Dodaj do ulubionych

Niekiszona kapusta zasmażana

07.07.05, 23:27

Obserwuj wątek
      • bagatella Re: Niekiszona kapusta zasmażana 08.07.05, 00:26
        no to bagatella postara sie odpowiedziec, ale czy to ma byc taka mloda czy taka
        juz dojrzala kapusta? bo czas gotowania jest zdecydowanie rozny. ale tak bardzo
        ogolnie:
        kapuste, wiadomo, nalezy zszatkowac, jedni lubia drobno a drudzy grubo, posolic
        i odstawic, po czym wycisnac i wrzucic na posolony wrzatek z kminkiem, ja daje
        kostke drobiowa niestety, robie drobne skwareczki, ktore przesmazam z cebula i
        wrzucam do kapusty. dodaje troche cukru i octu bialego, moze byc jak
        najbardziej sok z cytryny. jesli to mloda kapusta to nie wymaga zbyt dlugiego
        gotowania. zasmazka, ja robie na suchej patelni, bez grama tluszczu, mieszam
        dosc czesto, a kiedy bedzie juz ladnie uprazona wywalam bezposrednio do kapusty
        energicznie mieszajac i prawie nigdy nie robia sie krupy. i duuuzo koperku na
        koniec i jesc ze smakiem
        • ampolion Re: Niekiszona kapusta zasmażana 08.07.05, 01:29
          Bardzo, bardzo! Wcale nie taka bagatelka.
          Niestety, u mnie w domu kapusta to kapusta, bezwiekowa. Spróbuję tak następnym
          razem bo zrobiłem po swojemu. Podgotowałem zszatkowaną kapustę na parze. W
          rądlu podsmażyłem pół skrojonej cebuli, dodałem kapustę, podlałem rosołem,
          przyprawiłem czymś tam (sekret) i udusiłem. Zaprawiłęm śmietaną i zagęściłem.
          Nawet dobre.
    • ba_nita Re: Niekiszona kapusta zasmażana 08.07.05, 00:13
      Młoda kapusta biała zasmażana

      70-80 dkg kapusty białej
      tłuszcz
      duża cebula
      łyżka mąki
      sól, pieprz i cukier
      czosnek i sok z cytryny do smaku
      Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować, usuwając
      głąb i grube "nerwy". Do tego dodać tłuszcz, zalać małą ilością wrzącej,
      osolonej wody z dodatkiem cukru i zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć
      przez chwilę i dalej gotować jak wcześniej. Cebulę obrać, opłukać drobno
      pokrajać, usmażyć, po czym wymieszać z mąką i zasmażyć nie rumieniąc. Następnie
      połączyć z kapustą, dusić przez kilka minut i doprawić.

      www.kuchnia.com.pl/DiD/jarz.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka