Dodaj do ulubionych

Kto ma przepis na WZ-kę?

IP: *.man.polbox.pl 22.07.05, 12:39
Obserwuj wątek
    • rezurekcja przepis 22.07.05, 13:44
      1.
      www.se.com.pl/se/index.jsp?place=clientViewFormula&layout=kitchen&page=view&idformula=1255&forum_id=20555
      2004-05-11
      Wuzetka z bitą śmietaną
      Poziom trudności: 1
      Składniki:
      3 szklanki mąki
      1 szklanka cukru
      4 jajka
      2 łyżki kawy naturalnej
      2 łyżki kakao
      3/4 szklanki oleju
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      1,5 łyżeczki sody
      bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania dużej tortownicy

      Do przełożenia ciasta:
      0,5 l śmietany kremówki
      2 łyżki cukru pudru
      Opis wykonania:
      Wszystko ucieramy mikserem.Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, kawęnaturalną
      zaparzona wcześniej w 1 szklance wody iostudzoną, bez fusów. Następnie dodajemy
      kakao, olej, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu
      (najlepiej nadrugi dzień) przekrajamy na trzy części,przekładamy ubitą śmietaną.
      Jeszcze smaczniejszejest, gdy ciasto nasączymy ponczem z dwiemałyżkami alkoholu.

      Bardzo szybkie i tanie ciasto, wszystkie składniki są od razu ucierane. Naprawdę
      "palce lizać". Dużo koleżanek wzięło ode mnie przepis i są zachwycone. Ciasto
      można wykonać w formie tortu - wspaniały upominek urodzinowy lub imieninowy.
      Autorem przepisu jest Ewa Padzik


      2. www.kobieta.byc.pl/articles.php?did=36&rid=15


      wuzetka

      Składniki
      biszkopt:
      6 jajek
      1 szklanka cukru
      niepełna szklanka maki ziemniaczanej + 2 łyzki maki tortowej + 1 łyżka proszku
      do pieczenia
      2 łyżki kakao
      krem:
      30 dkg. białego sera zmielonego
      0,5 szklanki cukru pudru
      1 galaretka cytrynowa (rozpuścić w 300 ml wody)
      ubić 0,5 litra śmietany kremówki
      mleczna czekolada

      Sposób przygotowania
      rozdzielic jajka na białko i zoltko. Najpierw ubijamy piane z białek potem
      powoli dosypujemy cukru, a nastepnie powoli dodajemy zoltka. Nastepnie przez
      sitko dodajemy sypkie rzeczy ( zmieszne: make ziemniaczana, make tortowa,
      proszekdo pieczenia i kakao w wyzej podanych ilosciach) i mieszamy łopadką. Na
      blache wysmarowna tłuszczem i wyłozona papierem sniadaniowym wylewamy cisto i
      trzymamy ok 45 min w nagrzanym piekarniku.
      nastepnie ubijamy bita smietane potem cukier puder, nastepnie dodajemy do niej
      zmielony ser powoli ubijajac mikserem i lekko stegnieta galaretke.
      kroimy biszkopt na pol przekladamy go polowa masy, potem przykrywamy go druga
      polowka biszkoptu i na wierzchu rowniez smarujemy masa. na koniec scieramy
      mleczna czekolade na wierzch i placek wstawiamy koniecznie do lodowki.

      Czas przyrządzania potrawy
      ok 60 min

      Ilość porcji
      cala rodzinka najedzona do syta
    • rezurekcja oraz 22.07.05, 13:49
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23525217&v=2&s=0
      tudziez


      Re: Co to za ciasto???
      Autor: Gość: bajeczka04 IP: *.303.krakow.pl
      Data: 09.04.2005 08:29

      + dodaj do ulubionych wątków

      skasujcie post

      + odpowiedz cytując + odpowiedz
      Greglis, chyba ma ma przepis na ciasto, którego szukasz. Ten przepis pochodzi
      ze starego forum na "MniamMniam", autorem jest a_niusia:

      Biszkopt-5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki,płaska łyżeczka proszku
      do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puch (powinny co najmniej podwoić
      objętośc), dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już tylko
      delikatnie wymieszać całośc. Ciasto wylać na tradycyjną, prostokątną dużą
      blaszkę (wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką) i piec około 30 minut w temp.
      160 stopni (ciasto należy włożyć do lekko nagrzanego piekarnika).
      Masa-1i 1/2 szklanki kaszy manny (surowej) zalać szklanką wódki-ma tak postać
      co najmniej godzinę, więc najlepiej tą czynność wykonać jeszcze przed zabraniem
      się za ciasto. Jedną kostkę masła utrzeć na puch z niepełną szklanką cukru
      pudru, potem stopniowo dodać nasączoną kaszę na przemian z wiórkami kokosowymi
      (200 gr.). Na koniec dodać sporą garść posiekanych drobno orzechów włoskich
      (ilość zależy od upodobań).
      Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć lekko wodą z cytryną i cukrem, na to
      wyłożyć pijaną masę, a na wierzch zrobić esy floresy z polewy czekoladowej.
      Włożyć do lodówki, aby ciasto się ochłodziło.

      Ja wprawdzie tego ciasta jeszcze nie piekłam, ale a_niusia zapewnia, że ciasto
      zawsze wychodzi, jest naprawdę godne polecenia i proste w wykonaniu. :-)
      Pozdrawiam! bajeczka04

      z watku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22436166&a=22525636
    • goskaa.l Re: Kto ma przepis na WZ-kę? 08.08.05, 07:29
      Podaję przepis oryginalny z cukierni "Orbisu" (z czasu, kiedy to ciastko
      powstało:

      CIASTO:
      - 2 jaja
      - 1,5 szkl. cukru
      - 1 szkl. mleka
      - 2 łyżki powideł lub kwaśnego dżemu
      - szczypta soli
      Powyższe składniki rozetrzeć (w makutrze lub mikserem)
      Dodać:
      - 2,5 szkl. mąki wymieszanej z 2łyżeczkami (płaskimi) sody do pieczenia
      - 2 łyżki kakao
      Wymieszać., dodać 0,5 szklanki oleju i zapach rumowy
      Piec ok. 50 minut w temperaturze 150 - 160 stopni.

      KREM:
      3/4 pojemniczka lekko rozmiękłego masła roślinnego zmiksować albo utrzeć z
      pojemniczkiem serka homogenizowanego (masło roślinne i serek były wtedy w
      opakowaniach 250 g). Dodać 7 łyżek cukru-pudru. Gdyby mikser nie chciał
      zmiksować, mozna dodać 1-2 łyżki smietany lub mleka.
      Utarty krem włożyć do lodówki, aby trochę stwardniał.

      POLEWA:
      - 125 g masła
      - 0,75 szkl. cukru-pudru
      - 2 łyżki kakao (najlepsze b. ciemne)
      - 2-3 łyżki wody
      Rozgrzać na małym gazie, mieszając. Po zdjęciu z ognia studzić mieszając aż
      osiągnie odpowiednią konsystencję (tej nie umiem niestety podać słownie - jeśli
      będzie zbyt rzadka, spłynie z ciasta, jeśli zbyt twarda, nie da się ładnie
      rozsmarować.

      Przekrojony placek posmarować grubo kremem i polać polewą.
    • Gość: bajeczka04 Re: Kto ma przepis na WZ-kę? IP: *.303.krakow.pl 08.08.05, 20:28
      Moja mama robi pyszną Wuzetkę z tego przepisu:
      Krem:
      1/2 kostki masła roślinnego lub śmietankowego utrzeć z 10 dag cukru i z 2
      jajkami. Dosypywać powoli 25 dag mąki, dokładnie wymieszać, dodać do tego 1/2
      słoika powideł lub dżemu z czarnej porzeczki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki
      kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
      Następnie wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, blachę. Piec w
      180 stopniach około 1/2 godziny. Wyjąć i ostudzić.
      Krem:
      Kostkę margaryny, utrzeć z 20 dag cukru pudru, dodając stopniowo w trakcie
      ucierania, szklankę kefiru. Ucierać tak długo, aż uzyska się puszystą masę.
      Dodać łyżeczkę soku z cytryny.
      Polewa:
      2-3 łyżki margaryny rozpuszczamy w rondelku, dodajemy 2 łyżki mleka, 1/2
      szklanki cukru pudru i 2 łyżki kakao-wszystkie składadniki dokładnie wymieszać
      i zagotować. Ciasto przekroić na dwie części, przełożyć kremem (pozostawić
      część kremu do dekoracji). Rozpuścić polewę na wierzchu ciasta, udekorować i
      ostudzić.

      Ta Wuzetka jest bardzo smaczna, ładnie się prezentuje, bardzo prosta w
      wykonaniu i zawsze się udaje! Polecam! :-)
      Pozdrawiam! bajeczka04

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka