Dodaj do ulubionych

Ciasto czekoladowe???

IP: 195.187.102.* 13.09.02, 08:52
Oglądaliście film "Czekolada" z Juliete Binoche? Ja
oglądałam i bardzo mi się podobał, a już scenografia
zachwyciła mnie bezgranicznie - ten sklep ze
słodyczami!!! Pamiętacie to ciasto czekoladowe, którym
w filmie Vianne częstowała swoich przyjaciół - grube,
soczyste, prawie czarne, obsypane po wierzchu
czekoladą? Wie ktoś, jak się robi coś takiego? Jak
przypuszczam było to zapewne takie ciasto do którego
nie używa się (lub prawie) mąki, a tylko wysokiej
jakości czekoladę (o dużej zawartości ziarna
kakaowego). Ale szczegółowego przepisu nie jestem w
stanie wykombinować.
Obserwuj wątek
    • coco Re: Ciasto czekoladowe??? 13.09.02, 15:34
      Lobelio, mam przepis na ciasto wygladajace (w wykonaniu mojej przyjaciolki)
      dosyc podobnie, jak to filmowe. Przepis jest bardzo prosty i radzilabym nie
      eksperymentowac z nasaczaniem jakims czekoladowymi likierami.

      125g masla
      100g czekolady mlecznej
      100g czekolady gorzkiej
      4 jaja
      50 g cukru
      100 maki
      1 lyzeczka proszku do pieczenie

      Maslo rozpuscic. W masle rozpuscic czekolade i cukier. Ochlodzic, uwazac by
      nie zrobilo sie twarde. Do tej schlodzonej masy dodac 4 zoltka, make i proszek
      do pieczenia. Bialka ubic i delikatnie "podmieszac". Piec 45 minut, ca.200°C.
      Wyjac z formy zanim ostygnie. Posypac tarta czekolada.

      Pozdrowienia
      coco
    • Gość: Magda Re: Ciasto czekoladowe??? IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.02, 17:51
      Lobelio, podaje jeszcze jeden przepis (podawalam juz kiedys na forum ale dawno)
      na ciasto czekoladowe bez maki:
      Skladniki na 6 osob: 20 dag masla, 20 dag czarnej gorzkiej czekolady, 20 dag
      cukru, 20 dag posiekanych migdalow, 3 duze jajka
      Roztopic czekolade i zmieszac dokladnie z reszta skladnikow w duzej misce.
      Wlac do tortownicy o srednicy 20 cm, wylozonej pergaminem. Wstawic do
      piekarnika (160°) na 45-50 minut. Trzeba uwazac by ciasto nie bylo za dlugo w
      piecu bo wysycha.
      Gotowe ciasto mozna posypac cukrem pudrem i podawac na cieplo lub na zimno z
      bita smietana, jogurtem lub lodami waniliowymi.Latem mozna polewac sosem ze
      swiezych malin, zima podawac z pomaranczami lub sorbetem pomaranczowym.
      Smacznego!
    • Gość: Nina1 Re: Ciasto czekoladowe??? IP: *.toya.net.pl 13.09.02, 18:44
      Mam przepis na ciasto,ale z maka...Jest doskonale.Moze Ci posmakuje???
      CIASTO:
      3/4kostki masla
      3/4szklanki cukru
      3 jajka
      czubata szklanka maki
      lyzeczka proszku do pieczenia
      4 lyzki kakao
      3-4 lyzki mleka
      tluszcz do formy
      KREM
      szklanka smietany
      3 tabliczki czekolady deserowej (300g)
      1/3 kostki masla
      garsc startych migdalow lub orzechow
      WYKONANIE
      maslo zmiksowac z cukrem i jajkami,dodac przesiana make,proszek i kakao,wlac
      mleko.Przelozyc do sredniej tortownicy i piec 40-45 min w 180*C
      KREm
      2 tabliczki czekolady polamac i rozpuscic na parze ze smietana.Gdy przestygnie-
      utrzec z maslem.Dodac migdaly/orzechy,ostudzic zupelnie.
      Zimne ciasto przekroic na 2 krazki,przelozyc kremem.Ostatnia tabliczke
      czekolady rozpuscic na parze i posmarowac ciasto.
      Jest przepyszne i bardzo,bardzo czekoladowe.
      • Gość: Linn Re: Ciasto czekoladowe??? IP: *.dialup.tiscali.it 14.09.02, 08:40
        Tort Vianne:

        125 gr. miekkiego masla
        150 gr. cukru
        2 jajka
        200 gr. czekolady "fondente" / do rozpuszczania /
        1 lyzka Cointreau
        1 lyzka startej / drobno / skorki z pomaranczy
        220 gr. maki
        2 lyzki gorzkiego kakao
        1 torebka proszku do pieczenia / wloskie sa na 500 gr. maki /
        250 ml. mleka

        na polewe: 250 gr. czekolady "fondente" i 375 ml. smietany

        Ubic mikserem maslo z cukrem, dodac jajka / po jednym /, stopiona i ostudzona
        czekolade, Cointreau i skorke z pomaranczy.
        Przesiac make z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawac po trochu na przemian z
        mlekiem, wlac do formy / 25 cm / i piec 40 minut w temp. 180°C. Sprawdzic
        patyczkiem, czy ciasto jest upieczone i wyjac je na metalowa kratke, aby sie
        wystudzilo.
        Przygotowac "la ganache", czyli polewe: wlozyc czekolade do naczynia metalowego
        i wlac na wierzch lekko zagotowana smietane. W ciagu 3 minut czekolada powinna
        sie rozpuscic. Wymieszac dokladnie. Ostudzic przez 20 minut w lodowce / musi
        stwardniec, ale nie za bardzo /. Wyjac z lodowki i zmiksowac tak, aby powstal
        krem. Pokryc nim wierzch i boki tortu. Smacznego!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka