Dodaj do ulubionych

co z czarnej porzeczki?

IP: *.nowiny.net 12.07.05, 22:00
kupiłam dziś kilo porzeczek, ale nie bardzo wiem co z nimi zrobić. Macie
jakieś pomysły na coś dobrego?
Obserwuj wątek
    • jarek_zielona_pietruszka Re: co z czarnej porzeczki? 12.07.05, 22:04
      zagotować, aż puszczą sok i miąższ ostudzić przetrzeć przez sito dodać cukru ale
      niezbyt dużo, tak żeby było lekko kwaskowe zagotować odszumować gorące wlać do
      wyparzonych słoiczków odrócić do góry dnem. doskonałe do placków ziemniaczanyck
      czy do chleba.pozdrawiam
    • Gość: RED przepis na cassis - nie sprawdzony IP: 193.0.117.* 13.07.05, 11:02
      kto podejmie rękawicę?

      Double the sugar for Crème de Cassis. You can divide this recipe and make half
      cassis and half crème de cassis. Crème de cassis is commercially made with
      brandy, but it is also delicious made with vodka. Save strained fruits for
      desserts.

      1 cup water
      1 cup dried currants or raisins [see notes for fresh]
      2 cups vodka or brandy
      3/4 cup sugar syrup
      Boil 1 cup water. Add dried currants or raisins. Cover, turn off head and let
      currants plump in hot water for about 5 minutes. Drain off water.

      [I expect, if you've got fresh currants, you can ignore the above and start
      here, since your berries are already plump. However my instinct says to crush
      them.]

      Place currants and alcohol in a tightly closed jar and steep for 1 week. Shake
      jar occasionally during steeping. Strain and filter. Add enough sugar syrup for
      cassis, or more for crème de cassis, to your taste. Mature for 2 weeks.



      --------------------------------------------------------------------------------
      Units of measurement (unless stated otherwise)

      1 cup = 8 ounces = 236ml
      1 quart = 32 ounces = 944ml

      1 tbsp (tablespoon) = 1/2 ounce = 15ml
      1 fifth = 25.6 ounces = 750ml
      1 tsp (teaspoon) = 1/6 ounce = 5ml
      1 pint = 16 ounces = 472ml

        • jagoda85 Re: co z czarnej porzeczki? 20.07.05, 10:27
          Jak będziesz robić z agrestu lub malin, to po zmiksowaniu przetrzyj przez
          sitko, to nie bedzie pesteczek, chyba, że lubisz pesteczki agrestu i malin, to
          ok. Z agerstu i innych owoców daje się objętościowo tyle cukru i jest masy
          owocowej po zmiksowaniu i wtedy nie trzeba pasteryzować, ale ponieważ ja
          mieszkam w bloku i mam ciepłą piwnicę to pasteryzuję, tak dla bezpieczeństwa
          Przyznam szczerze, że jak dla mnie to jest trochę za słodkie. Owoce robione w
          ten sposób to są właściwie galaretki na surowo. Zimą sprawdzają się superowo.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka