amabile 26.07.05, 22:53 Spotykam się z różnymi opiniami jaką sól stosować do kiszonych ogórków.Czy dawać zwykłą tzn.niejodowaną czy może być sól jodowana.Jakiej używacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch sol do ogorkow 26.07.05, 23:02 normalna, taka z kazdego sklepu. 7dag na litr wrzatku Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: sol do ogorkow 27.07.05, 00:38 niejodowana oczywiscie. Mozna kupic gruba sol niejodowana, nawet z napism: do kiszenia ogorkow i z przepisem na opakowaniu. Z jodowana jest loteria - czasem wychodzi a czasem nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 27.07.05, 01:20 oczywiście kłodawska NIEJODOWANA UWAGA JEST JUŻ KŁODAWSKA JODOWANA taka w zielono=żółtych torbach plastikowych po 3 kg na tylnej ściance torby jest nawet przepis na kiszenie ogórków. zawsze jak stosowałem sól jodowaną i ogórki kupne to wychodziło niewiadomoco czyli gnój. od kilku lat stosujemy z żoną sól niejodowaną i ogórki mamy twarde i jędrne, utrzymują się bardzo długo, mamy jeszcze z zeszłego roku, ale jak je przechować to moja słodka tajemnica nie dla wszelakich kucharzy typu jagbur. pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 28.07.05, 18:39 Coś chyba źle przeczytałeś, właśnie sprawdziłam, bo kupiłam 3 kg sól kłodawską i tam pisze takimi dużymi literami, że ślepy zobaczy "NIEJODOWANA". Sprawdź sobie dobrze i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 27.07.05, 15:48 Używam soli potasowej salvity. No i konsternacja pewnie bo ani jodowana, ani kłodawska niejodowana. A na dokładkę powiem, że skąd bym nie miał ogórków to się jeszcze nie zdarzyło żeby się nie udały. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anek Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 27.07.05, 16:23 sol morska, czasem jodowana czasem bez takiego opisu, wychodza wysmienite Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tola Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 18:33 a ja od lat uzywam soli kamiennej (tak sie nazywa), grubej, niejodowanej, lyzka na litr wody (koniecznie wrzatek). ogoraski polecha :-) Odpowiedz Link Zgłoś
amabile Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 27.07.05, 19:39 Dzieki wszystkim za rady.Wczoraj zrobiłam ogórki,ale niestety, z solą jodowaną(nie miałam innej,a nie mogłam czekać z zaprawianiem). Zobaczymy jak wyjdą.Jutro nabędę sól niejodowaną i następne ogórki zrobię z taką.Ciekawa jestem jak wypadnie porównanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 28.07.05, 18:35 Nie tylko do kiszenia ogórków, ale wogóle używam tylko soli kamiennej, nigdy białej jodowanej. Najzdrowsza, jeśli tak wogóle mozna powiedzieć o soli, to sól kamienna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GP Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.crowley.pl 29.07.05, 21:34 KIedyś słyszałam,że w Polsce nie można sprzedawać soli niejodowanej.Nie widziałam jeszcze takiej soli.Na niektórych pisze malusieńkimi literkami w rogu,że zawiera jod. Przy okazji podzielę się sprytnym sposobem kiszenia ogórków.W 5 litrową butlę po wodzie mineralnej wrzuca sie ogóreczki oczywiście przekładając przyprawami.Jak jest pełna zalewa się słona wodą.Wszystko się zakręca i gotowe.Gdy mamy ochotę zimą na kwaszone ogórki to obcinamy butelkę od góry ,wybieramy tyle szt ile nam akurat potrzeba, a resztę nakrywamy talerzykiem.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Z tych wszystkich postów wynika 29.07.05, 21:57 jeden i tylko jeden wniosek. Użyty do kiszenia rodzaj soli nie ma kompletnie znaczenia. Trzeba po rpostu mieć to "coś", a wtedy i z kija wino się ukręci. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Sól różnego rodzaju 29.07.05, 23:50 Może kogoś zainteresuje. Tekst angielski, ale zdjęcia ogólnie zrozumiałe: www.saltworks.us/salt_info/si_gourmet_reference.asp Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aga ogórki małosolne IP: 217.97.175.* 17.07.15, 13:23 A ja właśnie zrobiłam ze zwykłą solą jodowaną i podejrzewam,że wyjdą, bo czemu by nie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Asica Ogóry IP: *.internetia.net.pl 20.07.15, 13:01 Zawsze robiłam z solą jodowaną :) tylko dodawałam jej wiecej niz sie dodaje soli kamiennej, jodowana wydaje mi sie mniej słona :P Zawsze wychodzą :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arek Re: Ogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.17, 14:18 Też zauważyłem, że sól jodowana jest mniej słona. Ciekawe, może wypełniaczem jest antyzbrylacz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-dobra-rada Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 20.07.15, 17:08 Sól kamienna gruba niejodowana i chrzan najlepiej konserwują. Jod nie tylko zmienia smak ogórków, ale powoduje, że nie trzymają się długo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.15, 19:50 niezła rada po 10 latach Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 20.07.15, 20:09 Gość portalu: gość napisał(a): > niezła rada po 10 latach< A bo co? teraz kisi się ogórki bez soli, czy jak? Czy już w każdym starym wątku, który nic nie stracił na aktualności będą tego typu uwagi? To już staje się nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sloniu21 Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.tp-tec.com 04.07.17, 09:47 Nie ma znaczenia, ze taka informacja pojawila sie nawet po 10 latach. Ja wlasnie teraz przegladam ten watek po 12 latach i znalazlem potrzebne info. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mina Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.17, 16:13 a twoja po 2 latach:/ Odpowiedz Link Zgłoś
naczelnik_czerpak Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 22.07.19, 23:53 I bardzo dobrze, ja skorzystałem w 2019. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anja Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.05.23, 14:29 a ja korzystam z rad w 2023 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
alux Re: Ogórki kiszone-sól jodowana? 11.06.23, 18:16 Niejodowana zwykła sól kuchenna. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Sól soli nie równa 18.08.23, 00:49 alux napisał: > Niejodowana zwykła sól kuchenna. Myślę, że sól z minerałami (wielicka, kłodawska, czy himalajska) nie spartaczy kiszonki. Najciekawsze jest to, że sól z jodkiem potasu zastępują jodanem potasu. Chyba dlatego, że jest szkodliwa, a wszystko co szkodzi zdrowiu jest w zgodzie z Agendami 21 & 2030. Chodzi o depopkę, jakby ktoś miał wąty. -- Sex analny jest do dupy, wolę talerz dobrej zupy Odpowiedz Link Zgłoś