aaparzoch1
05.10.05, 21:53
Dla zainteresowanych podaję sprawdzone przepisy
Ciasto zaparzane na pierogi :
40 dk mąki ( ja daję poznańską pszenną), niepełna szklanka gorącej wody,
płaska łyżeczka masła, szczypta soli, ewentualnie 1 jajko.
Przesiewam mąkę, robię dołek, wlewam wodę ( koniecznie gorącą !), dodaje
masło, solę, delikatnie mieszam. Cekam nieco aby przestygło. Można dosać
jajko.Wyrabiam dokładnie aby było gładkie i lśniące, elastyczne. Pycha
Kluski kładzione :
40 dk mąki pszennej, łyżka stopionego masła, szklanka ciepłej wody, sól, 3
jajka.
Jajka rozbijam w misce z wodą. Mieszam i powoli dodaje przesianą mąkę z
odrobiną soli i wlewam masło.Mikserem lub drewniana łyżką wyramiam gładkie
ciasto, lśniące. Im dłużej tym pulchniejsze kluski. Potem metalową łyżką
zanurzaną we wtrzątku nabieram małe porcje ciasta. Gotowac w osolonym
wrzątku. Podaję z tłuszczykiem ( planta) na którym podsmażam cebulkę. Moi
panowie domagają sie zrobienia ciasta z podwójnej porcji.