Gość: Lilii IP: *.nowiny.net 12.07.05, 22:00 kupiłam dziś kilo porzeczek, ale nie bardzo wiem co z nimi zrobić. Macie jakieś pomysły na coś dobrego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek_zielona_pietruszka Re: co z czarnej porzeczki? 12.07.05, 22:04 zagotować, aż puszczą sok i miąższ ostudzić przetrzeć przez sito dodać cukru ale niezbyt dużo, tak żeby było lekko kwaskowe zagotować odszumować gorące wlać do wyparzonych słoiczków odrócić do góry dnem. doskonałe do placków ziemniaczanyck czy do chleba.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: co z czarnej porzeczki? 13.07.05, 10:17 Ha! ale czy to da się zrobić we własnym zakresie? Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Re: co z czarnej porzeczki? 13.07.05, 09:26 * nalewka * dżem (kwaskowy, więc nie tylko w słodkich, ale i wytrawnych zestawieniach) * sok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED przepis na cassis - nie sprawdzony IP: 193.0.117.* 13.07.05, 11:02 kto podejmie rękawicę? Double the sugar for Crème de Cassis. You can divide this recipe and make half cassis and half crème de cassis. Crème de cassis is commercially made with brandy, but it is also delicious made with vodka. Save strained fruits for desserts. 1 cup water 1 cup dried currants or raisins [see notes for fresh] 2 cups vodka or brandy 3/4 cup sugar syrup Boil 1 cup water. Add dried currants or raisins. Cover, turn off head and let currants plump in hot water for about 5 minutes. Drain off water. [I expect, if you've got fresh currants, you can ignore the above and start here, since your berries are already plump. However my instinct says to crush them.] Place currants and alcohol in a tightly closed jar and steep for 1 week. Shake jar occasionally during steeping. Strain and filter. Add enough sugar syrup for cassis, or more for crème de cassis, to your taste. Mature for 2 weeks. -------------------------------------------------------------------------------- Units of measurement (unless stated otherwise) 1 cup = 8 ounces = 236ml 1 quart = 32 ounces = 944ml 1 tbsp (tablespoon) = 1/2 ounce = 15ml 1 fifth = 25.6 ounces = 750ml 1 tsp (teaspoon) = 1/6 ounce = 5ml 1 pint = 16 ounces = 472ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilii Re: przepis na cassis - nie sprawdzony IP: *.nowiny.net 13.07.05, 12:00 a nie mógłbyś podać tego przepisu w języku polskim? Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: przepis na cassis - nie sprawdzony 13.07.05, 12:20 www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=4715 znalazłam coś takiego.... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: co z czarnej porzeczki? 13.07.05, 13:13 Wspaniały dżem. Oczyszczone porzeczki zmiksować, dodać cukru do smaku i zapasteryzować, pełen witamin i przepyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
charl75 Re: co z czarnej porzeczki? 20.07.05, 08:53 WLasnie zrobilam wedlug Twojego pomyslu, przez chwile bylo mi tylko szkoda tych calych porzeczek, ale moze jeszcze jak uzbieram troche agrestu to tez przetestuje ten sposob:) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: co z czarnej porzeczki? 20.07.05, 10:27 Jak będziesz robić z agrestu lub malin, to po zmiksowaniu przetrzyj przez sitko, to nie bedzie pesteczek, chyba, że lubisz pesteczki agrestu i malin, to ok. Z agerstu i innych owoców daje się objętościowo tyle cukru i jest masy owocowej po zmiksowaniu i wtedy nie trzeba pasteryzować, ale ponieważ ja mieszkam w bloku i mam ciepłą piwnicę to pasteryzuję, tak dla bezpieczeństwa Przyznam szczerze, że jak dla mnie to jest trochę za słodkie. Owoce robione w ten sposób to są właściwie galaretki na surowo. Zimą sprawdzają się superowo. Odpowiedz Link Zgłoś