Gość: biba IP: *.swidman.pl / 82.160.71.* 13.09.05, 11:25 czy ma ktoś z Was przepis na sałatkę do słoików z papryki, cebuli i pieczarek? Wierzę, że tak. Proszę, podajcie przepis :) Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinos Re: Sałatka z papryki i pieczarek na zimę 13.09.05, 11:55 Tej Twojej na razie nie znalazłam, ale w książce Małgorzaty Caprari "Pikantne i słodkie przetwory domowe" jest przepis na szwedzką sałatkę paprykową: 4 duże strąki czerwonej papryki 4 strąki zielonej papryki 4 strąki żółtej lub pomarańczowej papryki 6 średnich cebul 1 szklanka mocnego octu 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 2 łyżeczki gałki (startej) paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ok. pół centymetra. Cebule pokroić w cienkie krążki. Jarzyny przełożyć do rondelka, zalać wrzącą wodą tak, by je zaledwie przykrywała - pozostawić na 10 minut, następnie dobrze odcedzić. Ocet wymieszać z solą, cukrem i gałką, zalać jarzyny, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Gorącą sałątkę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i ustawić do góry dnem. Przykryć kocem i pozostawić do wystudzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BEATAAAS Re: Sałatka z papryki i pieczarek na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 15:18 JA ZNAM TAKĄ 1 KG PIECZAREK 1 KG CEBULI 1 KG PAPRYKI 1 MARCHEWKA NIESTETY PRZEPISU NA ZALEWĘ NIE PAMIĘTAM JAK O NIĄ CHODZI, TO DAJ ZNAĆ TO PODAM JUTRO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biba Re: Sałatka z papryki i pieczarek na zimę IP: *.swidman.pl / 82.160.71.* 13.09.05, 16:11 tak, to taka sałatka. Będę Ci bardzo wdzięczna za przepis na zalewę i wskazówki odnośnie pasteryzacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataaas Re: Sałatka z papryki i pieczarek na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 08:05 A więc od początku 1 kg pieczarek obrać, umyć, pokroić w plasterki obgotować 1 kg cebuli obrać, umyć, pokroić w półplasterki 1 kg papryki wydrążyć, umyć, pokroić w półpółplasterki (części) 1 marchewka obrać, umyć, obgotować, pokroić w plasterki Zalewa: 1 szkl octu spirytusowego 10% 1 szkl cukru 1 szkl wody 2 łyżki soli Do każdego słoika włożyć 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy. Na gorącą zalewę wrzucić wszystkie warzywa i doprowadzić do wrzenia. Gorące wkładać do słoików. Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju. Zakręcić. Na chwilę odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować. Moje obgotowywanie pieczarek polega na tym że gotuję je jakieś 5 min od momentu zagotowania się wody. Natomiast marchewki jak będzie prawie mięka. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś