misia007 13.10.05, 16:39 Czy ktoś zna przepis na przyrządzenie jadalnych kasztanów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f jesien idzie - wątki wracaja :-)... tu: 13.10.05, 16:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17382574&a=20565389 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18534584 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Desi Re: Kasztany jadalne IP: *.cust-adsl.tiscali.it 14.10.05, 08:56 Mozna jesc z rusztu lub gotowane z mlekiem. Nie wiem czy w Polsce sa takie specjalne patelnie z dziurami specjalne do kasztanow. Kasztany przed polozeniem na patelnie nalezy przeciac skurke, ja nie ...to beda ;; strzelac;;. A gotowane to gotowac w wodzie, obrac ze skurki i troche gotowac z mlekiem. UWAGA.....bardzo kaloryczne Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Desi Re: Kasztany jadalne IP: *.cust-adsl.tiscali.it 14.10.05, 09:12 Istnieje maczka kasztanowa z ktorej robi sie ciasta.Nie stety nie podam Ci przepisu bo nie pieke ciast w domu :( Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 09:26 Z tej maki mozna tez robic makaron, a nawet piec chleb z orzechami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: felinecaline Re: Kasztany jadalne IP: *.w81-250.abo.wanadoo.fr 14.10.05, 09:35 Uwaga! To doskonala maka dla chorych na celiaklie, bowiem NIE zawiera glutenu. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 11:18 a jak długo takie kasztany zachowują świeżość? przywieźlismy rok temu z wakacji w grecji, mieliśmy zjeść, ale jakoś nie wyszło. teraz leżą w drewnianej misie jako dekoracja, ale może jeszcze mozna by je zjeść? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 13:14 Rok? Nie... Przyjrzyj im sie dokladnie: widac, ze pod skorka bardzo sie zmniejszyly. Odpowiedz Link Zgłoś
misia007 Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 13:38 Bardzo wszystkim dziękuję ,doniosę o efektach. Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 18:02 Wszystko sie da zrobic z kasztanow jadalnych. Pieklam juz sernik z kasztanami, ciasto kasztanowe, gotowalam zupe kasztanowa (przepis ponizej), robilam lody karmelowo-kasztanowe (swietne na Boze Narodzenie), napychalam nimi indyki, gesi, wieprzowine... Wegierska zupa z kasztanow: 0,5 kg. obranych i zmielonych kasztanow (wole te pieczone nie gotowane - lepszy smak) 3-4 lyzki masla 15 dkg. wedzonego boczku, pokrojonego na skwarki Warzywa: 2 korzenie pasternaku 2 marchweki 2 jablka 2 selery (tylko biala czesc) - wszystko drobno pokrojone 2-3 lyzki wegierskiej papryki w proszku (slodkiej) rosol z kurczaka (ok 1,5 litra) 1,5 szklanki gestej, slodkiej smietanki (dlatego robi sie taka zupe tylko raz do roku! ;o) ) zoltko do zageszczenia jak ktos lubi sol i pieprz do smaku Na masle (bardzo maly ogien) usmazyc boczek. Odcedzic skwarki i odstawic. Jesli trzeba - odlac troche tluszczu. Na pozostalym tluszczu usmazyc warzywa (dobre 10 min). Dodac kasztany i papryke. Wymieszac na ogniu (ok. 2 min), uwaga zeby papryka nie sie nie spalila! Dodac rosol i zagotowac. Gotowac na malym ogniu ok. 20 min., zeby sie smaki wymieszaly. Dodac smietanke. Gotowac az zupa zgestnieje. Jesli z zoltkiem to tylko podgrzac, nie zagotowywac. Przyprawic sola i pieprzem do smaku. Podawac ze skwarkami. Te sama zupe mozna zrobic 'po polsku' wymieniajac jablka na suszone grzyby, rosol na wywar grzybowo-miesny i nie dodajac papryki za to troche tymianku, lub majeranku - lub mieszanki. (Musze sprobowac z polecanym przez Kurta Schellera tymiankiem cytrynowym). Jedynym mankamentem tej zupy jest to, ze nikt nie bedzie w stanie zapamietac co bylo na drugie danie, nie wspominajac o deserze :o). Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia801 Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 21:36 Rany,a skąd Wy je wytrzasneliście?Ja w Polsce jeszcze na oczy nie widziałam! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kasztany jadalne 14.10.05, 21:45 bywają zarówno surowe jak i pieczone przynajmniej w w-wie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Thea Re: Kasztany jadalne IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 01:17 mozna uzywac jako masy do przekladania tortöw albo robic wspaniale desery. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kasztany jadalne - pieczenie 15.10.05, 04:25 Chesnut roasters, przybory do pieczenia kasztanów: www.chestnutsforsale.com/product.asp?itemid=14&catid=29 www.victoriantrading.com/store/catalogimages/1a/i3179.html www.alacook.co.uk/index.html?target=p_18000.html&lang=en-gb Taką "dziurawą patelnię" samemu można zrobić: www.periodfeatures.net/acatalog/Chestnutroaster.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Thea Re: Kasztany jadalne IP: *.pools.arcor-ip.net 14.12.05, 21:29 Sprobuj zrobic smakujacy deser Maronen / Kasztanowepüree z bita smietana Skladniki: 1 kg kasztanow / maronow (nazwa zalezy od regionu) ponadcinac kzyzyki. 0,5l mleka 0,75 g cukru laska waniliowa 1 lyzka brazowego rumu / moze byc inny alkohol ale z rumem smakuje najlepiej. 30g masla 1 zoltko 0,3 l. Smietany kremowki troche cukru waniliowego sol do gotowania kasztanow Kasztany ponacinac zalac lekko posolona woda gotowac okolo 20 minut. Odcedzic, obrac z kusek i brazowej skorki. Wlozyc je do garka, zalac mlekiem, dodac wyskrobana laske waniliowa (srodek laski waniliowej), cukier gotowac pod przykryciem okolo 1 godziny. Z masy przyrzadzic pürre (zemlec przez maszynke albo rozdrobnic na jednolita mase w malakserze), dodac do masy rum, potem maslo na koniec zoltko. Krem ostudzic potem schlodzic w lodowce. Smietane kremowke ubic na stywna mase, wymieszac z cukrem waniliowym. Napelnic pucharki / salaterki masa kasztanowa, na mase kasztanowa przybrac duza porcja bitej smietany. Akurat pasujacy deser na swieta BN. Odpowiedz Link Zgłoś