa, kalafiorowa , zupy mleczne(tez zupy chociaz
      sniadaniowe!) i wszystkie inne o ktorych juz pisalam ale najlepsza moim zdaniem
      jest zupa " smieciowka" czyli co w lodowce, to do gara !! Wychodza czasami
      bardzo dobre, niespodziewane kombinacje .
    • Gość: kluba1 Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? IP: *.we.client2.attbi.com 03.08.02, 00:08
      No wiec dalej : Gazpacho, rybna ( szczegolnie Bouillabaisse), chinskie takie
      jak egg drops albo war wonton, szczawiowa, zurek z biala kielbasa i
      ziemniaczkami z cebulka i skwarkami ( to juz poezja!!), grecka z cytryna .
      Brdzo lubie tez serwowana w meksykanskiej restauracji zupke jarzynowa, z
      fasolka, selerem lodygowym w kosteczke pocietym, jest tam rowniez cebulka,
      pietruszka ,marchewka , pomidory ( wszystko w kostke ), sama zupa ugotowana
      jest na malych, wielkosci troche wiekszych niz orzech laskowy , bardzo mozno
      przyprawionych pieprzem i papryka kuleczkach wolowych (?) a bardzo fajny smak
      daje tej zupie kilka kropli ze swiezej lime , ktore sie wciska do zupy po
      podaniu - nadaje to zupie wspanialy smak i aromat.
    • ewa93 Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? 03.08.02, 03:15
      Żurek z kiełbasą lub jajkiem, krupnik, krem ze szparagów (w sezonie na
      szparagi), jarzynowa śmieciowa, barszcz czerwony.
      Właściwie to w ogóle lubię zupy. Gotuję je chętnie i o każdej porze roku.
      Lubię, no z wyjątkiem botwinki oraz kremów z owoców z makaronem i śmietaną
      (fuj!).
    • Gość: ula Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.02, 09:19
      Ze względu na okoliczności i czas należy wspomnieć o zupie ogórkowej z
      zielonego ogórka.Jest dość smaczna i oryginalna.Można wielu gości mile
      zaskoczyć w przeciwieństwie do Klubowej grochówki w upalne lato.
      Przepisu nie podaję nie chcąc narazić się na ewentualne zarzuty niektórych
      forumowiczów,że ich pouczam.
      Przepis tej zupy jestem gotowa podać na czyjeś życzenie.
      • Gość: kluba1 Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? IP: *.we.client2.attbi.com 04.08.02, 16:05
        Gość portalu: ula napisał(a):

        > Ze względu na okoliczności i czas należy wspomnieć o zupie ogórkowej z
        > zielonego ogórka.Jest dość smaczna i oryginalna.Można wielu gości mile
        > zaskoczyć w przeciwieństwie do Klubowej grochówki w upalne lato.
        > Przepisu nie podaję nie chcąc narazić się na ewentualne zarzuty niektórych
        > forumowiczów,że ich pouczam.
        > Przepis tej zupy jestem gotowa podać na czyjeś życzenie.
        A kiedy grochowka byla zalecana na upalne lato przeze mnie ? Znowu objawy
        zlego funkcjonowania mozgu czy tez charakterek? Mozliwe, ze ci ogorka
        brak !!! :-))))))) To sie nawet robi zabawne !!!! Nie poprosze cie o przepis
        na zupe ogorkowa z zielonego ogorka - bylo ich juz dosyc duzo tutaj, ale gdybys
        miala przepis na zupe ogorkowa z czerwonego lub niebieskiego ogorka, to bardzo
        poprosze o przepis i ifo o ogorku !! :-))))))
      • quba Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? 06.08.02, 07:39
        Ulu, dlaczego nam dokuczasz?
        Wcale nie piszesz do nas po to, by nam coś podpowiedziec, podzielic sie
        przepisem, tylko, żeby komus dokopac?
        Czy naprawde tak bardzo Cie to cieszy i jest sensem Twego życia wyzłośliwianie
        się w każdych okolicznościach i we wszystkich wątkach ?
        Prosze, przemysl swoje wystąpienia.
        :)
        Pozdrawiam Cię.
      • aniutek Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? 04.08.02, 17:42
        a zacierkowa ze skwarkami ?

        a moze ktos zna przepis na tzw parzybrode/ pazibrode/- zupa z bialej kapusty z ziemniarami i
        boczkiem... jadlam gdzies kilka razy ale jak sie ja robi tylko sie domyslam a pycha byla, oj
        tak
          • aniutek Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? 04.08.02, 18:18
            Gość portalu: kluba1 napisał(a):

            > aniutek napisała:
            >
            > > a zacierkowa ze skwarkami ?
            > >
            > > a moze ktos zna przepis na tzw parzybrode/ pazibrode/- zupa z bialej kapus
            > ty
            > z
            > > ziemniarami i
            > > boczkiem... jadlam gdzies kilka razy ale jak sie ja robi tylko sie domys
            > lam
            > a
            > > pycha byla, oj
            > > tak
            > Nie znam zadnej !!! Prosze pprzepisy !!!


            no to sie zdziwilam ::)))))
            lecimy z zacierkowa
            gotujemy zupe kartoflanke - wloszczyzna, opalona cebula, sol i woda, kilo kartofli, ziele ang
            listek laurowy pieprz.
            jak ziemniory sa juz miekkie na talerz wsypujemy tak hmmm z kubek maki wbijamy do tego
            jajko i robimy zacierki - ja robie nozem- wytrawne babcie robily paluszkami hehehe-
            wsypujemy je do zupy w tzw miedzyczasie na patelnie smazymy boczek /lub slonine ;)/ z
            cebula - uwaga cebula ma zbrazowiec a boczek nie wiec trzeba go wylowic i wrzucic do
            zupy przed cebula. Jak sie zupa zagotuje z zzacierami, kurek skrecamy, czekamy az tluszcz
            na patelni przestygnie i lu do zupy i gotowe. My w domu doslownie bijemy sie o te zupe- jak
            Mama gotuje, wystepuje jako moje 1 zyczenie na przemian z krupnikiem heheheh
            Acha ja dodaje nieprzyzwoite ilosci koperku i natki : ) ) ) )
            • Gość: kluba1 Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? IP: *.we.client2.attbi.com 04.08.02, 20:04
              aniutek napisała:

              > Gość portalu: kluba1 napisał(a):
              >
              > > aniutek napisała:
              > >
              > > > a zacierkowa ze skwarkami ?
              > > >
              > > > a moze ktos zna przepis na tzw parzybrode/ pazibrode/- zupa z bialej
              > kapus
              > > ty
              > > z
              > > > ziemniarami i
              > > > boczkiem... jadlam gdzies kilka razy ale jak sie ja robi tylko sie
              > domys
              > > lam
              > > a
              > > > pycha byla, oj
              > > > tak
              > > Nie znam zadnej !!! Prosze pprzepisy !!!
              >
              >
              > no to sie zdziwilam ::)))))
              > lecimy z zacierkowa
              > gotujemy zupe kartoflanke - wloszczyzna, opalona cebula, sol i woda, kilo
              karto
              > fli, ziele ang
              > listek laurowy pieprz.
              > jak ziemniory sa juz miekkie na talerz wsypujemy tak hmmm z kubek maki
              wbijamy
              > do tego
              > jajko i robimy zacierki - ja robie nozem- wytrawne babcie robily paluszkami
              heh
              > ehe-
              > wsypujemy je do zupy w tzw miedzyczasie na patelnie smazymy boczek /lub
              slonine
              > ;)/ z
              > cebula - uwaga cebula ma zbrazowiec a boczek nie wiec trzeba go wylowic i
              wrzuc
              > ic do
              > zupy przed cebula. Jak sie zupa zagotuje z zzacierami, kurek skrecamy,
              czekamy
              > az tluszcz
              > na patelni przestygnie i lu do zupy i gotowe. My w domu doslownie bijemy sie
              o
              > te zupe- jak
              > Mama gotuje, wystepuje jako moje 1 zyczenie na przemian z krupnikiem heheheh
              > Acha ja dodaje nieprzyzwoite ilosci koperku i natki : ) ) ) )
              Aniutek , dzieki !!! U mnie w domu to byla kartoflanka z zacierkami !!!
              Uprzejmie donosze, ze zacierki umiem przepieknie palcami " zacierac" !!
              Nauczyla mnie tego lata temu babcia !! Zupa pycha, ta opalona cebula nadanie
              niesamowity smaczek . A zapach !!! Ja cie krece, u mnie upal, gotowac nie
              moge a tu takie wspanialosci wala jedna po drugiej !!!! :-))))
              • aniutek Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? 04.08.02, 20:25
                Gość portalu: kluba1 napisał(a):

                > Aniutek , dzieki !!! U mnie w domu to byla kartoflanka z zacierkami !!!
                > Uprzejmie donosze, ze zacierki umiem przepieknie palcami " zacierac" !!
                > Nauczyla mnie tego lata temu babcia !! Zupa pycha, ta opalona cebula nadanie
                > niesamowity smaczek . A zapach !!! Ja cie krece, u mnie upal, gotowac nie
                > moge a tu takie wspanialosci wala jedna po drugiej !!!! :-))))

                heheh cala przyjemnosc po mojej stronie :)
                u mnie zar sie z nieba leje, siedze w domu bom zaniemogla i bogom dziekuje za AC. w
                lodowce juz sie gryzie salatka z ziemniarow nieco upgrdnelam/ sorry za nowomowe../
                przepis dodajac groszek konsrwowy, pare kiszonych i konserwowych ogorkow no i
                oczywiscie peczek koperku. jest w wersji light pol na pol z jogurtem.
                bedzie bajka szoda tylko, ze nie moge Was zaprosic... tzn moge co niniejszym czynie ale
                jakby z realizacja bedzie krucho....
              • quba Re: parzybroda 06.08.02, 11:30
                Gość portalu: kluba1 napisaý(a):

                > aniutek napisała:
                >
                > > Gość portalu: kluba1 napisał(a):
                > >
                > > > aniutek napisała:
                > > >
                > > > > a zacierkowa ze skwarkami ?
                > > > >
                > > > > a moze ktos zna przepis na tzw parzybrode



                parzybroda


                Parzybroda


                Proste, szybkie danie. Nic w zasadzie oryginalnego, a takie smakowite!!!





                30 minut bardzo łatwe 4-6 danie tanie niesłychanie troszeczkę



                główka młodej kapusty
                kawałek boczku gotowanego - około 15 dag
                2 łyżki przecieru pomidorowego
                1 średniej wielkości cebula
                4-5 ziemniaków - około pół kilograma
                łyżka masła
                łyżka mąki
                sól
                pieprz
                szczypta cukru
                garść posiekanej natki pietruszki lub koperku


                Wszystkie składniki, które można pokroić, kroję w niezbyt małą kostkę.

                Zagotowuję 2 szklanki wody i wrzuciła kapustę, boczek, cebulę i ziemniaki. Gdy
                składniki osiągną stan twardości mnie zadawalający - nie powinny buć zbyt
                miękkie - raczek chrupkie, dodaję sól, pieprz, przecier pomidorowy i cukier.
                Masło roztapiam, dodaję mąkę i chwilę smażę, cały czs mieszając - do uzyskania
                lekko brązowego koloru.

                Zasmażkę dodaję do kapusty. Wszystko mieszam, sprawdzam, czy nie trzeba dodać
                jakijs przyprawy [jeśli brakuje, to oczywiście jej dodaje] i gotuję jeszcze
                chwilę na śrenim ogniu.

                Na talerzu potrawę posypuję dużą ilością posiekanej natki pietruszki lub
                koperku.

                Parzybroda świetnie się komponuje z pokuczajem.



                • quba Re: pokuczaj 06.08.02, 11:32
                  quba napisaý:

                  > Gość portalu: kluba1 napisaý(a):
                  >
                  > > aniutek napisała:
                  > >
                  > > > Gość portalu: kluba1 napisał(a):
                  > > >
                  > > > > aniutek napisała:
                  > > > >
                  > > > > > a zacierkowa ze skwarkami ?
                  > > > > >
                  > > > > > a moze ktos zna przepis na tzw parzybrode
                  >
                  >
                  >
                  > parzybroda
                  >
                  >
                  > Parzybroda
                  >
                  >
                  > Proste, szybkie danie. Nic w zasadzie oryginalnego, a takie smakowite!!!
                  >
                  >
                  >
                  >
                  >
                  > 30 minut bardzo łatwe 4-6 danie tanie niesłychanie troszeczkę
                  >
                  >
                  >
                  > główka młodej kapusty
                  > kawałek boczku gotowanego - około 15 dag
                  > 2 łyżki przecieru pomidorowego
                  > 1 średniej wielkości cebula
                  > 4-5 ziemniaków - około pół kilograma
                  > łyżka masła
                  > łyżka mąki
                  > sól
                  > pieprz
                  > szczypta cukru
                  > garść posiekanej natki pietruszki lub koperku
                  >
                  >
                  > Wszystkie składniki, które można pokroić, kroję w niezbyt małą kostkę.
                  >
                  > Zagotowuję 2 szklanki wody i wrzuciła kapustę, boczek, cebulę i ziemniaki.
                  Gdy
                  > składniki osiągną stan twardości mnie zadawalający - nie powinny buć zbyt
                  > miękkie - raczek chrupkie, dodaję sól, pieprz, przecier pomidorowy i cukier.
                  > Masło roztapiam, dodaję mąkę i chwilę smażę, cały czs mieszając - do
                  uzyskania
                  > lekko brązowego koloru.
                  >
                  > Zasmażkę dodaję do kapusty. Wszystko mieszam, sprawdzam, czy nie trzeba dodać
                  > jakijs przyprawy [jeśli brakuje, to oczywiście jej dodaje] i gotuję jeszcze
                  > chwilę na śrenim ogniu.
                  >
                  > Na talerzu potrawę posypuję dużą ilością posiekanej natki pietruszki lub
                  > koperku.
                  >
                  > Parzybroda świetnie się komponuje z pokuczajem.



                  Pokuczaj


                  Już nie dokuczaj! Zrób pokuczaj!





                  30 minut bardzo łatwe 4-6 potrawa niskobudżetowa mało kalorii



                  1/2 kg wieprzowiny od szynki
                  3 cebule
                  2 jajka
                  3 łyżki tartej bułki
                  smalec
                  pieprz i sól



                  Cebulę i mięso mielę w maszynce, dodaję jajko, sól i pieprz.
                  Wyrabiam chwilę i formuję dość duże kule, moczę w jajku i obtaczam w bułce.
                  W głębokim rondlu rozgrzewam smalec i na rozgrzany smalec wkładam kule.

                  Po usmażeniu podaję z parzybrodą.



            • quba Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? 12.08.02, 08:43
              aniutek napisała:

              > Gość portalu: kluba1 napisał(a):
              >
              > > aniutek napisała:
              > >
              > > > a zacierkowa ze skwarkami ?
              > > >
              > > > a moze ktos zna przepis na tzw parzybrode/ pazibrode/- zupa z bialej
              > kapus
              > > ty
              > > z
              > > > ziemniarami i
              > > > boczkiem... jadlam gdzies kilka razy ale jak sie ja robi tylko sie
              > domys
              > > lam
              > > a
              > > > pycha byla, oj
              > > > tak
              > > Nie znam zadnej !!! Prosze pprzepisy !!!
              >
              >
              > no to sie zdziwilam ::)))))
              > lecimy z zacierkowa
              > gotujemy zupe kartoflanke - wloszczyzna, opalona cebula, sol i woda, kilo
              karto
              > fli, ziele ang
              > listek laurowy pieprz.
              > jak ziemniory sa juz miekkie na talerz wsypujemy tak hmmm z kubek maki
              wbijamy
              > do tego
              > jajko i robimy zacierki - ja robie nozem- wytrawne babcie robily paluszkami
              heh
              > ehe-
              > wsypujemy je do zupy w tzw miedzyczasie na patelnie smazymy boczek /lub
              slonine
              > ;)/ z
              > cebula - uwaga cebula ma zbrazowiec a boczek nie wiec trzeba go wylowic i
              wrzuc
              > ic do
              > zupy przed cebula. Jak sie zupa zagotuje z zzacierami, kurek skrecamy,
              czekamy
              > az tluszcz
              > na patelni przestygnie i lu do zupy i gotowe. My w domu doslownie bijemy sie
              o
              > te zupe- jak
              > Mama gotuje, wystepuje jako moje 1 zyczenie na przemian z krupnikiem heheheh
              > Acha ja dodaje nieprzyzwoite ilosci koperku i natki : ) ) ) )



              słuchaj ! Twoja zupa zacierkowa jest rewelka! robiliśmy ja w piątek - ale byla
              tak pyszna, że dorabialismy ją jeszcze raz!
              teraz to będzie nasza ulubiona!!!
              pozdrowka
              :):)
    • Gość: ula Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.02, 23:04
      Na skutek odkrywania przez moją skromną osobę prawdziwego wnętrza samozwańczej
      wyroczni tego forum czyli Kluby,zaczyna Ona wykazywać duże odznaki
      zdenerwowania.Coraz częściej pokazuje znerwicowany śmiech i płodzi coraz więcej
      przepisów na zupy.Śmieje się z własnych powiedzonek,które uważa za logiczne i
      zabawne.Przypomina mnie to godnego pożałowania kawalarza,który śmieje się sam z
      opowiedzianego kawału.Połowa wątka o zupach jest już zajęta przez płodną Klubę.
      Nauka i doświadczenie ujawniły już dawno,że takie nerwowe zachowanie
      charakteryzuje kobiety niespełnione seksualnie.Dlatego Klubie nie wystarcza już
      zielony ogórek,dopomina się prawdziwego jak wiadomo koloru czerwonego.
      • aniutek do Uli z Krosna 04.08.02, 23:15
        Gość portalu: ula napisał(a):

        > Na skutek odkrywania przez moją skromną osobę prawdziwego wnętrza samozwańczej
        > wyroczni tego forum czyli Kluby,zaczyna Ona wykazywać duże odznaki
        > zdenerwowania.Coraz częściej pokazuje znerwicowany śmiech i płodzi coraz więcej
        >
        > przepisów na zupy.Śmieje się z własnych powiedzonek,które uważa za logiczne i
        > zabawne.Przypomina mnie to godnego pożałowania kawalarza,który śmieje się sam z
        >
        > opowiedzianego kawału.Połowa wątka o zupach jest już zajęta przez płodną Klubę.
        > Nauka i doświadczenie ujawniły już dawno,że takie nerwowe zachowanie
        > charakteryzuje kobiety niespełnione seksualnie.Dlatego Klubie nie wystarcza już
        >
        > zielony ogórek,dopomina się prawdziwego jak wiadomo koloru czerwonego.

        ani to smieszne ani inteligentne.

      • Gość: observator Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? IP: 213.76.128.* 05.08.02, 13:48
        Ula, ty nie jesteś normalna, jak Boga kocham!!!
        To jest forum KULINARNE!!! Nie sposób na demonstrowanie swojego braku kultury,
        obycia, dobrego smaku!!! I ty śmiesz pisać coś o dobrym wychowaniu, kulturze,
        szacunku dla innych!!!
        Kluba, nie czytaj tego co pisze ta wariatka, moim (i pewnie nie tylko) zdaniem
        twoje wypowiedzi są bardzo ciekawe, podrukowałam już kilkadziesiąt stron twoich
        przepisów! A ta osoba jest niespełna rozumu - jak znam życie za chwilę w
        odpowiedzi na mój post pojawi się wypowiedź Uli, w tonie urażonej niewinności
        będzie mnbie pouczać na temat dobrego wychowania. Żaden z postów do Uli,
        rzekomo tak obraźliwych i złośliwych nie może się równać z tym co nam tu Ula
        zaserwowała przed chwilą. Ula, tutaj sobie rozmawiają kulturalni, dobrze
        wychowani i przychylnie nastawieni do innych ludzie na poziomie - a ty niestety
        tego poziomu nie potrafisz trzymać. Więc na prawdę, dobrze Ci radzę, zmień
        forum, bo psujesz zabawę. Na prawdę, takiego prostactwa jakie ty
        zaprezentowałaś tutaj się nie spodziewałam!
      • quba Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? 06.08.02, 07:47
        Gość portalu: ula napisaý(a):

        > Na skutek odkrywania przez moją skromną osobę prawdziwego wnętrza
        samozwańczej
        > wyroczni tego forum czyli Kluby,zaczyna Ona wykazywać duże odznaki
        > zdenerwowania.Coraz częściej pokazuje znerwicowany śmiech i płodzi coraz
        więcej
        >
        > przepisów na zupy.Śmieje się z własnych powiedzonek,które uważa za logiczne i
        > zabawne.Przypomina mnie to godnego pożałowania kawalarza,który śmieje się sam
        z
        >
        > opowiedzianego kawału.Połowa wątka o zupach jest już zajęta przez płodną
        Klubę.
        > Nauka i doświadczenie ujawniły już dawno,że takie nerwowe zachowanie
        > charakteryzuje kobiety niespełnione seksualnie.Dlatego Klubie nie wystarcza
        już
        >
        > zielony ogórek,dopomina się prawdziwego jak wiadomo koloru czerwonego.


        a to juz jest zwykle chamstwo
      • aniutek Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? 05.08.02, 02:04
        kluba11 napisała:

        >
        > No to jeszcze jedna przypomne , dla uciechy : zupa ogonowa !!!
        heheheh Babcia mojej przyjaciolki czasem mnie nia czestowala brrrr oka tluszczu wielkosci
        talerza ale Babcia byla sroga i nija sie nie moglysmy wymigac.... duzo chleba i jakos poszlo
        • Gość: kluba1 Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? IP: *.we.client2.attbi.com 05.08.02, 02:28
          aniutek napisała:

          > kluba11 napisała:
          >
          > >
          > > No to jeszcze jedna przypomne , dla uciechy : zupa ogonowa !!!
          > heheheh Babcia mojej przyjaciolki czasem mnie nia czestowala brrrr oka
          tluszczu
          > wielkosci
          > talerza ale Babcia byla sroga i nija sie nie moglysmy wymigac.... duzo chleba
          i
          > jakos poszlo
          A to dlatego, ze ogony sa raczej tluste ( ale bardzo smaczne) wiec trzeba zupe
          zrobic dzien wczesniej, schlodzic loj zebrac i zostaje wtedy pyszna zupa.
      • Gość: ula Re: Jaka jest wasza ulubiona zupa? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.02, 11:48
        Zupa ogonowa to ciekawa propozycja.Tłustość zupy zależy od proporcji takich
        składników jak mięso i woda.Jeżeli nie połączę tłuszczu z węglowodanami
        [cukrami] to mojemu żołądkowi nić nie grozi,a organizm zostanie wzmocniony.
        Spróbuję ugotować i spożyć zupę z dodatkiem kromeczki razowo-żytniego
        chleba.Oczywiście bez ziemniaków bo o tych moja wnuczka Kasia mówi,że są dobre
        ale tylko dla prosiaczków.
        Jeżeli można to poproszę o pozostałe składniki zupy ogonowej ze szczególnym
        potraktowaniem przypraw.
    • Gość: Ada Zupy-kremy! IP: *.chello.pl 06.08.02, 13:35
      Ostatnio często mam ochotę na zupę krem. Łatwo się to robi i jest smaczne. Np.
      brokułowa: gotuję na rosołku (może być z kostki) 2 ziemniaczki, dodaję
      ugotowane osobno różyczki brokułów + sól + pieprz. Chłodzę, miksuję,
      podgrzewam. Dodaję śmietane oraz starty na tarce ser ementaler i płatki
      migdałowe! To dopiero rewelacja. Moi goście zazwyczaj nieźle się natrapią zanim
      dojdą co to jest. W ten sam sposób mozna robic krem z kalafiora, szparagów, etc.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka