Dodaj do ulubionych

Jak robic dobry sos parmezanowy?

IP: *.brebank.com.pl 22.08.02, 08:09
Proszę Was o pomoc jak zrobic dobry sos parmezanowy
Obserwuj wątek
    • Gość: anek Re: Jak robic dobry sos parmezanowy? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 08:41
      hmmm nie napislaes do czego ma byc ten sos ale podam ci przepis na wysmienite
      sagetti bo sos to ciezko z parmezanu zrobic bo i tak sie nie rozpusci ja
      robie tak rozpuszcza, w garnku maselko dodaje ugotowany makaronik wnijam jedno
      jajeczko jak sie zetnie wkladam starty parmezan w duzej ilosc ( parmezan
      najlepiej z wloch bo niestey u nas sa paskudne) pozniej aprykuje do smaku
      poprostu pycha
        • Gość: kluba1 Re: Jak robic dobry sos parmezanowy? IP: *.we.client2.attbi.com 24.08.02, 06:19
          Gość portalu: Adam napisał(a):

          > Sos potrzebuję do makaronu z sosem parmezanowym i wędzonym łososiem
          > (pokrojonym w plasterki i wrzuconym do sosu). Widziałem końcówkę programu
          > kulinarnego i niewiem jak zrobić ten sos. JA słyszałem ,że rob się go z
          kostki
          > rosołowej , śmietany , masła i oczywiście startego parmezanu i chciałem się
          > upewnić.

          OK !! Wszystkie skladniki poza makaronem musza byc w jednakowej temperaturze =
          pokojowej , bo inaczej to klapa!! Ugotowany makaron dobrze odcedzic, dobrze
          wymieszac z malsem az makaron dobrze pokryje, pozniej zoltko tez szybko,
          dobrze, rowno wymieszac, pozniej smietana ( moim zdaniem najlepiej polslodka,
          kwasna jest troche za gesta chociaz daje fajny smak a mozna ja troche
          rozcienczyc slodka smietanka ) znowu wszystko wymieszac i do tego swiezo starty
          ( koniecznie!) parmezan posypywac i mieszac az uzyskasz odpowiednia
          konsystencje - i ZARAZ podawac!! Duzo mieszania ale pycha!! makaron aby to
          wszystko wytrzymal musi byc al dente ! Sol i pieprz ( najlepiej bialy) do
          smaku . Smacznego !!
          • aniutek Re: Jak robic dobry sos parmezanowy? 24.08.02, 18:33
            Gość portalu: kluba1 napisał(a):

            > Gość portalu: Adam napisał(a):
            >
            > > Sos potrzebuję do makaronu z sosem parmezanowym i wędzonym łososiem
            > > (pokrojonym w plasterki i wrzuconym do sosu). Widziałem końcówkę programu
            >
            > > kulinarnego i niewiem jak zrobić ten sos. JA słyszałem ,że rob się go z
            > kostki
            > > rosołowej , śmietany , masła i oczywiście startego parmezanu i chciałem si
            > ę
            > > upewnić.
            >
            > OK !! Wszystkie skladniki poza makaronem musza byc w jednakowej temperaturze =
            >
            > pokojowej , bo inaczej to klapa!! Ugotowany makaron dobrze odcedzic, dobrze
            > wymieszac z malsem az makaron dobrze pokryje, pozniej zoltko tez szybko,
            > dobrze, rowno wymieszac, pozniej smietana ( moim zdaniem najlepiej polslodka,
            > kwasna jest troche za gesta chociaz daje fajny smak a mozna ja troche
            > rozcienczyc slodka smietanka ) znowu wszystko wymieszac i do tego swiezo starty
            >
            > ( koniecznie!) parmezan posypywac i mieszac az uzyskasz odpowiednia
            > konsystencje - i ZARAZ podawac!! Duzo mieszania ale pycha!! makaron aby to
            > wszystko wytrzymal musi byc al dente ! Sol i pieprz ( najlepiej bialy) do
            > smaku . Smacznego !!

            jak zrobisz to co polecila Kluba1 bedzie to pasta alfredo, jesli dodasz zesmazonego bekonu,
            prosciutto czy parmenskiej szynki / i jako opcja troszke cebuli tez usmazonej zbekonem/ to
            bedziesz jadl paste carbonare - obie pycha .... jedno tylko- sa straaaaaszliwie kaloryczne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka