Dodaj do ulubionych

Okoń i płoć - co zrobić?

23.08.05, 08:47
Hej! Zostałam obdarowana kilogramem płoci i okoni. Mogłabym je usmażyć,
ale... nie są to moje ulubione rybki. Co można z nich zrobić? Może zupę rybną
albo kotleciki? Jeśli tak, to jak się do tego zabrać?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Okoń i płoć - co zrobić? 23.08.05, 09:11
      Na zupę rybną trochę ich za dużo i zbyt mała różnorodność. Najlepiej usmażyć na
      oleju opanierowane w mące (na złoto a z przypraw sól i pieprz) i zamarynować w
      occie. Ręczę, że do kazdej wódeczki i nie tylko będą jak znalazł.
      Zalewa:
      1 cebula pokrojona w półplasterki, marchewka w plasterkach, ziarna pieprzu
      , ziarna kolendry i gorczyce (mniej więcej po łyżeczce na słoik litrowy, ocet
      spirytusowy, pół łyżeczki oliwy z oliwek

      Ryby usmażyć, ewentualnie przed smażeniem usunąć ości. Układać w słoikach 1
      litrowych. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki.
      Przyrządzić zalewę octową w proporcji 1/4 octu i 3/4 przegotowanej wody, 1/2
      łyżki cukru, 1/2 łyżki soli. Dołożyć do ryb w słoiikach cebulę i marchewkę i
      resztę przypraw. Zalać zalewą i słoik zakręcić. Gotowe na 2-3 dzień najlepiej
      schłodzone w lodówce.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka