ula76 21.09.05, 20:00 kiedys kolezanka powiedziala ze ciasto z mlekiem w puszcze,ktore trzeba gotowac 4 godziny-czy cos takiego?.Chcialabym zrobic takie ciasto ale potrzebuje przepisu. Wiec bardzo prosze o taki przepis. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: karmelek Re: mleko w puszce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 20:34 nie cztery godziny a max 2,5..ja jak mam chandre to zjadam całą puszke:-) Odpowiedz Link Zgłoś
halinac52 Re: przepis na ciasto z mlekiem w puszce 21.09.05, 20:45 Mirka Składniki:6 op. herbatników 1 op. krakersów Masa 1: 1 szklanka mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 litr mleka 1 kostka masła Masa 2: 1 puszka mleka słodzonego Masa 3: 0,5 litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania:Masa 1: Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko (nie odwrotnie!), całość zagotować - musi zgęstnieć jak budyń. Masa 2: Mleko słodzone gotować 3 godz. w puszce na karmel. Masa 3: Śmietanę ubić z cukrem. (aby się lepiej trzymała można dodać 2 opakowania śmietan-fixu) Na blachę wyłożyć w kolejności: warstwę herbatników, przestudzony budyń warstwę herbatników (przygniatać żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem krakersy na koniec bitą śmietanę. Posypać tartą czekoladą, odczekać aż herbatniki zmiękną żeby przy krojeniu ciasta nie kruszyły się. Smacznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
ula76 Re: przepis na ciasto z mlekiem w puszce 22.09.05, 00:26 Bardzo Ci dziekuje i napewno zrobie je jak przyjada goscie(to juz w sobote).Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
sobiepanna Re: przepis na ciasto z mlekiem w puszce 22.09.05, 10:28 Ja takim mlekiem przekładam wafle (ze 4-5 warstw). Potem należy je przyłożyć czymś ciężkim, a po zastygnięciu pokroić na kawałki. Pod kategorę "ciasto" nie podpada, ale i tak jest pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
redudek Re: przepis na ciasto z mlekiem w puszce 22.09.05, 15:01 słyszałam że to bardzo dobre,też zrobię,dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: mleko w puszce 22.09.05, 15:37 Najlepszy pudding na swiecie!!!!!!!!!! Banoffee pie (mlam, mlam) www.banoffee.co.uk/banoffee/recipe1.html Sprobuj koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: mleko w puszce 22.09.05, 15:59 Puszka (400g) skondensowanego mleka 3 duze banany 1 opakowanie herbatnikow ½ pint (226 ml – to musze sprawdzic w domu) smietany (gestej) 2 lyzki margarynu albo masla Zgniesc herbatniki (np w torbie plastukowej przy pomocy walka) az beda prawie jak bulka tarta. Podgrzac margaryne/maslo az sie rozpusci. Zmieszac z herbatnikami i wylozyc masa spod okraglej formy (wp ang przepisie podaja duzy Pyrex). Wsadzic do lodowki. Mleko w puszce wstawic do garnka z gotujaca sie woda (nie otwierac puszki!!) i gotowac przez 2 godziny (uwazajac zeby woda sie nie wygotowala). Scholodzic na tyle zeby dalo sie trzymac, otworzyc ostroznie (mleko sie skaramelizowalo wiec moze wystrzelic).Wylac karamel na baze herbatnikowa i wstawic do lodowki. Pociete na plasterki banany ulozyc na karamelu. Ubic smietane i wylozyc na banany. Posypac czekolada. Trzymac w lodowce przykryte. Gdyby moje wymiary mi na to pozwalaly to bym jadla banoffee pie na okraglo. Daj znac jak Ci poszlo (potwierdze ½ „pint” wieczorem). Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: mleko w puszce 22.09.05, 17:03 lepiej nie gotować dłuzej jak 2 godz bo się scukrza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mała Mi Re: mleko w puszce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 17:16 Ba, scukrza. Wybucha !!! (jak się nie dolewa wody). Byłam świadkiem. Nieciekawe, może zabić (ale nie zabiło) Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: mleko w puszce 22.09.05, 23:37 glasscraft napisała: > (potwierdze ½ „pint” wieczorem). Sprawdzilam na swoim dzbanku i jest to pomiedzy 1/4 l i 300 ml. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: betka Re: mleko w puszce IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.09.05, 19:28 ale to musi być mleko zagęszczone, 8% tłuszczu, słodzone Odpowiedz Link Zgłoś