Dodaj do ulubionych

Sałatki z ogórków do słoika.

06.07.05, 17:29
Moze macie jakieś sprawdzone przepisy dla żółtodziobów?
Obserwuj wątek
    • offtrendy Re: Sałatki z ogórków do słoika. 06.07.05, 17:44
      moje ulubione z czosnkiem i chili:
      2kg ogórków
      3 płaskie łyżeczki soli
      pokroić ze skórką, wymieszać, odstawić na 6 godz,
      wodę odlać do garnka, ogórki włożyć do słoików( 2/3 wysokości)
      do wody dodać:
      2 płaskie łyżeczki chili
      2 główki czosnku posiekanego drobno
      2,5 szkl cukru
      1,5 szl octu 10%
      8 łyżek oleju
      zagotować
      ogórki zalać gorącą zalewą, żeby były dobrze przykryte,
      zakręcić i pasteryzować 3-5 min

      polecam, ogórki są twardawe, ostrawe, prawie nie czuć słodyczy z cukru i nie
      wyczuwa się octu

      • offtrendy Re: Sałatki z ogórków do słoika. 06.07.05, 17:50
        2,5 kg ogórków zielonych pokroić ze skórką w plasterki
        0,5kg cebuli też
        0,5 kg marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
        1/3 (jedna trzecia)szkl octu 10%
        1 szkl oleju
        ogórki zmieszać z cebulą, marchewką, posolić do smaku,
        po kilku godzinach odlać wodę
        dodać olej i ocet
        nakładać do słoików, pasteryzować 15 min
        jeśli się nie zamknie słoik, co sprawdzać tylko po wystudzeniu
        można podgotować jeszcze raz tak ze 4 min

        powodzenia, pozdrawiam
    • jagoda85 Re: Sałatki z ogórków do słoika. 06.07.05, 18:09
      Sałatka jarzynowa z ogórkami.
      5 kg ogórków
      1/2 kg cebuli
      2 duże marchwie
      2 duże pietruszki
      2łyżki soli
      2 łyżki cukru
      1/2 szklanka octu 10%
      1 szklanka oliwy

      Ogórki pokroić jak na mizerię. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.
      wszystko włożyć do naczynia dodać sól, cukier, ocet i oliwę. Wymieszać, włożyć
      do słoików. Pasteryzować 4 minuty.

    • Gość: justanna55 Re: Sałatki z ogórków do słoika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 19:08
      4 kg ogórków pokroić w plasterki(razem ze skórką),40 dag cebuli pokroić w
      krążki dodać do ogórków,5 dużych główek czosnku podzielić na ząbki obrać
      pokroić na plasterki dodać do ogórków z cebulą.Posypać łyżką soli i dwoma
      łyżkami cukru -dokładnie wymieszać odstawić na 3-4 godziny.Następnie odlać do
      miski powstały płyn,do warzyw dodać szklankę octu i 3/4 szklanki oleju
      wymieszać.Spróbować -jeżeli mało soli lub cukru dosolić lub dosłodzić.Dodać
      płaską łyżkę mielonego pieprzu i 4-5 łyżek posiekanej zielonej
      pietruszki.Pakować do słoiczków typu "twist".Jeśli płynu jest mało dolać płyn
      wcześniej odcedzony.Pasteryzować 4-5 minut od momentu zagotowania się wody w
      garnku(na małym ogniu).Oczywiście warzywa są wcześniej umyte ale to chyba
      oczywiste.Smacznego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka