Dodaj do ulubionych

Ogórki kiszone-sól jodowana?

26.07.05, 22:53
Spotykam się z różnymi opiniami jaką sól stosować
do kiszonych ogórków.Czy dawać zwykłą tzn.niejodowaną czy może
być sól jodowana.Jakiej używacie?
Obserwuj wątek
    • brunosch sol do ogorkow 26.07.05, 23:02
      normalna, taka z kazdego sklepu. 7dag na litr wrzatku
      • siostraheli Re: sol do ogorkow 27.07.05, 00:38
        niejodowana oczywiscie. Mozna kupic gruba sol niejodowana, nawet z napism: do
        kiszenia ogorkow i z przepisem na opakowaniu. Z jodowana jest loteria - czasem
        wychodzi a czasem nie.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 27.07.05, 01:20
      oczywiście kłodawska NIEJODOWANA UWAGA JEST JUŻ KŁODAWSKA JODOWANA taka w
      zielono=żółtych torbach plastikowych po 3 kg na tylnej ściance torby jest nawet
      przepis na kiszenie ogórków. zawsze jak stosowałem sól jodowaną i ogórki kupne
      to wychodziło niewiadomoco czyli gnój. od kilku lat stosujemy z żoną sól
      niejodowaną i ogórki mamy twarde i jędrne, utrzymują się bardzo długo, mamy
      jeszcze z zeszłego roku, ale jak je przechować to moja słodka tajemnica nie dla
      wszelakich kucharzy typu jagbur. pozdrawiam serdecznie.
      • jagoda85 Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 28.07.05, 18:39
        Coś chyba źle przeczytałeś, właśnie sprawdziłam, bo kupiłam 3 kg sól kłodawską
        i tam pisze takimi dużymi literami, że ślepy zobaczy "NIEJODOWANA". Sprawdź
        sobie dobrze i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
    • ba_nita Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 27.07.05, 15:48
      Używam soli potasowej salvity. No i konsternacja pewnie bo ani jodowana, ani
      kłodawska niejodowana. A na dokładkę powiem, że skąd bym nie miał ogórków to
      się jeszcze nie zdarzyło żeby się nie udały.
    • Gość: anek Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 27.07.05, 16:23
      sol morska, czasem jodowana czasem bez takiego opisu, wychodza wysmienite
    • Gość: tola Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 18:33
      a ja od lat uzywam soli kamiennej (tak sie nazywa), grubej, niejodowanej, lyzka
      na litr wody (koniecznie wrzatek). ogoraski polecha :-)
    • amabile Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 27.07.05, 19:39
      Dzieki wszystkim za rady.Wczoraj zrobiłam ogórki,ale niestety,
      z solą jodowaną(nie miałam innej,a nie mogłam czekać z zaprawianiem).
      Zobaczymy jak wyjdą.Jutro nabędę sól niejodowaną i następne ogórki
      zrobię z taką.Ciekawa jestem jak wypadnie porównanie.
      Pozdrawiam.
    • jagoda85 Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 28.07.05, 18:35
      Nie tylko do kiszenia ogórków, ale wogóle używam tylko soli kamiennej, nigdy
      białej jodowanej. Najzdrowsza, jeśli tak wogóle mozna powiedzieć o soli, to sól
      kamienna.
    • Gość: GP Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.crowley.pl 29.07.05, 21:34
      KIedyś słyszałam,że w Polsce nie można sprzedawać soli niejodowanej.Nie
      widziałam jeszcze takiej soli.Na niektórych pisze malusieńkimi literkami w
      rogu,że zawiera jod.
      Przy okazji podzielę się sprytnym sposobem kiszenia ogórków.W 5 litrową butlę po
      wodzie mineralnej wrzuca sie ogóreczki oczywiście przekładając przyprawami.Jak
      jest pełna zalewa się słona wodą.Wszystko się zakręca i gotowe.Gdy mamy ochotę
      zimą na kwaszone ogórki to obcinamy butelkę od góry ,wybieramy tyle szt ile nam
      akurat potrzeba, a resztę nakrywamy talerzykiem.Polecam.
    • ba_nita Re: Z tych wszystkich postów wynika 29.07.05, 21:57
      jeden i tylko jeden wniosek. Użyty do kiszenia rodzaj soli nie ma kompletnie
      znaczenia. Trzeba po rpostu mieć to "coś", a wtedy i z kija wino się ukręci.
    • ampolion Sól różnego rodzaju 29.07.05, 23:50
      Może kogoś zainteresuje. Tekst angielski, ale zdjęcia ogólnie zrozumiałe:
      www.saltworks.us/salt_info/si_gourmet_reference.asp
    • Gość: Aga ogórki małosolne IP: 217.97.175.* 17.07.15, 13:23
      A ja właśnie zrobiłam ze zwykłą solą jodowaną i podejrzewam,że wyjdą, bo czemu by nie.
    • Gość: Asica Ogóry IP: *.internetia.net.pl 20.07.15, 13:01
      Zawsze robiłam z solą jodowaną :) tylko dodawałam jej wiecej niz sie dodaje soli kamiennej, jodowana wydaje mi sie mniej słona :P Zawsze wychodzą :)
      • Gość: Arek Re: Ogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.17, 14:18
        Też zauważyłem, że sól jodowana jest mniej słona. Ciekawe, może wypełniaczem jest antyzbrylacz. Pozdrawiam.
    • mama-dobra-rada Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 20.07.15, 17:08
      Sól kamienna gruba niejodowana i chrzan najlepiej konserwują. Jod nie tylko zmienia smak ogórków, ale powoduje, że nie trzymają się długo.
      • Gość: gość Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.15, 19:50
        niezła rada po 10 latach
        • matylda1001 Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 20.07.15, 20:09
          Gość portalu: gość napisał(a):

          > niezła rada po 10 latach<

          A bo co? teraz kisi się ogórki bez soli, czy jak? Czy już w każdym starym wątku, który nic nie stracił na aktualności będą tego typu uwagi? To już staje się nudne.
          • Gość: sloniu21 Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.tp-tec.com 04.07.17, 09:47
            Nie ma znaczenia, ze taka informacja pojawila sie nawet po 10 latach. Ja wlasnie teraz przegladam ten watek po 12 latach i znalazlem potrzebne info. Dziekuje.
            • Gość: mina Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.17, 16:13
              a twoja po 2 latach:/
        • naczelnik_czerpak Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 22.07.19, 23:53
          I bardzo dobrze, ja skorzystałem w 2019.
          • Gość: Anja Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.05.23, 14:29
            a ja korzystam z rad w 2023 😉
            • alux Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 11.06.23, 18:16
              Niejodowana zwykła sól kuchenna.
              • al.1 Sól soli nie równa 18.08.23, 00:49
                alux napisał:

                > Niejodowana zwykła sól kuchenna.

                Myślę, że sól z minerałami (wielicka, kłodawska, czy himalajska) nie spartaczy kiszonki.
                Najciekawsze jest to, że sól z jodkiem potasu zastępują jodanem potasu. Chyba dlatego, że jest szkodliwa, a wszystko co szkodzi zdrowiu jest w zgodzie z Agendami 21 & 2030. Chodzi o depopkę, jakby ktoś miał wąty.

                --
                Sex analny jest do dupy,
                wolę talerz dobrej zupy


Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka