Dodaj do ulubionych

Sosy na zimę

04.08.05, 09:17
z czego robicie (wekujecie) sosy do mięsa, pizzy itp.
Tak by w zimie można szybko wyjąć ze słoika i przygotować danie.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Sosy na zimę 04.08.05, 09:23
      Kopiuje moje:
      Sos / przecier / pomidorowo-warzywny
      5 kg pomidorow – 1 kg marchwi – 1 duza cebula – 2 galazki selera naciowego / 1
      maly korzeniowy / - kilka zabkow czosnku – peczek natki pietruszki / kilka
      korzeniowych, ale tych we Wloszech nie ma / - listki bazylii – sol – pieprz -
      cukier
      Pomidory umyc dobrze i szybko pod biezaca woda.
      Rozgotowac je troche w duzym garnku, podlewajac niewielka floscia wody.
      Przetrzec przy pomocy przyrzadu do przecierania warzyw, albo przepuscic przez
      maszynke do oddzielania miazszu od pestek i skorek / wloska “spremipomodoro” /.
      Odsaczyc nadmiar wody uzywajac plociennych workow lub duzego sita przykrytego
      plotnem / skroci to troche pozniejszy proces zageszczania sosu /.
      Przecier przelac do duzego garnka, dodac marchew i seler rozdrobnione w
      malakserze / liscie selera zostawic /, dodac czosnke i cebule przekrojona na
      pol / mozna je wlozyc do siateczki np. z tiulu – bedzie latwej je potem
      usunac /.
      Gotowac, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka, aby przecier nie przywarl
      do dna.
      Natke pietruszki i liscie selera oplukac, a nastepnie dokladnie zwiazac nitka i
      wrzucic do gotujacego sie przecieru.
      Doprawic lekko sola, pieprzem i cukrem / niewielka iloscia, gdyz wlasciwe
      doprawianie bedzie mialo miejsce podczas gotowania potraw /.
      Gotowac przez 2 godziny / przy malych ilosciach nawet krocej /.
      Wyjac wiazke natki i selera oraz cebule i czosnek.
      Przecier przelozyc do wysterylizowanych sloikow, na dno sloika klasc po listku
      bazylii, potem wlac przecier, potem znowu listek bazylii i warstwe oliwy / tak
      aby dokladnie pokryla przecier /.
      Zamknac i pasteryzowac przez 30 minut / przy malych sloiczkach wystarczy 20
      minut /.
      Mozna zrobic taki przecier bez warzyw / pomidory, czosnek, sol, cukier, oliwa,
      listki bazylii /.

      Jest to przepis polsko-wloski: wyciety z “Kobiety i Zycia”, przywieziony do
      Wloch razem z kuchennym archiwum, a nastepnie dostosowany do sposobu wykonania
      slynnej wloskiej salsy / przewaznie robionej bez dodatku warzyw i tak tez mozna
      to zrobic /, podobno nazywanej w Polsce ciapa.

      Jesli ktos hoduje pomidory na wieksza skale, polecam wloska
      maszynke “spremipomodoro”.

      Sos pomidorowy aromatyczny
      5 kg dojrzalych pomidorow – 2 cebule – 2 zabki czosnku – pol szklanki oliwy
      extravergine – sol – pieprz – listki bazylii – szczypta oregano
      Pomidory umyc, przekroic na polowe, usunac pestki i czesc plynu, przetrzec
      uzywajac przyrzadu do przecierania warzyw.
      Podgrzac oliwe, poddusic w niej siekana cebule wraz z zabkami czosnku, dodac
      przecier pomidorowy, troche soli i pieprzu, a nastepnie dusic przez 20 minut.
      W polowie duszenia dodac listki bazyli i szczypte oregano.
      Goracy sos wlewac do sloikow pollitrowych / wyjdzie ich 8 / i pasteryzowac
      przez 20 minut.
      Przechowywac do roku.
      Jesli posiada sie wloska maszynke do oddzelania pestek i skorek od pomidorowego
      miazszu, wystarczy poddusic cale pomidory i przepuscic je przez te maszynke /
      przypomina maszynke do miesa, ale ma walek pelen malutkich dziurek /. Taka
      maszynka umozliwia przetworzenie kilkudziesieciu kg pomidorow na raz.


Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka