Dodaj do ulubionych

Czym trzeć ziemniaki na placki ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 11:17
Czym trzecie ziemniaki na placki ziemniaczane ???

Czy jest do tego jakaś maszynka czy trzeba nadal ręcznie trzeć na tarce ???

Jak to jest z tymi palckami ???

Lubię placki niesamowicie, ale zawsze bierze mnie cholera jak żona karze mi
trzeć na tarce te ziemniaki :(

Nie ma innego sposobu ???

Obserwuj wątek
    • marghot Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 23.09.05, 11:20
      Trę na zwykłej taRCE. Używanie do tego celu jakiś mikserów i innych wirówek,
      często może skończyć się przesuszeniem, gdyż woda b. mocno się odsącza, a tym
      samym placki będą już nie takie, jakie być powinny.
      Skoro żona przyprawia i smaży, to Ty możesz potrzeć i korona z łowy spaśc nie
      powinna ;)
      • oliwe Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 23.09.05, 11:40
        Dlaczego użycie miksera ma się skończyć przesuszeniem? To przeciez nie
        sokowirówka, ktora odciąga sok. Ja używam i placki sa identyczne co po starciu
        na zwykłej tarce. Gdybym miała zetrzec ręcznie tobysmy placki ziemniaczane
        jedli raz w roku lub rzadziej. A tak jadamuy regularnie. też się zastanawiałam
        czy miksowanie to dobry pomysł ale skoro można zmiksować mrożone truskawki to
        czemu nie ziemniaki?
    • Gość: MJ Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.lodz.mm.pl 23.09.05, 11:21
      można zmielić w pomocniku kuchennym Klaudiusza firmy Mango sama tak robię 5 min
      i gotowe
      • Gość: Gośka Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 11:30
        ja mam zwykłą maszynkę do jarzyn taką ręczną i trę na grubych oczkach
        szybko,palce całe;-))
        • Gość: rybka Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 11:37
          Dokladnie wcale nie trzeba trzec na małych oczkach tylko na największych 1/3
          roboty a na pewno lepsze niż zmielone na miazgę przez elektryczne robot.
          Są tez takie maszynki na korbę i trą tak jak ręczne
          • oliwe Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 23.09.05, 11:42
            Ręcznie też można zetrzeć na miazgę trąc na malych oczkach jak się to zwykle
            robi.
    • Gość: dana Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.tvp.pl 23.09.05, 11:42
      Ja przecieram w maszynce elektrycznej, ma przystawkę do ziemniaków. Potem tyle
      mycia !!! Na zwykłej tarce są najlepsze. Nie marudź, tylko pomagaj żonie.
      Pozdrawiam
      • folly Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 24.09.05, 00:48
        Przyznaję, że placki ziemniaczane byly glównym powodem, dlaczego kupilam
        konkretny model robota... Można bylo do niego skompletować tarczę do
        przecierania ziemniaków calą ze stali. kupilam sobie cudenko: nieduże, każdą
        cześć która si brudzi można umyć w zmywarce, a zostaje tylko część z
        napędem....ale czlowiek zawsze coś sobie chcialby ulepszyć i usprawnić (jednak
        leń jestem parszywy i myślę sobie: szkoda, że ta maszyna nie obiera
        ziemniaków... ale slyszalam już, że są maszynki do obierania..
    • loczek62 Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 23.09.05, 11:43
      Robot kuchenny. Gorącą polecam . Starte ladnie a do tego ciasto wyrobione i
      pulchniutki. A tak w temacie to z jakimi dodatkami zjadacie placki? Pozdro...
      • oliwe Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 23.09.05, 12:10
        Ja z sosem mięsno-paprykowo-pieczrkowo-pomidorowym. Mięso koniecznie wołowe a
        na wierzch łyzka śmietany.
        Ewentualnie z samym kefirem.
    • Gość: Jacek Placek Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:04
      Dzięki za odpowiedzi !

Właśnie zajadam placki prosto z patelni i takie lubimy najbardziej :)

Może coś z tymi robotami, maszynkami pokombinuję bo tak trzeć to strasznie nie
      dzisiejsza zajęcie w dobie ogólnej mechanizacji :)

A żona stawia sprawę prosto: usmażę jak zetrzesz !
      To i trę :(

Kończę bo nowa porcja placków nadchodzi ;)
      • Gość: Bety Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:30
        Ja wkładam połówki ziemniaków do miksera Brauna i moment mam całą furę
        ziemniaków zmielonych ( na taki grysik wtedy placki fajnie się przysmażają i są
        bardzo chrupiące)
    • barbara_7 Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 23.09.05, 13:49
      Tre przy uzyciu robota Philipsa - nakładka do tarcia, wrzucam ziemniaczki przez
      otworek w pokrywce, potem tak samo cebulkę...
      A potem lekko opłukuję i wszystkie części (znaczy: miska z tareczką) do
      zmywarki :)
      Czysto, bo tarte w zamkniętej misce a i roboty ze zmywaniem nie ma, bo zmywarka
      umyje. :)
    • Gość: mati Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:16
      wypróbój zmielić w maszynce do mięsa sprawdzony sposób i szybki.
    • kohol Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 23.09.05, 16:19
      Ja wrzucam do sokowirówki.
    • brzydula13 Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 23.09.05, 18:07
      Ja korzystam z maszynki do mięsa. Trę je razem z cebulką dwukrotnie - pierwszy raz na grubym sitku, a drugi na drobnym. Masa jest pulchniutka, wychodzą lepsze niż tarte na tarce :)
    • aganiok32 Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 23.09.05, 18:13
      na przystawce trącej do maszynki do mięsa....to był jeden z lepszych zakupów w
      moim domu :) szybko się trze i mało mycia, polecam! :)
      A jak szybko trze się marchewkę na surówkę, albo buraczki :) Albo ziemnaki w
      talarki do zapiekanki :-)
    • anka_p24 Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 23.09.05, 20:25
      Polecam wspomnianą wyżej maszynkę do tarcia na korbkę. Idzie migiem. Z
      doświadczenia wiem, że lepiej kupić maszynkę przykręcaną do stołu (coś w
      rodzaju imadła), bo są jeszcze mocowane na przyssawkę, a te się wrednie
      odklejają podczas pracy.
    • Gość: ewa Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: 82.146.247.* 24.09.05, 20:24
      używam zwykłego blendera,trzeba najpierw wbić jedno jajko a dopiero potem
      ziemniaki.Są świetne i migiem się robi
    • Gość: fiszka Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 08:12
      Nie ścieraj sobie paluszków. Polecam Robot kuchenny Comfort
      Philips HR 7605/10, mały, praktyczny, wygodny:)
      • Gość: aja Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 09:26
        Normalny malakser Zelmera...Pierwsze trę ziemniaki na takim plastikowym
        ,specjalnym do tarcia, potem wsadzam normany nóż, dodaję całą resztę i przez
        moment miksuję...Wychodzą pychotne:)))
    • Gość: Ninak Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 10:29
      Trę na tarce, na małych oczkach, bo tylko wtedy są starte w wiórki. Po użyciu
      malaksera, robota etc robi się z nich pulpa. Takich placów z pulpy nie lubię
      choć wiem, że mają swoich amatorów.
      A słyszeliście o dodawaniu gotowanego ziemniaka?
      • schaetzchen Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 25.09.05, 14:46
        Ja też używam robota i też lubię wiórki :) Do tarcia biorę grubsze sitko, żeby
        nie powstała papka.
    • Gość: ela Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.ghnet.pl 25.09.05, 14:47
      robot uchenny- nigdy na tarku. wygodna jestem i juz.
      • pal42 Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 25.09.05, 21:41
        nigdy robotem !!
    • gosia05 Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 25.09.05, 21:53
      na starej "stojącej", tarce.
      Wychodzę najprzepyszniejsze.
      • pal42 Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 25.09.05, 22:13
        brawo gosia za odwage bo myślałem że wszystkie panie się na mnie pogniewały
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 26.09.05, 20:13
      ja kupiłem specjalną maszynę u ruskich trze 5 kilo ziemniaków w 3 min. gdybym
      miał ręcznie trzeć ziemniaki np na kartacze to musiałbym chyba trzeć z godzinę.
      jest to bardzo szybka tarka o średnich oczkach z tym, że napędzana silnikiem a
      nie ręką. pozdrawiam.
    • e_r_i_n Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 26.09.05, 21:44
      Ja wrzucam do robota kuchennego - mam odpowiednie ostrze. Mozna tez zakupic
      elektryczna maszynke do miesa z wkladem do tarcia ziemniakow.
    • brynia2 Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 29.09.05, 21:54
      Wrzucam ziemniaki do elektrycznej zelmerowskiej maszynki do mielenia mięsa,
      wkładam sitko do maku i mam cudną masę z drobniutkimi grudkami, bo papki nie
      lubię, ale są tacy co lubią. Rzecz gustu i podniebienia.
    • gawliki Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 30.09.05, 11:34
      tylko thermomix!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Ania - Komorniki A co jeszcze oprocz ziemniakow trzeba dodac ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 13:47
      Witam,
      czy mozecie mi powiedziec co Wy dodajecie jeszcze do plackow ?

Pozdrawiam
      Ania
      Komorniki
    • kropka.nad.zet mężem :DDD n/t 17.02.06, 13:49
      zostawiam go w kuchni z obranymi ziemniakami, a kiedy wracam, są już
      potarte :DDD
    • kropka.nad.zet jasne! 17.02.06, 14:52
      gdyby nie potarł ziemniaków, nie byłoby placków, proste
      a tak się składa, że to chyba on je bardziej lubi
      więc mamy układ: on tarkuje, ja smażę
      • qubraq Re: jasne! 17.02.06, 15:14
        kropka.nad.zet napisała:

> więc mamy układ: on tarkuje, ja smażę

Przypomina misie nasza gospodyni z Supraśla, Pani Lonia, ona tez zawsze
        "tarkowała" a nie tarła ziemniakow na placki, obsiadalismy ja w kuchni z
        dziećmi i co tylko zdjęła z patelni na talerz to zaraz znikalo w paszczach
        popijane śmietaną! Oj, kocham ten mój Supraśl wytęskniony...
        Andrzej
        • Gość: gosc Re: jasne! IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 22:00
          Tre w sokowirowce ktora kupiłam jak sie syn urodził wiec w kwietniu bedzie miec
          dwie dychy.Nie sa suche bo odcisniety sok wlewam do masy ziemniaczanej i z głowy.
          • Gość: desi45 Re: jasne! IP: *.cust-adsl.tiscali.it 18.02.06, 12:35
            Tarlam na tarce 2 dni temu na placki.......do dzisiaj boli mnie reka..:)
    • metnia Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? 20.02.06, 12:22
      ja wrzucam do miksera ziemniaki wstepnie pokrojone, cebule i jajko. wychodza z tego pycha placki.
      • Gość: ata Re: Czym trzeć ziemniaki na placki ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.02.06, 00:12
        Ciekawy przepis z masy na placki- przy ktörym gospodyni nie stoi godzinami przy
        piecu

kto chce i ma czas trze ziemniaki recznnie....
        lepiej i wygodniej:
        zmixowane ziemniaki przyprawic jak na placki, mase wylac na blache z pieca i
        piec w piekarniku - obieg 180°- 30min. Po 30 min polozyc na placek Pomidory
        albo sos pomidorowy z przecierem jak do pizzy polozyc pokrojone warzywa ,
        kielbase albo drobno pokrojony boczek albo szynke, krazki ceböli na to posypac
        starty ser, ziola przyprawy .... ( oblozyc podobnie jak Pizze) i wlozyc jeszcze
        raz do pieca zeby wierzch sie zapiekl okolo 10-15 min
        Smacznego ata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka