Dodaj do ulubionych

Sałatka z papryki i pieczarek na zimę

IP: *.swidman.pl / 82.160.71.* 13.09.05, 11:25
czy ma ktoś z Was przepis na sałatkę do słoików z papryki, cebuli i pieczarek?
Wierzę, że tak. Proszę, podajcie przepis :)

Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • pinos Re: Sałatka z papryki i pieczarek na zimę 13.09.05, 11:55
      Tej Twojej na razie nie znalazłam, ale w książce Małgorzaty Caprari "Pikantne i
      słodkie przetwory domowe" jest przepis na szwedzką sałatkę paprykową:
      4 duże strąki czerwonej papryki
      4 strąki zielonej papryki
      4 strąki żółtej lub pomarańczowej papryki
      6 średnich cebul
      1 szklanka mocnego octu
      3/4 szklanki cukru
      1 łyżka soli
      2 łyżeczki gałki (startej)

      paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ok. pół
      centymetra. Cebule pokroić w cienkie krążki. Jarzyny przełożyć do rondelka,
      zalać wrzącą wodą tak, by je zaledwie przykrywała - pozostawić na 10 minut,
      następnie dobrze odcedzić.
      Ocet wymieszać z solą, cukrem i gałką, zalać jarzyny, gotować pod przykryciem
      na małym ogniu około 15 minut.
      Gorącą sałątkę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć wyparzonymi pokrywkami
      i ustawić do góry dnem. Przykryć kocem i pozostawić do wystudzenia.
        • Gość: beataaas Re: Sałatka z papryki i pieczarek na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 08:05
          A więc od początku
          1 kg pieczarek obrać, umyć, pokroić w plasterki obgotować
          1 kg cebuli obrać, umyć, pokroić w półplasterki
          1 kg papryki wydrążyć, umyć, pokroić w półpółplasterki (części)
          1 marchewka obrać, umyć, obgotować, pokroić w plasterki

          Zalewa:
          1 szkl octu spirytusowego 10%
          1 szkl cukru
          1 szkl wody
          2 łyżki soli
          Do każdego słoika włożyć 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 1 liść
          laurowy. Na gorącą zalewę wrzucić wszystkie warzywa i doprowadzić do wrzenia.
          Gorące wkładać do słoików. Do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju. Zakręcić. Na
          chwilę odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.
          Moje obgotowywanie pieczarek polega na tym że gotuję je jakieś 5 min od momentu
          zagotowania się wody. Natomiast marchewki jak będzie prawie mięka.
          Pozdrowienia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka