Dodaj do ulubionych

szwedzkie bułki z kardamonem - kto zna?

29.08.02, 23:21
Poszukuję przepisu na szwedzkie aromatyczne bułeczki drożdżowe z kardamonem
(i cynamonem?). Może ktoś ma sprawdzony. Sama jestem posiadaczką jednego
takiego przepisu, ale za każdym razem kiedy robię wychodzą twardawe (jakby
przesuszone). W jakiej temperaturze trzeba je piec?
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
      • gosh2 Re: szwedzkie bułki z kardamonem - kto zna? 30.08.02, 16:03
        Gość portalu: Ani napisał(a):

        > Zobacz w moim poprzednim watku pt. kto zna przepis na kannenbule?.
        > Tam jakas uczynna duszyczka podala mi przepis na te szwedzkie pysznosci.
        > jeszcze nie robilam ale juz sie nie moge doczekac.
        > Tyle tylko, ze kardamonu nie moge nigdzie kupic.....

        Zawsze, gdy wchodzę na to forum na duszy mi lżej! W przeciwieństwie do innych
        miejsc tu zawsze jest życzliwie i bardzo sympatycznie! Pomijając fakt, że
        smakowicie!
        Aniu - rzeczywiście nie spotkałam się z tą nazwą, a to jest własnie to, o co mi
        chodzi! Wielkie dzięki!
        Warto poszukać kardamonu - aromat przy pieczeniu powala każdego.Ja swój
        kardamon znalazłam w sklepie ze zdrową żywnością wsród wschodnich przypraw.
        Spotkałam się w życiu z dwoma odmianami kardamonu: czarną i zieloną (pewnie
        jest i więcej). Bardziej sobie chwalę czarny, bo ma większe nasionka (a
        raczej "główki" z nasionkami)tym samym mniej z nim roboty. Nasionka później
        tłukę w babcinym moździeżu i już zapach jest niemożliwy, a co dopiero podczas
        pieczenia....
        Przepis Magdy nieco różni się od mojego - dam znać za kilka dni jakie rezultaty.
        Pozdrawiam
      • gosh2 Re: szwedzkie bułki z kardamonem - kto zna? 01.09.02, 22:23
        Ani - przepis Magdy to REWELACJA! (Magda dziękujemy!)Wychodzą przepiękne,
        wielki drożdżowe pulchniutkie bułki! Od siebie mogę tylko dodać, że po
        zmieszaniu odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na godzinę, a po uformowaniu bułek
        jeszcze na 1/2 godz. To jest przepis na sporą blachę albo 2 tortownice 26cm.
        Pociełam ciasto na kawałki jak pisze Magda, ale nie robiłam żadnych rowków,
        tylko pokrojone kawałki ułożyłam obok siebie do góry nadzieniem. Po wyrośnięciu
        i upieczeniu tworzy to jakby jednolite zlepione ciasto, z którego każdy może
        odrywać po bule (łatwo odchodzą).Mam nadzięję, że już jesteś na tropie
        kardamonu.
        Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka