Dodaj do ulubionych

tosty! chinszczyzna i hamburgery...czyli...

IP: *.kv.net.pl 09.09.02, 18:18
wszystko to co lubie najbardziej! :)
Macie moze jakies przepisy?co mozna dodac itd? z checia przeczytam!
z góry dziekuje
pozdrawiam moja Siostrzyczke :) i Wszystkich :P

Obserwuj wątek
    • Gość: kluba1 Re: tosty! chinszczyzna i hamburgery...czyli... IP: *.we.client2.attbi.com 09.09.02, 23:20
      Gość portalu: Losia napisał(a):

      > wszystko to co lubie najbardziej! :)
      > Macie moze jakies przepisy?co mozna dodac itd? z checia przeczytam!
      > z góry dziekuje
      > pozdrawiam moja Siostrzyczke :) i Wszystkich :P
      >
      Hamburgery:
      -z mielonego indyka
      -z wolowiny , jesli mieso jest chude, aby nie wyschlo zbytnio mozna do srodka
      wlozyc mala kostke lodu , jesli robisz hamburgery w wysokiej temp, na grylu

      Wspaniale sa z pieczarkami podduszonymi osobno + ser szwajcarski. polane sosem
      A-1, z pasemkiem dobrze wysmazonego boczku, na krucho + avocado, zamiast
      majonezu 1000 island dresing, majonez z posiekanym szczypiorkiem, majonez z
      posiekana pietruszka, majonez z pesto( mniam, mniam szczegolnie na hamburgerze
      z indyka),plaster czerwonej cebuli , surowej lub przypieczona zwykla cebulka,
      musztardy rozne, szczegolnie francuska ziolowa, podpieczona z grila
      papryka,barbeque sos, ostre marynowane male zielone "peppers", alfalfa, rozne
      sery, moga byc mieszane, keczap albo sos pomidorowy . Jadlam kiedys bardzo
      pomyslowo zrobione hamburgery z indyka z dodaniem kropli sosu "wedzonego" +
      salata + plasterek ananasa w sosie wlasnym podpieczonego na grylu + plasterek
      czerwonej, soczystej, aromatycznej slodkiej cebuli . Do tego oczywiscie
      buleczka podpieczona troche na grylu.
      Chinszczyzna: bardzo lubie mieso z kurczaka ale nie z piersi lecz z ud - jest
      aromatyczne, nie wysycha zbytnio. Moja ulubiona potrawa to Kung Pao chicken.
      Nie wiem, do jakich przypraw masz dostep, wiec nie wim, jak ci podac przepis.
      Jest to moje ulubione danie ze wzgledu na orzeszki(peanuts) ktore dodaja
      calosci nie tylko smak ale jeszcze "chrupkosc". Bardzo dobra jest tez potrawa z
      pokrojonego w kawaleczki miesa z nozek kurzych , obsmazone szybko na b. goracym
      oleju, pozniej do tego kawalki baklazana( najlepiej wychodzi ten maly, w
      ksztalcie cukini)+ sos z odrobina czosnku o soy.
      Tosty, zapiekanki : najlepiej wychodzi z patrami ale mysle, ze kawalki pocietej
      cienko gotowanej(lub pieczonej) , podwedzonej szynki tez beda dobre, na to
      wycisnieta kiszona kapusta i plastry sera szwajcarskiego. Wszystko oczywiscie
      zapieczone- pycha! Smacznego !!
    • Gość: Nika Re: tosty! chinszczyzna i hamburgery...czyli... IP: *.waw.cdp.pl 10.09.02, 09:59
      Witam serdecznie!

      Ja jako świeży nabywca woka (dostałam niedawno na imieniny od mojej kochanej
      Mamusi) lubuje sie w chińszczyźnie. Podobnież jest niezła i wszsytkim jak na
      razie smakuje, jedyna uwaga do tej pory była taka, że brak tam kukurydzy! to
      faktycznie poważny błąd, bo kukurudza w kuchni chińskiej to podstawa, a ja
      pożałowałam i mi się dostało :-(
      Zasady przyrządzania chińszczyzny sa nastepujące:
      - mięso tylko białe (kurczak lub indyk) pokrojone na małe kawałki
      - przyprawy: sos sojowy + czosnek (najlepszy w naturalnej postaci nie
      granulowany), chili, i odrobina curry, troche pieprzu i własciwie tyle, reszta
      aromatu pochodzi z warzyw
      -warzywa (podaję w kolejności smażenia) cebula, por, seler, pietruszka,
      marchewka, papryka no i kukurydza (warzywa kroimy na zapałkę, tzn te które da
      się tak pokroić)
      - super dodatkiem sa tez grzyby, tylko trzeba uważać żeby odparować wodę,
      bowiem chińszczyzna jest mieszanką na sucho, bez sosu,
      - podawać z ryżem, najlepiej dzikim, jak ktoś nie ma moze też być zwykły brązowy

      Na koniec to wszystko jeszcze polać sosem sojowym i wymieszać, pycha:-)

      W oparciu na tych zasadach dodajać co sie aktualnie ma można zrobić pyszny
      posiłek:-) życzę smacznego!

      Ja teraz będę przyrzadzała wersję z cukinią, w najbliższy weekend, napiszę jak
      smakowało :-)

      Pozdrawiam serdecznie

      Ps. Chętnych na chińszczyzne serdecznie zapraszam oraz wielkie podziekowania i
      ukłony w stronę mojej Mamusi, która natchnęła mnie do gotowania chińskich
      potraw dając mi w prezencie woka :-)))
      • Gość: kluba1 Re: tosty! chinszczyzna i hamburgery./do Nika IP: *.we.client2.attbi.com 10.09.02, 16:37
        Czesc Nika ! Chinskie potrawy maja sos, nie koniecznie sa suche ! Robi sie
        ten sos z odrobiny corn starch + rosolek+ przyprawy. Sos moze byc slodko-
        kwasny, ostry, lagodny ,rybny,fasolowy, labsterowy - jest ich duzo!! Jako
        dodatki to do ostro-kwasnego sosu polecam czastki ananasa. Rowniez jesli chodzi
        o mieso - bardzo do chinszczyzny nadaje sie wieprzowina! Ma wspanialy aromat i
        szybko sie smazy. Hamburgery, to po prostu mielone mieso - jesli jest swieze,
        to nie ma w nich nic niezdrowego.
    • Gość: Nika Re: tosty! chinszczyzna i hamburgery...czyli... IP: *.waw.cdp.pl 10.09.02, 13:52
      ja dodam jeszcze ze odkąd dostałam ukochany toster to nie yobrażam już sobie
      chleba na zimno. Do wszystkiego i z każdego chleba robię właśnie tosty. I jest
      super, nie tylko na słodko, ale na słono, pikantnie itp. Tosty to super rzecz,
      najbardziej jednak smakują mi z serkiem topionym w plasterkach (mój ulubiony to
      Hohland Gouda Light - taki neutralny, nie słony) + pomidorek....
      mniam
      jak wrócę z pracy to takiego zjem....

      Pozdrawiam :-)
      • aniutek Re: tosty! chinszczyzna i hamburgery...czyli... 11.09.02, 05:30
        Gość portalu: Nika napisał(a):

        > co się zaś tyczy hamburgerów to z reguły są niezdrowe, wyjątkiem są tylko te
        > domowej roboty mojej Siostry...ale przepis to jej tajemnica!
        >
        > :-))))

        ..... zdrowe SA jesli swieze, nie za tluste i smazone na grilu a nie tlustej patelni i zakladam sie
        o stowe, ze Twoja siostra nie robi najlepszych : P
    • bperczak TOSTY PO FRANCUSKU 12.09.02, 15:17
      Dwa kawałki chleba tostowego. Każdy z nich delikatnie z obu stron powlekamy
      cienką warstwą masła. Dośrodka wkładamy plaster sera, na to wędlinę, na to
      pomidor, może być pieczarka. Wszystko przykrywamy drugim plastrem sera i drugim
      kawałkiem chleba. Całość obtaczamy w rozkłóconym jajku i panioerujemy w tartej
      bułce. Smażymy na maśle bądź oleju. Palce lizać. Bardzo sycące.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka