Dodaj do ulubionych

Kasztany jadalne

13.10.05, 16:39
Czy ktoś zna przepis na przyrządzenie jadalnych kasztanów?
Obserwuj wątek
    • jacek1f jesien idzie - wątki wracaja :-)... tu: 13.10.05, 16:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17382574&a=20565389
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18534584
    • Gość: Desi Re: Kasztany jadalne IP: *.cust-adsl.tiscali.it 14.10.05, 08:56
      Mozna jesc z rusztu lub gotowane z mlekiem. Nie wiem czy w Polsce sa takie
      specjalne patelnie z dziurami specjalne do kasztanow. Kasztany przed polozeniem
      na patelnie nalezy przeciac skurke, ja nie ...to beda ;; strzelac;;. A gotowane
      to gotowac w wodzie, obrac ze skurki i troche gotowac z mlekiem.
      UWAGA.....bardzo kaloryczne
    • Gość: Desi Re: Kasztany jadalne IP: *.cust-adsl.tiscali.it 14.10.05, 09:12
      Istnieje maczka kasztanowa z ktorej robi sie ciasta.Nie stety nie podam Ci
      przepisu bo nie pieke ciast w domu :(
      • linn_linn Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 09:26
        Z tej maki mozna tez robic makaron, a nawet piec chleb z orzechami.
        • Gość: felinecaline Re: Kasztany jadalne IP: *.w81-250.abo.wanadoo.fr 14.10.05, 09:35
          Uwaga! To doskonala maka dla chorych na celiaklie, bowiem NIE zawiera glutenu.
    • kiwigirl Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 11:18
      a jak długo takie kasztany zachowują świeżość?
      przywieźlismy rok temu z wakacji w grecji, mieliśmy zjeść, ale jakoś nie wyszło.
      teraz leżą w drewnianej misie jako dekoracja, ale może jeszcze mozna by je
      zjeść? :-)
      • linn_linn Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 13:14
        Rok? Nie... Przyjrzyj im sie dokladnie: widac, ze pod skorka bardzo sie
        zmniejszyly.
        • misia007 Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 13:38
          Bardzo wszystkim dziękuję ,doniosę o efektach.
    • allexamina Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 18:02
      Wszystko sie da zrobic z kasztanow jadalnych. Pieklam juz sernik z kasztanami,
      ciasto kasztanowe, gotowalam zupe kasztanowa (przepis ponizej), robilam lody
      karmelowo-kasztanowe (swietne na Boze Narodzenie), napychalam nimi indyki, gesi,
      wieprzowine...

      Wegierska zupa z kasztanow:

      0,5 kg. obranych i zmielonych kasztanow (wole te pieczone nie gotowane - lepszy
      smak)
      3-4 lyzki masla
      15 dkg. wedzonego boczku, pokrojonego na skwarki

      Warzywa:
      2 korzenie pasternaku
      2 marchweki
      2 jablka
      2 selery (tylko biala czesc)
      - wszystko drobno pokrojone

      2-3 lyzki wegierskiej papryki w proszku (slodkiej)
      rosol z kurczaka (ok 1,5 litra)
      1,5 szklanki gestej, slodkiej smietanki (dlatego robi sie taka zupe tylko raz do
      roku! ;o) )
      zoltko do zageszczenia jak ktos lubi
      sol i pieprz do smaku

      Na masle (bardzo maly ogien) usmazyc boczek. Odcedzic skwarki i odstawic.
      Jesli trzeba - odlac troche tluszczu. Na pozostalym tluszczu usmazyc warzywa
      (dobre 10 min). Dodac kasztany i papryke. Wymieszac na ogniu (ok. 2 min),
      uwaga zeby papryka nie sie nie spalila! Dodac rosol i zagotowac. Gotowac na
      malym ogniu ok. 20 min., zeby sie smaki wymieszaly. Dodac smietanke. Gotowac
      az zupa zgestnieje. Jesli z zoltkiem to tylko podgrzac, nie zagotowywac.
      Przyprawic sola i pieprzem do smaku. Podawac ze skwarkami.

      Te sama zupe mozna zrobic 'po polsku' wymieniajac jablka na suszone grzyby,
      rosol na wywar grzybowo-miesny i nie dodajac papryki za to troche tymianku, lub
      majeranku - lub mieszanki. (Musze sprobowac z polecanym przez Kurta Schellera
      tymiankiem cytrynowym).

      Jedynym mankamentem tej zupy jest to, ze nikt nie bedzie w stanie zapamietac co
      bylo na drugie danie, nie wspominajac o deserze :o).
    • marcysia801 Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 21:36
      Rany,a skąd Wy je wytrzasneliście?Ja w Polsce jeszcze na oczy nie widziałam!
      • marghe_72 Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 21:45
        bywają zarówno surowe jak i pieczone
        przynajmniej w w-wie
    • Gość: Thea Re: Kasztany jadalne IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 01:17
      mozna uzywac jako masy do przekladania tortöw albo robic wspaniale desery.
    • ampolion Re: Kasztany jadalne - pieczenie 15.10.05, 04:25
      Chesnut roasters, przybory do pieczenia kasztanów:
      www.chestnutsforsale.com/product.asp?itemid=14&catid=29
      www.victoriantrading.com/store/catalogimages/1a/i3179.html
      www.alacook.co.uk/index.html?target=p_18000.html&lang=en-gb
      Taką "dziurawą patelnię" samemu można zrobić:
      www.periodfeatures.net/acatalog/Chestnutroaster.jpg
    • Gość: Thea Re: Kasztany jadalne IP: *.pools.arcor-ip.net 14.12.05, 21:29
      Sprobuj zrobic smakujacy deser

      Maronen / Kasztanowepüree z bita smietana

      Skladniki:
      1 kg kasztanow / maronow (nazwa zalezy od regionu) ponadcinac kzyzyki.
      0,5l mleka
      0,75 g cukru
      laska waniliowa
      1 lyzka brazowego rumu / moze byc inny alkohol ale z rumem smakuje najlepiej.
      30g masla
      1 zoltko
      0,3 l. Smietany kremowki
      troche cukru waniliowego
      sol do gotowania kasztanow

      Kasztany ponacinac zalac lekko posolona woda gotowac okolo 20 minut.
      Odcedzic, obrac z kusek i brazowej skorki. Wlozyc je do garka, zalac mlekiem,
      dodac wyskrobana laske waniliowa (srodek laski waniliowej), cukier gotowac pod
      przykryciem okolo 1 godziny. Z masy przyrzadzic pürre (zemlec przez maszynke
      albo rozdrobnic na jednolita mase w malakserze), dodac do masy rum, potem maslo
      na koniec zoltko. Krem ostudzic potem schlodzic w lodowce.
      Smietane kremowke ubic na stywna mase, wymieszac z cukrem waniliowym.
      Napelnic pucharki / salaterki masa kasztanowa, na mase kasztanowa przybrac duza
      porcja bitej smietany.

      Akurat pasujacy deser na swieta BN.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka