rezurekcja przepis 22.07.05, 13:44 1. www.se.com.pl/se/index.jsp?place=clientViewFormula&layout=kitchen&page=view&idformula=1255&forum_id=20555 2004-05-11 Wuzetka z bitą śmietaną Poziom trudności: 1 Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kawy naturalnej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania dużej tortownicy Do przełożenia ciasta: 0,5 l śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Opis wykonania: Wszystko ucieramy mikserem.Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, kawęnaturalną zaparzona wcześniej w 1 szklance wody iostudzoną, bez fusów. Następnie dodajemy kakao, olej, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu (najlepiej nadrugi dzień) przekrajamy na trzy części,przekładamy ubitą śmietaną. Jeszcze smaczniejszejest, gdy ciasto nasączymy ponczem z dwiemałyżkami alkoholu. Bardzo szybkie i tanie ciasto, wszystkie składniki są od razu ucierane. Naprawdę "palce lizać". Dużo koleżanek wzięło ode mnie przepis i są zachwycone. Ciasto można wykonać w formie tortu - wspaniały upominek urodzinowy lub imieninowy. Autorem przepisu jest Ewa Padzik 2. www.kobieta.byc.pl/articles.php?did=36&rid=15 wuzetka Składniki biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru niepełna szklanka maki ziemniaczanej + 2 łyzki maki tortowej + 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem: 30 dkg. białego sera zmielonego 0,5 szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa (rozpuścić w 300 ml wody) ubić 0,5 litra śmietany kremówki mleczna czekolada Sposób przygotowania rozdzielic jajka na białko i zoltko. Najpierw ubijamy piane z białek potem powoli dosypujemy cukru, a nastepnie powoli dodajemy zoltka. Nastepnie przez sitko dodajemy sypkie rzeczy ( zmieszne: make ziemniaczana, make tortowa, proszekdo pieczenia i kakao w wyzej podanych ilosciach) i mieszamy łopadką. Na blache wysmarowna tłuszczem i wyłozona papierem sniadaniowym wylewamy cisto i trzymamy ok 45 min w nagrzanym piekarniku. nastepnie ubijamy bita smietane potem cukier puder, nastepnie dodajemy do niej zmielony ser powoli ubijajac mikserem i lekko stegnieta galaretke. kroimy biszkopt na pol przekladamy go polowa masy, potem przykrywamy go druga polowka biszkoptu i na wierzchu rowniez smarujemy masa. na koniec scieramy mleczna czekolade na wierzch i placek wstawiamy koniecznie do lodowki. Czas przyrządzania potrawy ok 60 min Ilość porcji cala rodzinka najedzona do syta Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja oraz 22.07.05, 13:49 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23525217&v=2&s=0 tudziez Re: Co to za ciasto??? Autor: Gość: bajeczka04 IP: *.303.krakow.pl Data: 09.04.2005 08:29 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz cytując + odpowiedz Greglis, chyba ma ma przepis na ciasto, którego szukasz. Ten przepis pochodzi ze starego forum na "MniamMniam", autorem jest a_niusia: Biszkopt-5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki,płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puch (powinny co najmniej podwoić objętośc), dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już tylko delikatnie wymieszać całośc. Ciasto wylać na tradycyjną, prostokątną dużą blaszkę (wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką) i piec około 30 minut w temp. 160 stopni (ciasto należy włożyć do lekko nagrzanego piekarnika). Masa-1i 1/2 szklanki kaszy manny (surowej) zalać szklanką wódki-ma tak postać co najmniej godzinę, więc najlepiej tą czynność wykonać jeszcze przed zabraniem się za ciasto. Jedną kostkę masła utrzeć na puch z niepełną szklanką cukru pudru, potem stopniowo dodać nasączoną kaszę na przemian z wiórkami kokosowymi (200 gr.). Na koniec dodać sporą garść posiekanych drobno orzechów włoskich (ilość zależy od upodobań). Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć lekko wodą z cytryną i cukrem, na to wyłożyć pijaną masę, a na wierzch zrobić esy floresy z polewy czekoladowej. Włożyć do lodówki, aby ciasto się ochłodziło. Ja wprawdzie tego ciasta jeszcze nie piekłam, ale a_niusia zapewnia, że ciasto zawsze wychodzi, jest naprawdę godne polecenia i proste w wykonaniu. :-) Pozdrawiam! bajeczka04 z watku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22436166&a=22525636 Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka_88 Re: Kto ma przepis na WZ-kę? 22.07.05, 13:50 ja kiedyś kupiłam WZ dr.Oetkera, robiło się ją łatwo i nawet była dobra :-} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch Re: Kto ma przepis na WZ-kę? IP: *.man.polbox.pl 22.07.05, 14:01 Wielkie dzięki! Zrobię przez weekend. Ale nie Oetkera. Mam za duży opór przez prefabrykatami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kto ma przepis na WZ-kę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 10:27 udało się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: Kto ma przepis na WZ-kę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 10:30 zrobiłam wczoraj na małe mini-party - no i nawet wyszło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
goskaa.l Re: Kto ma przepis na WZ-kę? 08.08.05, 07:29 Podaję przepis oryginalny z cukierni "Orbisu" (z czasu, kiedy to ciastko powstało: CIASTO: - 2 jaja - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mleka - 2 łyżki powideł lub kwaśnego dżemu - szczypta soli Powyższe składniki rozetrzeć (w makutrze lub mikserem) Dodać: - 2,5 szkl. mąki wymieszanej z 2łyżeczkami (płaskimi) sody do pieczenia - 2 łyżki kakao Wymieszać., dodać 0,5 szklanki oleju i zapach rumowy Piec ok. 50 minut w temperaturze 150 - 160 stopni. KREM: 3/4 pojemniczka lekko rozmiękłego masła roślinnego zmiksować albo utrzeć z pojemniczkiem serka homogenizowanego (masło roślinne i serek były wtedy w opakowaniach 250 g). Dodać 7 łyżek cukru-pudru. Gdyby mikser nie chciał zmiksować, mozna dodać 1-2 łyżki smietany lub mleka. Utarty krem włożyć do lodówki, aby trochę stwardniał. POLEWA: - 125 g masła - 0,75 szkl. cukru-pudru - 2 łyżki kakao (najlepsze b. ciemne) - 2-3 łyżki wody Rozgrzać na małym gazie, mieszając. Po zdjęciu z ognia studzić mieszając aż osiągnie odpowiednią konsystencję (tej nie umiem niestety podać słownie - jeśli będzie zbyt rzadka, spłynie z ciasta, jeśli zbyt twarda, nie da się ładnie rozsmarować. Przekrojony placek posmarować grubo kremem i polać polewą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Kto ma przepis na WZ-kę? IP: *.303.krakow.pl 08.08.05, 20:28 Moja mama robi pyszną Wuzetkę z tego przepisu: Krem: 1/2 kostki masła roślinnego lub śmietankowego utrzeć z 10 dag cukru i z 2 jajkami. Dosypywać powoli 25 dag mąki, dokładnie wymieszać, dodać do tego 1/2 słoika powideł lub dżemu z czarnej porzeczki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Następnie wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, blachę. Piec w 180 stopniach około 1/2 godziny. Wyjąć i ostudzić. Krem: Kostkę margaryny, utrzeć z 20 dag cukru pudru, dodając stopniowo w trakcie ucierania, szklankę kefiru. Ucierać tak długo, aż uzyska się puszystą masę. Dodać łyżeczkę soku z cytryny. Polewa: 2-3 łyżki margaryny rozpuszczamy w rondelku, dodajemy 2 łyżki mleka, 1/2 szklanki cukru pudru i 2 łyżki kakao-wszystkie składadniki dokładnie wymieszać i zagotować. Ciasto przekroić na dwie części, przełożyć kremem (pozostawić część kremu do dekoracji). Rozpuścić polewę na wierzchu ciasta, udekorować i ostudzić. Ta Wuzetka jest bardzo smaczna, ładnie się prezentuje, bardzo prosta w wykonaniu i zawsze się udaje! Polecam! :-) Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś