Dodaj do ulubionych

Zrobiłam dziś nalewke z jeżyn...i

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 11:17
I tak sobie myśle z czego by jeszcze zrobić ,bo malinową już mam
Obserwuj wątek
    • Gość: malenkajalenka Re: Zrobiłam dziś nalewke z jeżyn...i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 11:20
      NALEWKA TRUSKAWKOWA

      1 kg dojrzałych truskawek
      25 dag cukru
      1/2 l spirytusu
      1 limetka

      Oczyść truskawki, opłucz, osącz na papierowym ręczniku. Przełóż do słoja
      przesypując cukrem. Odstaw na godzinę. Wlej spirytus rozcieńczony 1/2 szklanki
      wody, zamknij słój i wymieszaj wszystko delikatnie nim potrząsając. Odstaw na 5-
      6 tygodni, a potem zlej alkohol do butelki. Limetkę umyj i sparz, cieniutko
      umyj z połowy owocu. Z całej limetki wyciśnij sok, przecedź go i połącz z
      nalewką. Dodaj także skórkę z limetki, wymieszaj i odstaw do sklarowania na 2
      tygodnie. Ponownie zlej i przefiltruj. Odstaw na 3 miesiące, aby nalewka
      dojrzała.


      NALEWKA Z ŻURAWINY

      2 szkl. rozgniecionych żurawin
      2 szkl. cukru
      2 szkl. wódki.

      Składniki wymieszać, przechowywać w zamkniętym słoiku w chłodnym miejscu przez
      22 dni. A potem pić nalewkę w malutkich kieliszeczkach.


      proszę :)
    • multiaga Re: Zrobiłam dziś nalewke z jeżyn...i 02.09.05, 10:44
      Ja dopiero co odkorkowałam zeszłoroczne wyroby więc dzielę się przepisami na te
      najpyszniejsze:

      zdecydowanie nr 1: Ratafia rumowa

      0.5 kg dojrzałych owoców (po kolei:truskawki , jagody , porzeczki , wiśnie ,
      śliwki , morele , gruszki , jeżyny , poziomki , brzoskwinie i co tam jeszcze
      będziemy mieli)
      12 dkg cukru
      0.5 l białego rumu ( ja kupiłam w makro cały karton takiego tańszego , nie
      Baccardi i i tak wyszła pyszna ratafia)

      Pierwsze owoce (ja zaczynałam od truskawek)umyć , usunąć łodyżki , większe owoce
      pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski , posypać cukrem i odstawić na 30 min.
      Następnie przełożyć do szklanego wielkiego słoja i zalać rumem. Przykryć
      przezroczystą folią i obciążyć talerzykiem. W miarę dojrzewania kolejnych owoców
      dokładać je w ten sam sposób do słoja (o.5 kg owoców + 12 dkg cukru + 0.5 l
      rumu). Po dodaniu ostatniej partii owoce powinny się macerować 3 miesiące ( u
      mnie stały 6 bo o nich zapomniałam) w ciemnym miejscu. Co tydzień potrząsnąć
      słojem. Gotową ratafię przecedzić , owoce można zużyć do deserów. Ja gotową
      odstawiłam jeszcze na 3 miesiące. Jest przepyszna i ma śliczny kolor.

      Likier morelowy

      2 kg moreli
      700 g cukru
      1/4 laski wanilii
      2 krople olejku migdałowego
      500 ml spirytusu 95%
      500 ml wódki 40%

      Morele opłukać , osączyć , przekroić na pół i wyjąć pestki.1/5 pestek zachować.
      Włożyć owoce do słoja razem z odłożonymi pestkami.Zasypać cukrem, zalać
      spirytusem, zamknąć i odstawić na 4 tygodnie.Zlać nalew z moreli do innego
      słoja, zamknąć i odstawić.Morele w słoju zalać wódką.Dodać olejek migdałowy i
      wanilię.Słój zamknąć i odstawić na 2 tygodnie.Następnie zlać nalew i odcisnąć
      owoce.Oba nalewy połączyć , przefiltrować przez watę , rozlać do butelek i
      zakorkować.Odstawić na 6 miesięcy.

      Creme de Cassis

      1 kg czarnych porzeczek
      1 l czerwonego wina
      cukier
      1 kieliszek spirytusu

      Lekko zgnieść porzeczki , dodać wino.Odstawić na 36 godzin dobrze mieszając co
      12 godzin.Odcisnąć sok , zmierzyć jego ilośc i dodać taką samą ilość
      cukru.Podgrzać i odstwić z ognia gdy tylko zacznie się gotować.Ostudzić , dodać
      spirytus i przelać do butelek. Odstawić na co najmniej 12 miesięcy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka