Dodaj do ulubionych

sycylia zostala poskromiona smietana, podzielcie s

10.07.05, 23:57
moj monsz juz od dluzszego czasu jest na tzw delegacji i ma grupe
sycylijczykow pod soba i stal sie chyba cud!
sycylijczycy pokochali i zaadoptowali na co dzien robione po naszemu
pomidory, czyli z cebula i w smietanie, i salate zielona tez w smietanie na
slodko kwasno, dzis inaczej sobie nie wyobrazaja tak polubili. a po moich
pierogach z mloda kapusta i skwareczkami to powiedzieli, ze nic lepszego
wszesniej nie jedli, choc sa wychowani na kuchni mammy wloskiej.

maly kroczek w polske, ale jaka satysfakcja!
Mieliscie tez kiedys takie przypadki, co by prawie ze radykalnie zmienic
gusta i smaki waszych zagranicznych przyjaciol? podzielcie sie opiniami
Obserwuj wątek
    • Gość: demini Re: Pierwszy raz słyszę, IP: 195.215.8.* 11.07.05, 00:28
      żeby pomidory nurzać w śmietanie i, że to nasze swojsko-polskie danie.
      • bagatella to uslyszysz teraz drugi raz 11.07.05, 00:48
        zlociutki, nigdy nie jadles/as pomidorow z cebula w talarki lub w piorka i
        wymieszane ze smietana? ale milo, ze zechciales napisac, cmok
        • kwiatek_leona Re: to uslyszysz teraz drugi raz 11.07.05, 01:56
          A u mnie czesto te plastry pomidora i cebuli spoczywaly na kawalku twarogu.
          Szczegolnie w piatki - smietana i twarog prosto z targu.

Z dziedziny zawojowania polska potrawa, moi amerykanscy przyjaciele tak sie
          uzaleznili od zupy grzybowej, ze zaczeli mi w zasadzie psuc cala przyjemnosc
          opracowywania menu. Kazda inna zupa konczyla sie komentarzami w stylu:
          pycha.....ale ta grzybowa ostatnim razem, to byla ho,ho! No i pierogi z miesem
          ze zwyklymi wulgarnymi skwarkami zawsze byly przyjmowane niezwykle
          entuzjastycznie.
          • bagatella Re: to uslyszysz teraz drugi raz 11.07.05, 02:02
            hoho i skad ja znam te problemy? i po co pokazywalismy im ta zupe grzybowa? to
            byl wielki blad, pozdrawiam serdecznie kwiatku
            • Gość: natalicja Re: to uslyszysz teraz drugi raz IP: *.autocom.pl 11.07.05, 23:33
              Podajcie w takim razie przepis na tę zupę. Sama sobie zrobię, tylko muszę wiedzieć jak:)
              • kwiatek_leona Re: to uslyszysz teraz drugi raz 12.07.05, 00:16
                Natalicjo,

W moim wypadku to po prostu stara dobra zupa z suszonych grzybow, jaka sie
                tradycyjnie je w Polsce na wigilie. Podaje "czysta", w filizankach. Caly wic
                polega na tym, ze tu gdzie mieszkam nie ma tradycji gotowania z grzybami
                suszonymi, smak jest wiec dla tubylca bardzo egzotyczny.

Ten link podaje dokladnie ten sam przepis, ktorego uzywam, z tym ze ja jescze
                dodaje ciut smietany. Aha, no i najczesciej oszukuje i korzystam z gotowego
                rosolu z puszki :)

www.nasza-gazetka.com/Menu_Polonia/POLSKA/KUCHNIA/SUPPEN.HTM
        • Gość: limonio Re: to uslyszysz teraz drugi raz - raczej wątpliwe IP: *.dsl.hstntx.swbell.net 12.07.05, 08:26
          To co wykonujesz to sałatka "na lenia". Nawet google nie ma ochoty na
          wyszukanie samych pomidorów w śmietanie tylko z cebulą. To jakiś wymysł na
          bardzo ubogo.
      • anlukas Re: Pierwszy raz słyszę, 12.07.05, 06:08
        chyba tu chodzi o sałatke z pomidorow cebuli i ogórków ze śmietaną.O samych
        pomidorach ze śmietaną nie słyszałem.Wariant tej sałatki to zamiast śmietant
        oliwa ocet winny i biały ser,można dodać papryke i świerze
        zioła(pietruszka,estragon,bazylia,koperek,seler,tymianek czy co tam kto lubi)
        • Gość: szadoka Re: Pierwszy raz słyszę, IP: 212.160.172.* 12.07.05, 09:10
          ale to juz rozpusta...
          w moim domu cale zycie jadalo sie wlasnie pomidory z cebulka i smietana.Obecnie
          w moim wlasnym smietany sie nie jada ale jogurt jak najbardziej...
          • vernalis1 Re: Pierwszy raz słyszę, 12.07.05, 09:44
            Ja pierwszy raz o tym,że pomidorki ze smietana sie jada, dowiedziałam się z 10
            lat temu jak byłam w Kijowie. I to jeszcze z taka bardzo gesta śmietana.. Mój
            mąz , który pochodzi z pilskiego też tak jada sałatke z pomidorów- on znów był
            mocno zdziwiony, że ja nie polewam smietanką. :) Co kraj to obyczaj :))
          • anlukas Re: Pierwszy raz słyszę, 12.07.05, 09:47
            pomidory tylko z cebulą octem winnym może być balsamico pieprzem solą oliwą i
            bazylą.
            • bagatella Re: Pierwszy raz słyszę, 12.07.05, 10:01
              dlaczego tylko? moze wytlumacz, bo ja np jak robie pomidory z bazylia to
              napewno bez cebuli, jakos mi nie pasuje, a ty tak. pomidory ze smiatana i
              cebula istnieja w kuchni polskiej od niepamietnych czasow, a to ze ty nie
              znasz, to coz ja na to moge?
              • Gość: jano Re: Pierwszy raz słyszę, IP: 209.150.98.* 12.07.05, 10:31
                bagatella napisała:

> pomidory ze smiatana i
                > cebula istnieja w kuchni polskiej od niepamietnych czasow, a to ze ty nie
                > znasz, to coz ja na to moge?
                Skoro od niepamiętnych czasó to wskaż źródło - kuchnia polska (wyd. 1935 r.) i
                książki Ćwierciakiewiczowej ( a mam ich kilka) o niczym takim nie wspominają.
                Te niepamiętne czasy to chyba lata osiemdziesiąte, nie mające zbyt wiele
                wspólnego z kuchnią polską. Owszem - śmietanę i pomidory można było dostać bez
                problemu. Trzymasz się kurczowo niczym nie popartej teorii broniąc niczym
                Rejtan czegoś co jest ubogą kuzynką sałatki z pomidorów w śmietanie.
              • anlukas Re: Pierwszy raz słyszę, 12.07.05, 11:29
                Z dawnych czasów znana mi jest sałatka z pomidorow cebuli ogórkow i śmietany
                przyprawiena sławnym pierzem ziołowym i octem (przewaga ogórków)spotykana na
                wschodzie kraju.Nieco podobny jest pieprz ziołowy firmy prymat w cenie 1 PLN.
              • malaszaramysz Re: Pierwszy raz słyszę, 12.07.05, 16:22
                Też to jadałam i nawet raz do roku jadam :-))))))))) Wydaje mi się,że to
                sałatka stara jak świat.:-)))))))))
    • Gość: ditka Re: sycylia zostala poskromiona smietana, podziel IP: 217.79.151.* 12.07.05, 11:56
      W moich rodzinnych stronach pomidor, cebula i śmietana (z dodatkiem pieprzu i
      soli :) było dość popularnym połączeniem :) i nikogo to nie dziwiło, chociaż
      bez śmietany i z octem również się tam je :)
    • janek53 Re: sycylia zostala poskromiona smietana, podziel 12.07.05, 12:17
      Bagatella ... wspanialy temat i ... wiele racji.

Zyjac prawie 20 lat poza Polska i gotujac tam gdzie jestem (szczegolnie polskie
      potrawy) stwierdzam, ze:

- przebojem bezdyskusyjnym jest zupa grzybowa (podaje ja z jajkiem na twardo
      pokrojonym w kostke) ... dodam, ze przygotowywalem ja w co najmniej 4 roznych
      kulturowo krajach (tez kulinarnie) i zawsze powtarzano talerz tej zupy;
      - na drugim miejscu .. tez zupa ale szczawiowa ... komentarz jak wyzej;
      - trzecie miejsce zajmuja pierogi z miesem;
      - czwarte golabki;
      - potrawka z kurczaka w smietanie;
      - ziemniaki tluczone (pure) ale z maslem, smietana, koprem i odrobina vinagre
      (jedli to bez dodatkow „tresciwych” jako niezalezne danie);
      - buraczki;
      - bigos (niestety nie zawsze mial powodzenie);
      - sledzie w smietanie (z cebula);
      - marchewka zasmazana;
      - schabowy (niestety jest na tym miejscu);
      - salatka z pomidorow i cebuli w zakwaszonej SMIETANIE i z odrobina pieprzu.

Kiedy tworzylem zestaw:

- sledz w smietanie – pierwsza przystawka;
      - zupa grzybowa – pierwsze danie;
      - schabowy + pure + buraczki – drugie danie;
      - galka lodow smietankowych na „dnie” z zageszczonego soku z wisni – deser;
      - kieliszek Zubrowki – „na trawienie” i pogaduszke ..

.... wyobrazcie sobie. Po tym wszystkim i prawie 3 godzinach, mowiono mi, ze
      wiekszego grzechu nie popelnili w zyciu.

Jezdzac troche zawsze zabieram ze soba suszone grzyby i sloik szczawiu (nie
      wspomne o piersiowce Zubrowki).
      • bir.ke janku swietny tekst 12.07.05, 13:44
        ja raz zrobilam zupe pieczarkowa z dodatkiem smietany kwasnej i serkow
        topionych, i uslyszalam od kolegi irlandczyka (milosnika zup pieczarkowych -
        notabene bardzo popularnych w irlandii), ze to najlepsza zupa jaka
        jadl.Podejrzewam, ze sekret tkwi wlasnie w kwasnej smietanie, tu niezbyt
        popularnej:)
    • bagatella Re: sycylia zostala poskromiona smietana, podziel 12.07.05, 13:47
      przeczytaj dobrze moj post, znajdziesz tam rowniez odpowiedz na tak nurtujace
      cie pytanie, ale milo, ze zechcialo ci sie napisac, cmok
    • marylka12 Re: sycylia zostala poskromiona smietana, podziel 12.07.05, 15:41
      rozmażyłam się jak to przeczytałam.... pomidory z cebulą i ze śmietaną do tego
      młode ziemniaki i koperek. Danie z mojego dzieciństwa serwowane przez Tate
      kiedy byliśmy na działce.... tak dawno nie jadłam takich pomidorów. Dzięki za
      przypomnienie o nich, takie proste a jakoś rzadko je robię.
      • buterfly5 Re: sycylia zostala poskromiona smietana, podziel 12.07.05, 15:59
        mniaaaam... ja też bardzo lubię pomidory ze śmietaną... Do obiadu a nawet do
        kanapek na kolację:-D
        Jeśli chodzi o cudzoziemców to rozkochałam ich w skrzydełkach z miodem a z
        typowo polskich przysmaków grzyby leśne w każdej postaci, buraczki zasmażane i
        polskie wędliny:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka